Yaşam Kalp, Türkleri 12 yıl erken öldürüyor

Kalp, Türkleri 12 yıl erken öldürüyor

24.10.2010 - 03:46 | Son Güncellenme:

İstanbul’da gerçekleştirilen 26. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Hakan Karpuz, “Kalp hastalıkları nedeniyle Avrupa’ya göre 12 yıl daha erken ölüyoruz” dedi

Kalp, Türkleri 12 yıl erken öldürüyor

Kalp hastalıkları Türkleri 12 yıl daha erken öldürüyor... Prof. Dr. Hakan Karpuz, çeşitli zamanlarda yapılan araştırmaları değerlendirerek bu bilgiyi aktardı, Haliç Kongre Merkezi’nde devam eden 26. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde... Karpuz, “Kalp hastalıkları nedeniyle Avrupa’ya göre 12 yıl daha erken ölüyoruz. Daha çok kalp yetmezliğimiz ve kalp hastalıklarımız var” dedi. Kongrede Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından yapılan bir araştırmanın çarpıcı sonuçları da açıklandı. Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Muzaffer Değertekin’in sonuçlarını açıkladığı, “Türkiye’de kalp yetersizliği sıklığı ve nedenleri” konulu araştırmaya göre, Türk toplumunda kalp yetersizliği beklenenden daha fazla görülüyor. Yaklaşık 700 bin kişi kalp yetmezliği çekiyor. Araştırma sonuçları nüfusa göre değerlendirildiğinde 3 milyon 600 bin kişinin de risk altında olduğu ortaya çıkıyor. Araştırmaya göre hastaların 3’te 2’si kalp yetersizliği şikâyetlerine sahip olmasına rağmen, hastalığının farkında değil. Yüzde 13’ünde ise kalp fonksiyonlarında çeşitli derecelerde bozukluk var.

Kadınları tehdit ediyor
Prof. Değertekin kalp yetersizliğinin şeker hastalığı, yüksek tansiyonu olanlarda, kilolu kişilerde ve kalp krizi geçirenlerde daha çok görüldüğüne dikkat çekiyor. Değertekin’e göre araştırmanın en önemli bulgularından biri de şu: Kalp yetersizliği kadınlarda daha fazla görülüyor. Bunun nedeni ise kadınların erkeklere göre daha şişman olması. Değertekin, ileri safhadaki hastaların 10 yıllık yaşam beklentisinin yüzde 10’un altında olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

5000
TKD’nin araştırması 2.5 yılda tamamlandı ve tüm bölgelerde 35 yaş üzeri 5 bin kişinin verileri incelendi.

71 yıl yaşıyoruz
Uluslararası Yönetim ve Geliştirme Enstitüsü’nün 2007’de 55 ülkede yaptığı araştırmaya göre, en uzun yaşam süresi 82 yaş ortalamasıyla Japonya’da. Bu ülkeyi 80 yaş ortalaması ile Fransa takip ediyor. Bu oran İngiltere’de 79, Slovenya’da 77, Çek Cumhuriyeti’nde 76, Hırvatistan’da 75. Türkiye ise 71 yaş ortalamasıyla listenin 46’ncı sırasında yer alıyor.

İlk ölüm nedeni
Türkiye’de kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranı, tüm ölümler içinde yüzde 43 ile ilk sırada. Bu rakam, 45-47 yaş grubu için 50 Avrupa ülkesiyle karşılaştırıldığında en yüksek oran. Her 8 erkek ile her 17 kadından biri 65 yaşına gelmeden kalp hastalığı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye’de Diyabet Profili Araştırması’nın verilerine göre, yaşam süresinin yükselmesine bağlı olarak kalp hastası sayısının 3.4 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu hastalardan ölenlerin sayısı ise yaklaşık 250 bin olacak.

Yazarlar