Kültür Sanat Japon Filmleri İstanbul'da

Japon Filmleri İstanbul'da

19.01.2009 - 14:55 | Son Güncellenme:

Bu yıl 6.sı düzenlenecek olan “İstanbul Japon Filmleri Festivali” 22-25 Ocak Pazar tarihleri arasında Levent Kültür Merkezi (Onat Kutlar Sinema salonu)’nde gerçekleştirilecek.

Japon Filmleri İstanbulda

Bu seneki Film Festivali’nde tüm filmler Japonca orijinal seslendirmeli ve Türkçe altyazılı olarak gösterilecek olup, konularına göre 4 başlık (I. Büyük Ustalar-Japon Sinema Dünyasını Şekillendiren Yönetmenler, II.Tanınmayan Seçkin Japon Filmlerinden Örnekler, III.Günümüzün Japon Sinemasından Kesitler, IV. Japon Animasyonunun Başyapıtları) altında toplanıyorlar. Her kategoriden türünün en iyi örneklerinden seçilmiş toplam onbir yapıt seyircilerle buluşacak.

Haberin Devamı

Giriş ücretsizdir.

İşte Filmler

?. Büyük Ustalar – Japon Sinema Dünyasını Şekillendiren Yönetmenler

1. YAŞAMAK
30 yıldır hiç izin almadan ama hevessiz olarak çalışan belediye memuru Kanji Watanabe, bir gün kendisinin mide kanserine yakalandığnı fark eder ve yaşama ümidini tamamen yitirir. O zaman büyük bir gayretle yaşamaya devam eden meslektaşı Toyo Odagiri ile tanışıp kendi geçmişinin özeleştirisini yaparak ’’yaşamanın’’ anlamını keşfeder. Ölümle burun buruna gelen memurun yaşam tarzı vasıtasıyla insanlara gerçek yaşamın anlamını soran Akira Kurosawa’yı temsil eden bir eserdir. Başrol oyuncusu Takashi Shimura’nın salıncakta sallandığı sahne Japon sinema tarihine damga vuran meşhur sahne olarak tanınır.

Haberin Devamı

Yönetmen : Akira Kurosawa
Oyuncular : Takashi Shimura, Miki Odagiri, Makoto Kobori, Nobuo Kaneko, Minoru Chiaki, Kin Sugai
Yapımı:1952, Siyah-Beyaz, 143dk.
Ödül : Berlin Uluslararası Film Festivali Berlin Belediyesi Özel Ödülü

2. YÜZEN BULUTLAR

İkinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği 1943 yılında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın daktilografı olarak Fransız İndochina’ya geçen Yukiko, Bakanlıkta mühendis olarak çalışan Tomioka ile tanışır. Ve kısa sürede Tomioka’ya eşi olmasına rağmen, birbirlerini sevmeye başlarlar... Kurosawa, Ozu ve Mizoguchi ile beraber Japonya’yı temsil eden yönetmenlerden birisi olarak tanınan Mikio Naruse’nin başyapıtı olan eser, hem yurtiçinde, hem de yurtdışında şaheser olarak değerlendirilmektedir.

Yönetmen : Mikio Naruse
Oyuncular : Hideko Takamine, Masayuki Mori, Chieko Nakakita, Sadako Kimura, Isao Yamagata
Yapımı : 1955, Siyah-Beyaz , 124dk.
Ödül : Mabi Şerit Ödülü En İyi Film Ödül, Mainichi Film Yarışması En İyi Film Ödülü

?. Tanınmayan Seçkin Japon Filmlerinden Örnekler

1. BİR DENİZ MANZARASI-

Çöp toplamayı meslek edinen sağır ve dilsiz genç bir adam olan Shigeru, çöp olarak atılan surfboardı evine götürüp kendisi gibi sağır ve dilsiz olan sevgilisi Takako ile denize açılır. Tüm gayretiyle sörf yapmaya çalışan Shigeru, kısa sürede turnuvada ödül kazanabilecek kadar ustalaşır, fakat... Kendisine özgü şiddet tasvirleri ile tanınan Takeshi Kitano’ya göre nadir olan lirizm ile dolu bir eser olarak değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

Yönetmen : Takeshi Kitano
Oyuncular : Kroudo Maki, Hiroko Oshima, Sabu Kawahara, Toshizo Fujiwara, Katsuya Koiso, Tetsu Watanabe, Susumu Terashima, Toshio Matsui
Yapımı : 1991, Renkli, 101dk.
Ödül : Mavi Şerit Ödülü En iyi Film Ödülü, En İyi Yönetmen Ödülü, Houchi Film Ödülü En İyi Yönetmen Ödülü

2. HAÇİKO : BİR KÖPEĞİN HİKAYESİ

Her gün evinden en yakındaki tren istasyonu olan Tokyo’daki Shibuya İstasyonu’na kadar ve gene istasyondan evine kadar sahibi Prof. Ueno’ya eşlik edip, onu uğurlayan ve karşılayan; Ueno vefat ettikten sonra da istasyonda kendisinin dönüşünü beklemeye devam eden ve şimdi Shibuya İstasyonu’nun önünde bakır bir heykeli bulunan sadık köpek Haçiko’nun gerçek hikayesi’nden esinlenen bir yapıt. Sahibini özlemle beklemekten vazgeçmeyen Haçi’nin bütün Japon vatandaşlarını duygulandırdığı meşhur bir eserdir.

