Hamilelik Hazırlığı Kadınlarda en sık görülen 7 kısırlık nedeni

Kadınlarda en sık görülen 7 kısırlık nedeni

04.05.2016 - 15:41 | Son Güncellenme:

Türkiye'de kısırlık görülme sıklığı yaklaşık % 15 civarında. Çocuk sahibi olamayan ailelerin üçte birinde erkekte, üçte birinde ise kadında sorun saptanmakta. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu kadınlarda en sık görülen 7 kısırlık nedenini açıkladı.

Kadınlarda  en sık görülen 7 kısırlık nedeni

1- Yumurtlama bozuklukları kadınlarda en sık görülen kısırlık sebebidir

Haberin Devamı

Normal şartlarda kadın, ayda bir kez yumurtlamaktadır. Ancak bu yumurtlamanın seyrek olması, düzensiz aralıklarla seyretmesi ya da hiç olmaması yumurtlama bozukluğu olarak ifade edilmektedir. Bir kadının yumurtlama bozukluğundan şüphelenmesi için en önemli belirti, adet kanamalarının düzensizleşmesidir.

Bazen her ay düzenli olarak adet gören kadınlarda da yumurtlama bozuklukları görülebilir. Kadınlarda yumurtlama olabilmesi için beyinde hipofiz bezinden salgılanan kadınlık hormonlarının düzenli aralıklarla ve yeterli miktarda salgılanması gerekmektedir.

Bu hormonlar düzensiz salgılanırsa, adet kanamaları da yumurtlama da düzensiz olur. Bununla birlikte prolaktin olarak adlandırılan süt hormonu normalden fazla salgılanıyorsa da, cerrahi yöntemler ve ilaç tedavileri ile prolaktin seviyesi normale indirilinceye kadar yumurtlama bozuklukları yaşanır.

Haberin Devamı

Ayrıca herhangi bir nedenden dolayı yumurtalıklarda çok sayıda kist oluşması durumu olan Polikistik Over Sendromu da yumurtlama bozukluklarına yol açmaktadır. Normalden çok seyrek ve düzensiz adet kanamaları, ciltte erkek tipi tüylenme ve saç dökülmesi, aşırı sivilcelenme de Polikistik Over Sendromundan kaynaklı yumurtlama bozukluğunun belirtileridir.

2- Fallop tüplerinin deforme veya tıkalı olması kısırlığa yol açar

Gebeliğin oluşması için öncelikle sperm ve yumurtanın bir araya gelip döllenmeyi meydana getirmesi gerekmektedir. Eğer kadının tüpleri bir miktar tıkalı ya da tamamen kapalı ise doğal yollarla gebelik elde etmek çok zor ya da imkansız hale gelir.

Çocuklukta vücuda alınan verem mikrobu, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve mikroplar, geçirilen cerrahi operasyonların yol açtığı karın içi yapışıklıklar, rahim içi dokusunun vücutta başka bir alanda kendini göstermesi gibi durumlar tüplere zarar verebilmektedir. Tüplerin işlevselliğini olumsuz etkileyen bu tür durumlarda kadının doğal yolla gebe kalması pek mümkün olmamaktadır.

3- Endometriozis kadın kısırlığının sebeplerindendir

Rahmin yüzeyinde, bağlarında, tüplerde ve yumurtalıklarda normal dışı olarak rahim içi dokusu oluşmasına endometriozis denilir. Her ay adet döneminde meydana gelen kanamada, kanın tam anlamıyla vücut dışına atılamaması nedeniyle doku etrafındaki alanlarda yapışıklık, iltihap oluşur. Ayrıca endometriozis yumurtalıklarda meydana geldiğinde Endometrioma adı verilen çikolata kistleri oluşur. Kadınlar cinsel ilişki esnasında ve sonrasında, adet kanamaları öncesinde ve sırasında şiddetli acı, ağrı hissediyorlarsa, adet kanamaları düzensizleşmişse ve doğal yollarla gebe kalamıyorlarsa Endometriozisten şüphelenmelidirler.

Haberin Devamı

4- Rahim ağzı problemleri kısırlığa yol açabilir

Rahim ağzında doğuştan var olan ya da sonradan meydana gelmiş yapısal bozukluklar, bu alanda oluşmuş polip veya miyomlar ve bunların tedavisinde uygulanan cerrahi operasyonlar kadında kısırlık sebeplerindendir. Bununla birlikte hormonların etkisiyle rahim ağzında oluşan salgıdaki bozukluklar, anormal özellikler spermlerin genital yoldan transferini zorlaştırmaktadır. Ayrıca her hangi bir sebeple rahim ağzında meydana gelen enfeksiyonlar kadında kısırlığa yol açabilmektedir.

Haberin Devamı

5-Yumurta rezervinin düşük olması

Her kadının belirli sayıda yumurta kapasitesi vardır. İlerleyen yaş, kullanılan ilaçlar, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde uygulanan cerrahi operasyonlar kadının yumurta rezervini düşürür ve azaltır. Yumurta rezervi azaldıkça da doğal yolla gebelik elde edebilme ihtimali de düşer.

6- Rahim ya da yumurtalık ameliyatları

Rahimde oluşan miyom ya da polip gibi iyi huylu oluşumlar cerrahi operasyonla alınırken bu alanda yapışıklıklar oluşabilmekte ve yapışıklıklar da gebeliğe engel olabilmektedir. Ayrıca yumurtalıklardaki sorunlardan dolayı bir yumurtalığın alınması da buradaki hormon seviyelerini düzensizleştirir ve doğal yolla gebelik elde edilebilme olasılığı düşer. Her hangi bir rahatsızlık dolayısıyla iki yumurtalık da alınırsa gebelik imkansız hale gelir.

7- İlerleyen yaş kadının gebe kalmasını zorlaştırır, hatta imkansızlaştırır

Kadınların gebe kalabilmesinde en önemli faktör üreme fonksiyonlarının tam kapasite çalışıyor olmasıdır. Bu bağlamda da kadının yaşı önemli bir etkendir. 20 yaşındaki sağlıklı bir kadının bir yıl içinde doğal yolla gebe kalma ihtimali yaklaşık % 85 iken, 35 yaşın üzerindeki sağlıklı bir kadının aynı süre içinde gebe kalma ihtimali ortalama % 50 civarındadır. Çünkü yaş ilerledikçe kadının üreme fonksiyonları, kapasitesi, yeterliliği hızla azalır.

Yazarlar