Sağlıklı Beslenme Kafein cilt kanserine karşı koruyor!

Kafein cilt kanserine karşı koruyor!

06.10.2011 - 14:56 | Son Güncellenme:

Genetiği değiştirilmiş fareler üzerinde yapılan deneylerde kafeinin cilt kanserine karşı daha etkili olduğu görüldü.

Kafein cilt kanserine karşı koruyor

Kafein cilt kanserine karşı koruyor
Güneş kremlerine kafein eklenmesi cilt kanseri için daha etkili bir koruma yaratabilir. Amerikan Rutger Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen buluş konuya açıklık getiriyor.

Araştırmalar kafein içerisinde bulunan bir maddenin cilde uygulandığında ultraviyole ışınlarını emdiğini gösteriyor. Bu madde ayrıca tümör gelişimini de durduruyor.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde genetik olarak üzerinde oynanmış fareler kullanıldı. Farelerde yapay olarak ATR enziminin etkinliği sınırlandırıldı. Bu madde normal şartlar altında daha sonra tümör haline gelecek hasarlı hücrelerin korunmasında görev almaktadır. Cafein ATR enziminin etkinliğini engellemektedir. Bu sayede uzmanlar fareler üzerinde kafeinin etkisini canlandırdılar.

Ardından farelere untraviyole ışınları verildi. Normal ve genetik olarak oynanmış fareler incelendiğinde ikinci grupta tümörler normal farelere oranla 3 hafta daha geç büyüdü. Deneyin 19. haftasında genetik olarak değiştirilen farelerde normal olanlara oranla %69 daha az tümöre rastlandı.

Yazarlar