Haberin Devamı

Yönetmen : Seijiro Kamiyama
Oyuncular : Tatsuya Nakadai, Kaoru Yachıigusa, Toshiro Yanagiba, Mako Ishino, Shingo Yamashiro, Hiroyuki Nagato, Takahiro Tamura
Yapımı : 1987, Renkli, 107dk.
Ödül : Mainichi Film Yarışması En İyi Sanat Ödülü

3. ARKANA BAKMA

Akira ve Kouichi, aynı sitede oturan yaramaz iki okul arkadaşıdır. Ama beşinci sınıfın başında sınıfları ayrılmıştır. Onlar arkadaşlıklarının sonsuza kadar devam edeceğine inanmışlardır ancak yavaş yavaş ilişkilerinde değişiklikler oluşmaya başlar. Çocukların gündüz rastlantı eseri ve mantıksız olaylara karşı ciddiye alarak ve düşünerek hareket ettiklerini tasvir eden, yurtdışında da büyük üne kavuşmuş bir yapıt.

Yönetmen : Akihiko Shiota
Oyuncular : Yusaku Suzuki, Shingo Mizuno, Yuria Haga, Yuya Suzuki
Yapımı : 1999, Renkli, 75dk.
Ödül : Kültür Müşteşarlığı Film Ödülü, Japon Profesyonel Film Ödülü En İyi Film Ödülü, İran İsfahan Uluslararası Çocuk ve Genç Film Festivali Jüri Onur Ödülü


?. Günümüzün Japon Sinemasından Kesitler

Haberin Devamı

1. HULA KIZLARI
1965 yılında kapanma tehlikesine düşmüş maden kentini kurtarmak için soğuk kuzey kentini Hawai’ye dönüştürmeyi planlayan şasırtıcı bir proje ortaya çıkar. Madoka, projenin gözdesi olacak Hula(Hawai’nin geleneksel halkoyunu)yı öğretmek için Tokyo’dan çağırılır ama dansöz adaylarının tamamen amatör olduğunu görünce hayal kırıklığına uğrar, öğretme hevesini yitirir. Ancak tüm gayretiyle çalışan kızları görünce, Madoka kendisinin unuttuğu tutkusunu yavaş yavaş hatırlamaya başlar.

Yönetmen : Lee Sang - il
Oyuncular : Yasuko Matsuyuki, Etsushi Toyokawa, Yu Aoi, Shizuyo Yamazaki, Shoko İkezu, Eri Tokunaga, Hiroki Miyake, Susumu Terashima, Masaru Shiga, Katsumi Takahashi, Ittoku Kishibe, Sumiko Fuji
Yapımı : 2006, Renkli, 120dk.
Ödül : Japon Akademi Ödülü’nde En İyi Film Ödülü başta olmak üzere toplam 7 dalda ödül kazanmıştır

2. UMİZARU : ÇEVİK DALGIÇLAR

Canını kurtarmak için denizin derinliklerine dalan ’’dalgıç’’. UMİZARU denilen bütün Sahil Güvenlik Komutanlığının memurlarından sadece %1 inin göreve atanabileceği dalgıç olmak isteyen genç memurlar 50 günlük yoğun bir programa meydan okurlar. Dalgıç, her zaman buddy denilen partneri ile birikte hareket etmek zorundadır. Ama Senzaki’nin partneri beceriksiz Kudo’dur. Tüm gücüyle gayret eden Kudo ve kendisini teşvik eden Senzaki arasında güçlü bağlar oluşmaya başlar. Tam o sırada bir olay ortaya çıkar ve... Genç memurların dostluğu ve aşıkını konu alan bu yapıtın çekimi devriye gemisi ve helikopterin gönderilmesi gibi Japon Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bütün işbirliğiyle çok gerçekçi bir eser olmuştur.

Yönetmen : Eiichiro Hasumi
Oyuncular : Hideaki Ito, Ai Kato, Ken Kaito, Karina, Atsushi Ito, Kyoko, Jun Kunimura, Tatsuya Fuji
Yapımı : 2004, Renkli, 119dk.

