Editörün Seçtikleri Kahraman patates erotik fındığa karşı

Kahraman patates erotik fındığa karşı

12.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kahraman patates erotik fındığa karşı

Kahraman patates erotik fındığa karşı


Üretim fazlası fındık, 'aganigi' reklamıyla eritildi. Şimdi de Tarım Bakanı, elde kalan patatesler için 'Enerji verir' sloganıyla reklam filmi çekecek sponsor firma arıyor


       Fındık Üreticileri Derneği'nin üretim fazlası fındıkları iç piyasada eritmek için bulduğu reklamla pazarlama çözümü, Tarım Bakanlığı için de örnek oldu.
       Televizyonlarda ve gazetelerde fındığın yararlarını anlatan, 'Ayrıyetten aganigi naganigi' deyip erotik çağrışımlar uyandıran reklam filmleri ve ilanlar sayesinde fındık tüketiminde yaşanan patlama üzerine, Tarım Bakanlığı da ürün fazlası tam 2 milyon ton patatesi tüketmek için gözünü reklamla pazarlamaya dikti. Ve sonunda Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, patates ihracatı beklenen büyüklükte gerçekleşmeyince, çiftçinin milyonlarca ton üretim fazlasını vatandaşa yedirebilmek için reklam filmciliğine soyundu.

Patates komisyonu

       Senaryosunun yazım çalışmaları süren, kimin oynayacağına ise henüz karar verilmeyen patates reklamını çektirebilmek için sponsor cips firması aranması için talimat veren Bakan Gökalp, bu noktaya uzun uğraşılar sonunda geldi.
       Bakan Gökalp'in patatesi tükettirme çabaları, ilk kez geçen haftalarda Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Bakan Gökalp, tüketimin arttırılması için önerilerini sıralayınca, Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın yaptığı, "Karılarımıza söyleyelim de üç öğün patates pişirsinler" esprisi Başbakan Bülent Ecevit'i bile güldürdü.
       Ancak buna rağmen, patates tüketiminin nasıl arttırılacağı konusunda çalışma yapması için Gökalp başkanlığında ilgili Devlet Bakanları ile Sağlık, Milli Savunma, Milli Eğitim, Adalet ve Dışişleri bakanlarından oluşan bir komisyon oluşturulmasına karar verildi.

Gökalp'in son umudu

       Komsiyon çalışmalarını sürdürürken, Bakan Gökalp da ilk iş olarak tüm bakanlıklar, kamu kuruluşları, okul, öğrenci yurdu, hastane, işyeri gibi toplu yemek verilen yerler ve deprem bölgelerinde daha fazla patates pişirilmesi için ilgili bakanlıklara ve valiliklere yazı gönderdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde de askerlere daha fazla patates pişirilmesi önerildi.
       Gökalp, açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ülkelere gıda yardımı olarak patates gönderilmesini; dar gelirli vatandaşlara Fak-Fuk-Fon aracılığıyla gıda olarak patates yardımı yapılmasını da gündeme getirdi.
       Tüm bunlara rağmen milyonlarca ton patatesin tüketilemeyeceğini gören Gökalp, son olarak vatandaşı patates yemeye özendirecek reklam filmleri yapılması için kolları sıvadı.

Ekmeğe patates unu projesi

       Patates tüketimini artırma konusunda tarım Bakanlığı'na milletvekilleri de projeleriyle yardımcı olmaya çalıştı. DSP Niğde Milletvekili Eyüp Doğanlar, "Türkiye'de en çok tüketilen yiyecek olan ekmeğe yüzde 3 oranında patates unu karıştırılması" projesini geliştirdi. Hazırlattığı patates unlu ekmeği Gökalp'e de tattıran Doğanlar, 1 hafta bayatlamayan besin değeri yüksek patatesli ekmeğin ekonomiye de katkıda buluncağını belirtti. Doğanlar, Bakanlar Kurulu'nun ekmeğe patates unu karıştırılmasının zorunlu olması için kararname çıkarılmasını istedi.

'Patates de enerji verir'

       Türk Kalp Vakfı Diyetisyenlerinden Dr. Sumru Özbay, yumru gıdalar grubuna giren patatesin bol miktarda karbonhidrat (unlu) içerdiğini bildirdi.
       Patatesin kabuk kısmına yakın yerlerinde C vitamini olduğunu söyleyen Özbay, fındık reklamında olduğu gibi patatesin de enerji deposu olduğunu belirterek, "Nişasta ağırlıklı bir yiyecektir. Vücuda enerji verir. Diğer yiyeceklerle biraraya gelince besin değeri daha da yükseltilebilir" dedi.
       Özbay, buna rağmen sağlıklı beslenmek için patates kızartmasından kaçınmak gerektiğini söyleyerek, en sağlıklı patates tüketme yönteminin haşlama ya da fırınlama olacağını bildirdi.

Yazarlar