Yaşam Kanunda yumurta atmak diye bir suç yok

Kanunda yumurta atmak diye bir suç yok

11.02.2011 - 02:43 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Egemen Bağış’a Ankara Üniversitesi’nde yumurta atan ve 2 yıl 4 aya kadar hapisle yargılanan öğrenci Nihal Çarıkçı, eylemin kanunlarda suç olarak tanımlanmadığı gerekçesiyle ilk duruşmada beraat etti

Kanunda yumurta atmak diye bir suç yok

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a, Ankara Üniversitesi’nde katıldığı bir sempozyum çıkışı yumurta atarak, ceketinin sol üst kısmını kirlettiği iddiasıyla, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapisle yargılanmasına başlanan üniversite öğrencisi Nihal Çarıkçı, suça konu yumurta atma eyleminin kanunlarda suç olarak tanımlanmamış olduğu gerekçesiyle ilk duruşmada beraat etti.
Mahkemenin bu kararı kesinleşirse, bundan sonra siyasilere yönelik yumurtalı protesto eylemlerine dava açılsa bile, eylemin kanunlarda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle davalar beraatla sonuçlanacak. Çarıkçı, sevincini arkadaşlarına sarılarak kutlarken, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, “Siyaset adına büyük üzüntü duydum. Demek ki ortada suç yok. Egemen Bağış özür diler diye düşünüyorum” dedi.
Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşmasına A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi Çarıkçı ve 13 avukatı ile şikâyetçi Bağış’ın avukatı Semih Güneş katıldı. Duruşmayı, Çarıkçı’nın iki halası ve CHP’li Sevigen de izledi.

‘Hakaret kastım yoktu’
Çarıkçı, ifadesinde, 18 Ekim 2010’da Bağış’ın üniversitede AB konusundaki bir sempozyuma katılacağını duyduğunu, ancak salona gittiğinde içeriye alınmadığını söyledi. Kendisi gibi birçok öğrencinin de salona alınmamayı protesto ettiklerini, bu sırada yuhalayanlar, alkışlayanlar ve yumurta atanların olduğunu belirten Çarıkçı, “Ben de demokratik protesto ve eleştiri hakkımı kullandım. Amacım, konferansa alınmayışımız ve hükümet üyeleri geldiğinde okuldaki sıkıyönetim haline olan tepkimi görünür kılmaktı” dedi.
Yumurtayı Bağış’ı hedef alarak atmadığını, Bağış’ın da içinde bulunduğu hoca, bürokrat ve koruma olan insan topluluğuna attığını belirten Çarıkçı, polis tutanağına göre de yumurtanın Bağış’a isabet etmediğini söyledi.
“Hakaret kastım yoktu” diyen Çarıkçı, Bağış’ın olaydan sonra birçok yerde “özür dilesin” diyerek kendisini suçlu duruma düşürdüğünü belirtti. Çarıkçı, “Esas özür dilenmesi gereken kişi benim” dedi.

Bağış şikâyetini sürdürdü
Sanık avukatlarından Ender Büyükçulha, Bağış’ın olaydan sonra savunma hakkına hakaret ettiğini öne sürdü. Bağış’ın sadece “şikâyetçi” olduğunu belirtmesine rağmen karakolda, Bağış’ın kapsamlı ifadesi alınmış gibi tutanak düzenlenerek altına imza atıldığını iddia eden Büyükçulha, mahkemeden ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Avukat Mehmet Sevim de en son Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nin polislere yumurta atan 4 öğrenciye demokratik haklarını kullandıkları için beraat kararı verdiğini anımsatarak, beraat talebinde bulundu.

Fiziki şiddet uygulandı
Bağış’ın avukatı Güneş ise müvekkiline demokratik protesto hakkını aşan fiziki şiddet uygulandığını, bu nedenle şikâyetlerinin devam ettiğini belirterek, sanığın cezalandırılmasını talep etti.
Hâkim Halit Selçuk Özben, yargılamaya son vererek, her ne kadar Bağış’a hakaretten suçundan dava açılmış ise de suçun unsurları oluşmadığından CMK’nın 223/2-a maddesi uyarınca sanığın beraatına karar verildiğini açıkladı.
CMK’nın söz konusu maddesi, yüklenen fiilin kanunlarda suç olarak tanımlanmadığı hallerde sanığa beraat kararı verilmesini düzenliyor.
Mahkemenin bu kararı kesinleşirse, yumurtalı protestolara dava açılsa bile eylemin kanunlarda suç olarak düzenlenmemiş olması nedeniyle beraatla sonuçlanmasını gerektirecek.

Haberin Devamı

Kanunda yumurta atmak diye bir suç yok

Çarıkçı, beraat sevincini arkadaşlarına sarılarak kutladı. Sevigen de duruşmanın ardından, “Bir baba olarak da mahkemede olmaktan büyük bir üzüntü duydum. Demek ki ortada suç yok. Egemen Bağış özür diler diye düşünüyorum” dedi. Öğrenci Kollektifleri üyeleri de adliye önünde basın açıklaması yaparak Çarıkçı’ya destek verdi.

‘Kadınbudu köfteye dönmekten kurtulduk’
Bağış, dün Bugün TV’de, mahkemenin kararına saygı duyduğunu belirterek, “Önemli olan gençlerin mesajı almış olmaları” dedi. Yumurta atan genci, “özür dilerse değil, hatasını anlarsa affedeceğini söylediğini” anımsatan Bağış, “Bence hata anlaşıldı. Herkesin protestolarını AB standartlarında yapması gerektiği, şiddete bulaşmamaları gerektiği mesajı verildi” dedi. Bağış, davayı kendisinin açmadığını, “Kanunlar çiğnendiyse şikâyetçiyim” dediğini belirterek, “Bir savcımız da kanun çiğnendiği düşüncesiyle dava açtı. Benim zarar görmediğim düşüncesiyle beraat kararı verildi” dedi. Bağış, “Gencimiz, ceza alsaydı ben de çok üzülürdüm. Bence maksat hasıl olmuş, Türkiye kadınbudu köfteye dönmekten kurtulmuştur” diye konuştu.

Yazarlar