Editörün Seçtikleri İthal yetimler

İthal yetimler

16.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İthal yetimler

İthal yetimler


Arnavutluk’tan Türkiye’ye davet edilen 73 kimsesiz çocuktan oluşan ilk kafile İstanbul’u gezdi. Sıra ikincisinde...


       Başbakan Bülent Ecevit ile eşi Rahşan Ecevit’in Arnavutluk ziyareti sırasında görüp etkilendiği ve Türkiye’ye davet ettiği çoğu Kosova’da annesini ve babasını yitirmiş 73 kimsesiz çocuk İstanbul’a geldi. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Küçükyalı Çocuk Yuvası’nda kalan ve İstanbul’un tarihi yerlerini gezen Arnavut yetimler bugün ülkelerine dönüyor. 73 savaş yetiminin ülkesine geri dönmesinin ardından yeni bir yetim çocuk kafilesi daha İstanbul’a gelecek.
       SHÇEK İstanbul İl Müdürü Kahraman Eroğlu, çocukların Türkiye’ye geliş öykülerini şöyle anlattı: “Bu çocukların çoğunun ailesi Kosova Savaşı’nda ölmüş. Bir kısmı da Mustafa Kemal İlkokulu ve Lisesi’ndeki muhtaç çocuklar. Başbakan Bülent Ecevit, ülkemizde misafir edilmelerini teklif etti. Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin de olumlu yaklaşımıyla İstanbul’a geldiler."

       Amaç dostluk kurmak
       1 Temmuz’da Tiran’dan İstanbul’a gelen kimsesiz çocuklar, Küçükyalı Çocuk Yuvası’nda karşılanıp, giydirildi ve Başbakan’ı ziyaret etmek üzere Ankara’ya uğurlandı. 73 kimsesiz çocuğu kabul eden Başbakan Ecevit, çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Ankara’dan Silifke’ye uğurlanan çocuklar 10 gün boyunca kamp yaptı. Silifke’de kaldıkları sürece ihtiyaçları Mersin Valiliği’nce karşılanan grup, denize girip, tarihi yerleri gezdikten sonra İstanbul’a döndü. Çocuklar, İstanbul’da Büyükada, Topkapı Sarayı, Sultanahmet ve Darıca Kuş Cenneti’ne götürülüp hoşça vakit geçirmeleri sağlandı.
       Küçükyalı Çocuk Yuvası’nın bahçesinde görüştüğümüz kimsesiz çocuklar hallerinden pek memnun görünmüyordu. Çok yorgun olduklarını belirten grup, kahvaltıdan da hoşnut olmadıklarını söyledi. Küçükyalı Çocuk Yuvası’ndaki görevli Necdet Eker, “Grubun rahat etmesi için elimizden geleni yaptık" diye konuştu.
       Burada yapılan programın, çocuklara hoş 15 gün geçirtmeyi amaçladığını söyleyen Eroğlu, “Türk Arnavut dostluğunu perçinlemek istiyoruz. Bu yıl Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 10. yılı kutlanıyor. Bu çerçevede dünya çocuklarının kardeşliğini, dostluğunu arttırmak istiyoruz. Orada gerçekten savaş görmüş ve çeşitli sıkıntılar yaşamış çocukların, 15 gün bile olsa hoşça vakit geçirmelerini sağlamak onların dünyasına katkı sunacak diye düşünüyoruz" dedi.

       Getiren araba kötüydü
       Kahraman Eroğlu çocukların keyifsiz görünmelerini, Arnavutluk’tan iyi organize olmadan gelmelerine bağladı. Eroğlu şöyle dedi: “Arnavutluk’tan geldikleri araba kötü bir arabaydı. Biz burada elimizden geleni yaptık. Giysilerini, mayolarını, ayakkabılarını temin ettik. Aslında orada buradan daha iyi bir yaşantılarının olduğunu sanmıyorum. Geldiklerinde ayaklarındaki ayakkabılar bizim yuva çocuklarından çok daha kötü durumdaydı. Gelişleriyle ilgili bir düzensizlik var. Tercüman yoktu. Çocukların başında bir uzman, bir müdür yok. Biz çocukları bir yere gönderirken, mutlaka psikologların, sosyal hizmet uzmanlarının yanlarında olmalarına dikkat ediyoruz. Çünkü çocukların psikolojileri çok farklı. Gruptaki öğretmenler arasında bir düzen yok. Gelirken yanlarında bir uzman, bir doktor olması gerekirdi."
       Türkiye gezilerini tamamlayan grup, bugün ülkelerine uğurlanıyor. İkinci 70 kişilik Arnavut yetim grubu ise Türkiye’ye gelmek için son hazırlıklarını tamamladı bile...

Yazarlar