Kültür Sanat Kamerasını bu kez mübadeleye çevirdi

Kamerasını bu kez mübadeleye çevirdi

23.11.2011 - 21:26 | Son Güncellenme:

Çağan Irmak’ın yarın gösterime girecek olan yeni filmi “Dedemin İnsanları”, 1923 yılındaki Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi’ne insani bakış açısını ön plana alarak, geniş bir aile üzerinden yaklaşıyor

Kamerasını bu kez mübadeleye çevirdi

Çağan Irmak’ın yeni filmi “Dedemin İnsanları”ı yarın 200’ü aşkın kopyayla vizyona giriyor. Irmak sinema yazarlarından tam puan alan filminde Türk sinemasının pek değinmediği bir konuya, mübadeleye çeviriyor kamerasını. 1923 yılındaki Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadele’sine insani bakış açısını ön plana alarak, geniş bir aile üzerinden yaklaşıyor. Bu aile içerisinde ise ağırlıklı olarak 10 yaşındaki Ozan ve dedesi Mehmet Bey arasındaki ilişkiye odaklanıyor.
Çetin Tekindor, Durukan Çelikkaya, Hümeyra, Zafer Algöz, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Mert Fırat, Ezgi Mola, Mehmet Ali Kaptanlar, Sacide Taşaner ve Ünal Silver’in rol aldıkları “Dedemin İnsanları” gişede başarılı olma potansiyeli olan, düzgün bir popüler sinema örneği.
Mehmet Bey (Çetin Tekindor), küçük bir Ege kasabasında tuhafiyeci dükkânı işleten, kasaba halkı tarafından sevilip sayılan bir adam. Çok sevdiği torunu Ozan (Durukan Çelikkaya) da aslında ailenin diğer fertleri gibi dedesine çok düşkün... Ancak dedesinin Girit göçmeni olması, insanların arkasından ona ‘gavur’ demeleri Ozan’ın ailesine ve özellikle de dedesine hırçın davranmasına neden olur. Sevgi dolu, sıcak ve kalabalık bir ailede büyüyen Ozan’ın bu tavırları ailesini çok üzer. Mehmet Bey, kasabadaki diğer ‘yabancılara’ karşı da kötü tavırlar sergileyen Ozan’a ailesinin Girit’ten İzmir’e göç etmelerinin öyküsünü anlatır bir gün; mübadele dönemini... Bu hikâyenin Ozan’daki etkisini, onun gençlik yıllarında izliyoruz.
“Dedemin İnsanları”nın başrolünde yer alan, Çağan Irmak’ın vazgeçilmez oyuncularından Çetin Tekindor yine iddialı bir performans sergiliyor. Ozan’ı canlandıran küçük oyuncu Durukan Çelikkaya ise, Irmak’ın ‘çocuk oyuncular’dan etkileyici yorumlar çıkarmadaki ustalığını “Babam ve Oğlum”dan sonra bir kez daha kanıtlıyor.
“Dedemin İnsanları”ndaki dram “Babam ve Oğlum”daki kadar ağırlıklı değil. Dramın içerisinde yerinde ve dozunda bir mizaha da yer açılmış. İki saat süren filmde tempo hiç düşmüyor. Irmak, mübadele sahnelerinde de 80’li yılları anlattığı ana hikâyede de, sanat yönetimi ve dönem atmosferi kurma konusundaki maharetiyle de dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

GALANIN GELİRİ TEGV’YE
Önceki gün basın gösterimi yapılan ve yarın gösterime girecek “Dedemin İnsanları” filminin galası dün akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Galanın geliri Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlandı. Filmin gala geliriyle 1000’e yakın çocuğun bir yıllık eğitimine destek verilecek.