Editörün Seçtikleri Kahraman Donkişot

Kahraman Donkişot

21.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kahraman Donkişot

Kahraman Donkişot

Başta Ayasofya, camiye dönüştürmek istediği müzelere savaş açan Kültür Bakanı'nı tepki yağıyor

Kültür Bakanı İsmail Kahraman'ın, üç müze operasyonuna büyük tepki. Yetkililere yazı göndererek Bodrum Şapel, Trabzon Ayasofya ve Kayseri Etnoğrafya müzelerinin acilen boşaltılmasını isteyen Kahraman'ın asıl amacının bu üç tarihi yapıyı camiye dönüştürmek olduğu öne sürüldü.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 1964 yılında onardıktan sonra Kültür Bakanlığı'ın işletmesine bıraktığı Ayasofya'nın çeşitli tarihlerde devrini istedi. Ocak 1997'de ise hem Bakanlığı mahkemeye verdi, hem yıllık 450 milyon geliri talep etti. Bu sırada Trabzon'u ayağa kaldıran yazı gönderildi.

Trabzon Kültür Müdürlüğü'ne, 6 Haziran'da Bakan İsmail Kahraman imzasıyla gönderilen yazıda "Müzeyi hemen boşaltın" dendi. Yetkililer, "Zaten Ayasofya'daki eserleri sergilenmek amacıyla yıl sonunda inşaatı bitecek Etnoğrafya Müzesine taşıyacaktık. Bu acele niye anlayamadık" diye konuştu.

"Amaç Ayasofya'yı müze statüsünden çıkarıp camiye dönüştürmek" diyen CHP Trabzon İl Başkanı Atay Aktuğ, böyle siyasi bir karara karşı çıkacaklarını söyledi. Bodrum Şapel'in boşaltılması emri de ilçede sivil toplum örgütlerince protesto edildi. Müze Müdürü Oğuz Alpözen, "Batığı söktürürsem namerdim" dedi.

Yazarlar