Editörün Seçtikleri Kalemi avukatlar kırdı

Kalemi avukatlar kırdı

30.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kalemi avukatlar kırdı

Kalemi avukatlar kırdı


Ersan Atar Mudanya


Öcalan hakkında idam kararının verildiği dünkü duruşma tarafların mahkeme salonundaki yerini almasıyla başladı. Krem rengi pantalon, lacivert ceket ve kareli gömlek giyen Öcalan'ın yakınları, sanık teröristin isteği üzerine son duruşmaya katılmadı.
Mahkemenin kararını okuyan Ankara 2. Nolu DGM'nin Başkanı Turgut Okyay'ın heyecanlı olduğu dikkat çekti. Kararı sakin bir halde, ayakta dinleyen Öcalan, gözlerini Okyay'dan ayırmadı.
Okyay, "Böyle bir yargılama tekrar olmasın, bir kez daha böyle bir karara imza atmak zorunda kalmayayım" düşüncesini sembolize eden "kalem kırma" geleneğine uymadı.
Müdahiller ve avukatları, Okyay'ın kararını alkışla karşılayarak hep birlikte İstiklal Marşı'nı okurken, sanık avukatlarıyla mahkeme heyetinin ayağa kalkmamaları dikkati çekti. Başkan Okyay'ın, bütün dünyanın izlediği karar duruşmasında, yargı geleneklerine aykırı olarak İstiklal Marşı okunmasından rahatsız olduğu gözlendi.
Müdahil avukatlarıyla şehit yakınları, Okyay'ın kalem kırmamasına rağmen, duruşma için İmralı'da verilen kurşun kalemleri kırarak Öcalan ve avukatlarının bulunduğu yöne fırlattı.
Bazı müdahil avukatları şehit yakınlarıyla birlikte, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Apo'ya ölüm şehitlere bayram" diye slogan attı.
Öcalan, şehit yakınlarından özür dileyerek başladığı duruşmaların sonuncusundan salona el sallayarak ayrıldı.
Başkan Okyay, salondan çıkmadan önce şehit yakınlarına, "Mudanya'ya ve Gemlik'e gittiğinizde taşkınlık yapmayın, kendinizi frenleyin" diye uyarıda bulundu. Ancak müdahiller ve avukatlarının sevinç gösterisi duruşma salonu dışında da devam etti. Slogan atmayı sürdüren şehit yakınları, ellerindeki ipleri ellerinde sallayarak Öcalan'ın cezasının bir an önce infaz edilmesi istedi.

Dakika dakika Apo duruşması

09.40: Duruşma başladı.
Salondaki zabıt katibi sanık ve müdahil avukatlarının isimlerini tutanağa geçirdi.
09.45: Heyet yerini aldı.
09.48: Sanık avukatları salondaki yerlerini aldı.
09.50: Abdullah Öcalan cam kafese getirildi.
09.54: Mahkeme Başkanı M. Turgut Okyay, davanın bitirileceği açıklamasını yaparak Öcalan’a son sözöünü sordu.
09.55: Son sözöünü söylemeye başlayan Öcalan’ın konuşması 55 saniye sürdü.
09.57: Başkan Okyay salonun boşaltılmasını istedi.
10.28: Heyet duruşmayı yeniden açtı. Taraflar ve gazeteciler salona alındı.
10.30: Başkan Okyay kararı okumaya başladı.
10.33: Kararın okunması tamamlandı.
10.35: Tarihi davanın görüldüğü İmralı’daki mahkeme salonu boşaltılmaya başlandı.




Yazarlar