Kültür Sanat İstiklâl Marşı besteleri gün ışığına çıkıyor

İstiklâl Marşı besteleri gün ışığına çıkıyor

25.09.2008 - 03:11 | Son Güncellenme:

Mehmet Altun, Tekfen Vakfı’nın desteğiyle yaptığı araştırmalar sonucunda İstiklâl Marşı için 1921 yılında düzenlenen beste yarışmasına katılan fakat yıllar içinde unutulan 12 besteyi ilk kez bir araya getirdi.

İstiklâl Marşı besteleri gün ışığına çıkıyor

 Altun’un ortaya çıkardığı besteler Tekfen Filarmoni Orkestrası tarafından, 24 Ekim’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek “1 Güfte 12 Beste” adlı konserde seslendirilecek. 
Projenin tanıtım toplantısı, Tekfen Holding kurucularından Ali Nihat Gökyiğit, Mehmet Altun, Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Uçarsu ve yönetmen Yücel Erten’in katılımıyla önceki gün gerçekleştirildi.  Mehmet Altun yaptığı çalışmayı şöyle anlattı: 

‘55 beste yarışmaya katılmış’
“Mehmet Akif Ersoy’un güftesinin kabulünden sonra açılan beste yarışmasına 100’ün üzerinde beste gelmiş. Bunlardan sadece 55’i yarışmaya katılabilmiş. Bu bilinen ama iyi araştırılmamış bir hikayeydi. Bulduğumuz 12 bestenin 11’i yarışmaya katılmış. Biri ise yarışma dışı bestelenmiş. O da Kazım Karabekir Paşa’nın besteleyip sözlerini de kendisinin yazdığı bestesi. Bu çalışmayı kitap haline de getirdik, 24 Ekim’den itibaren satışa sunulacak.”
Notaların orkestra aranjmanları projenin sanat danışmanı Doç. Dr. Hasan Uçarsu önderliğinde Nevit Kodallı, Çetin Işıközlü, Emre Aracı, Hüseyin Sermet, Betin Güneş, Turgay Erdener, Özkan Manav, Ayşe Önder, Ertuğ Korkmaz tarafından hazırlandı. Çetin Tekindor ile Arsen Gürzap’ın anlatıcı olarak yer alacağı 24 Ekim’deki konserde aralarında Şenol Talınlı, Sumru Ağıryürüyen, Hüseyin Sermet, Ercan Irmak, Göksel Baktagir ve Yurdal Tokçan’ın da bulunduğu sanatçılar sahne alacak. Konserde tiyatro yönetmeni Yücel Erten’in sahneye koyduğu anekdotlara da yer verilecek.

Haberin Devamı

İstiklâl Marşı besteleri gün ışığına çıkıyor