Tatil Kahvaltı dahil konaklamalı kütüphane

Kahvaltı dahil konaklamalı kütüphane

04.11.2011 - 11:01 | Son Güncellenme:

Tevfik Akşit, yerli ve yabancı konuklarına orman, deniz ve havuz manzaralı 'otel kütüphane'de araştırma yapma olanağı sunuyor.

Kahvaltı dahil konaklamalı kütüphane

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 30 yıl edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra Türkiye’ye dönerek İzmir’in Seferihisar ilçesinde Akşit Kültür, Düşün ve Yazınevi’ni kuran Tevfik Akşit (70), yerli ve yabancı konuklarına orman, deniz ve havuz manzaralı "otel kütüphane"de araştırma yapma olanağı sunuyor.

Haberin Devamı

Tevfik Akşit, 9 yıl önce üniversite mezunu 4 oğluyla 2 tır dolusu kitapla Türkiye’ye dönüş yaptıklarını anlattı.

Akşit, Türkçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca toplam 80 bin kitabın yer aldığı kütüphanede temel eserler, öykü, roman, şiir, klasikler, ödüllü eserler, çocuk edebiyatı, sanat kitapları, felsefe ağırlıklı toplum bilim, eğitim bilim, arkeoloji, tarih, dil bilim eserlerinin yer aldığını belirtti.

Mandalina bahçeleri arasındaki 4 katlı merkezin yarı olimpik havuza da sahip olduğunu vurgulayan Tevfik Akşit, yerli ve yabancı araştırmacılara orman ve deniz manzaralı odalarda konaklama imkanı sunduklarını ifade etti.

"Türkiye’de örneği yok"

Yaklaşık 45 bin Almanca kitabın bulunduğu kütüphanenin, çeviri yapanlara da hizmet verdiğini dile getiren Tevfik Akşit, "Çeviri ve araştırma uzun bir süreç. Bu nedenle yerli ve yabancı misafirlerimiz bir süre burada kalıyor. Kütüphanenin üst katlarında yer alan doğa, havuz ve deniz manzaralı odalarımızda konaklayabiliyorlar. Aynı anda 20 kişiyi ağırlayabiliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de konaklama hizmeti veren bir başka kütüphane olmadığını da anlatan Tevfik Akşit, sözlerini şöyle sürdürdü:"Avrupa’da özgün örnekler var. Özellikle Fransa’da meşhur Cote d’Azur’dan esinlendik. Burayı aradık, bulduk. Gelen kişilere çalışma yaptıkları süre içinde tatil imkanı da sunuyoruz. Gelen yerli, yabancı araştırmacılar öğlene kadar çalışıp öğleden sonra bir tatil beldesinde ne yapabiliyorsa burada da onu yapabiliyor. Çünkü müthiş bir doğanın içinde sakin bir çalışma ortamı yaratıyoruz."

Tevfik Akşit merkezde bir gece konaklama bedelinin 100 avro olduğunu, bu fiyata kahvaltı, kütüphane hizmetleri ve seminerlere katılım bedelinin de dahil olduğunu ifade etti.

"Son yıllarda araştırmacı olmayanlar da geliyor"

Kitap okuyarak tatil yapmak isteyenlerin de merkeze son 1-2 yıldır geldiğini kaydeden Tevfik Akşit, "Sakin tatil geçirmek isteyenler oluyor. Özellikle Almanya’dan böyle aileler geldi. Bunu kültür turizmi olarak da niteleyebiliriz" diye konuştu.

Avrupa’da edebiyat eserleri çeviri merkezlerinin çatı kurumu Halma ile proje ortaklığı yaptıklarını da ifade eden Akşit, proje kapsamında uluslararası organizasyonda Türkiye’yi temsil eden tek çeviri merkezi olduklarını da sözlerine ekledi.