3. LINDA LINDA LINDA

Lisenin kültür festivali için hazırlanmış kız müzik grubunun üyeleri festivalden üç gün önce yara ve kavga yüzünden ayrılır. Fakat sahnede oynamayı vazgeçmeyen Kyoko, Kei ve Nozomi, tesadüfen onların önüne geçen Güney Kore’den gelip onların okulunda okumakta olan kız arkadaşlarını gurubun şarkıcısı olarak davet ederler. Festivale hazırlanmak için hevesle pratik yapan dört kız arasında gitgide bir yakınlaşma başlar.

Yönetmen : Atsuhiro Yamashita
Oyuncular : Bae Doo – na, Aki Maeda, Yu Kashii, Shiori Sekine, Takayo Mimura, Shione Yukawa, Yuko Yamazaki, Masahiro Koumoto
Yapımı : 2005, Renkli, 114dk.
Ödül : Birinci Japon Film Melek Ödülü En İyi Film Ödülü

4. KAMIKAZE KIZLARI

Kırsal bir şehir olan Shimotsuma’da yaşayan Momoko, ’’Lolita’’ sözü ile tanınan savurgan bebek stili kıyafetlere aç bir lise öğrencisidir. Beğendiği elbiseleri satın alabilecek parayı kazanmak için sahte marka eşyalar satmaya başlayan Momoko, onu almaya gelen kız motosiklet ekibinin bir üyesi olan İçigo ile buluşur. Onların hem görünüşü hem de karakteri birbirine taban tabana zıt olduğu için hiç anlaşamayacaklarını düşündükleri halde, iki kız kısa sürede ilginç bağ ile birbirlerine bağlanır. Yazar Nobara Takemoto’nun romanından esinlenilerek iki kızın dostluğu ve büyümesini tasvir eden bir komedi filmidir.

Yönetmen : Tetsuya Nakashima
Oyuncular : Kyoko Fukada, Anna Tsuchiya, Hiroyuki Miyasako, Ryoko Shinohara, Kirin Kiki, Sadawo Abe, Yoshinori Okada, Eiko Koike, Shin Yazawa, Katsuhisa Namase, Yoshiyoshi Arakawa, Hirotarou Honda
Yapımı : 2004, Renkli, 102dk.
Ödül : Yokohama Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü başta olmak üzere toplam 4 dalda ödül kazanmıştır.

?. Japan Animasyonunun Başyapıtları

1. COWBOY BEBOP CENNET KAPISI

2071 yılındaki Mars’ta esrarengiz bio silahının kullanıldığı bombalı terör olayı meydana gelir. Spike, zanlının başına konulan para ödülünü kazanmak için ekip arkadaşı ile beraber hareket etmeye başlar. Birazdan onların incelemenin sonunda artık ölmüş diye zannedilen eski özel birlik üyesi olan Vincent’in varlığı ortaya çıkar. Eser içinde kullanılan caz müziği, eserin sahip olduğu dünya görüşü, karakterin özelliği, becerikli direktörlük ve tasvir gücüyle değerlendirilen animasyon eseridir.

Yönetmen : Shinichiro Watanabe
Ses Oyuncuları : Kouichi Yamadera, Unsyou Ishizuka, Megumi Hayashibara, Aoi Tada, Tsutomu Isobe, Yuji Ueda, Ai Kobayashi, Mickey Curtis, Renji Ishibashi
Yapımı : 2001, Renkli, 110dk.

2. COO İLE GEÇEN YAZ

Yaz tatiline bir kaç gün kala birgün ilköğretim okulu öğrencisi olan Kouichi, okuldan eve dönüş yolunda büyük bir taşı yerden kaldırıp evine götürür. Taşı su ile yıkayınca içinden Kappa (Japon folklorunda sıksık bahsedilen cinlerden birisidir. Sumo ve yüzme ustası olarak tanınır) ’nın çocuğu çıkar. Kouichi bu Kappa’yı Coo diye adlandırıp birlikte yaşamaya başlar. Kappa ve erkek çocuğun buluşması vasıtasıyla dostluk ve aile sevgisini tasvir ederek çevre kirliliği, medyanın yayın aşırılığı gibi Japonya’nın sosyal problemlerini de su yüzüne çıkaran bu eser, Japon Akademi Ödülü En İyi Animasyon Filmi Ödülü başta olmak üzere çesitli ödüller kazanmıştır.

Yönetmen : Keiichi Hara
Ses Oyuncuları : Kazato Tomizawa, Takahiro Yokokawa, Tamaki Matsumoto, Natsuki Uematsu, Naoki Tanaka, Naomi Nishida, Kenichi Nagira, Gori
Yapımı : 2007, Renkli, 138dk.
Ödül : Japon Akademi Ödülü En İyı Animasyon Filmi Ödülü, Mainichi Film Yarışması En İyi Animasyon Filmi
Ödülü, Kültür Müştesarlığı Medya Sanat Festivali En İyi Animasyon Eseri Ödülü