Geri Dön

Karabiber sevenlere müjde!

Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan karabiber, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra hoş kokusuyla bütün yemeklere tat verir. Yeni bir çalışmaya göre, bu baharatın yağ yakmaya da yardımcı olduğu tespit edildi.

Karabiber sevenlere müjde!

Karabiber, bana her zaman annemin kıymalı makarnasını ve tavuklu pilavını hatırlatır, diğer bir formül ise anneanneme ait. Şöyle ki; ne zaman öksüren birisi olsa hemen zeytinyağı (deyim yerindeyse halis zeytinyağı) karabiberle karıştırılır ve öksüren kişinin sırtına sürülerek üzerine de havlu sarıp sabaha kadar uyutulurdu... Şimdilerde neredeyse tüm lokantalarda yemeğiniz servis edildikten sonra başucunuza bir garson yaklaşıyor ve elinde kocaman bir değirmenle tane karabiber, öğüterek size sunuyor. Benim gibi karabiber sevenler bu servisten çok memnun. Ben tüm salatalarıma, et, tavuk, balık her şeye karabiber eklemeye bayılıyorum. Şimdi biraz da bu baharatın faydalarına ve bu konuda yapılmış yeni bir çalışmanın sonuçlarına göz atalım.

Haberin Devamı

Anavatanı Hindistan

Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan karabiber, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra hoş kokusuyla hemen hemen bütün yemeklere eklenir. Karabiber, ikiçenekliler sınıfının, karabibergiller familyasından, vatanı Doğu Hindistan olan, yaprak dökmeyen tırmanıcı bir bitkidir. Beyaz biber, yeşil biber gibi çeşitleri de vardır. Yaprakları yürek biçiminde ve damarlıdır. Çiçekleri sarkıktır. Meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır. Karabiber ve beyaz biber, aynı ağacın meyveleridir. Ancak, karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır. Beyaz biberse, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır ve etrafındaki kılıf çıkarılır. Kılıfın çıkması için beyaz biber deniz suyuna daldırılır. Beyaz biberin özelliği, kullanıldığında karabiber gibi sosların rengini bozmaz; tadı ve kokusu karabiber gibidir.

Haberin Devamı

Pek çok faydası var

Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Gaz oluşumunu azaltır, terlemeyi artırır. Üre atmaya yardımcı olur. Dünyada en çok kullanılan baharatlar arasında yer alan karabiber, Doğu tıbbında ilaç olarak ve özellikle ishal ve diğer mide-bağırsak hastalıklarında kullanılmaktadır. Manganezin çok iyi, K vitamini ve demirinde iyi bir kaynağı kabul edilir. 1 çay kaşığında

5 kalori içerir.

Karabiberde bulunan ‘piperin’ adlı maddenin zayıflamanıza yardımcı olabileceği düşünülüyor. Kore’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, keskin ve yakıcı etkiye sahip bu madde, yeni yağ hücrelerini bloke ederek yağlarla savaşıyor.

Yapılacak olan yeni çalışmalar da bu etkiyi desteklerse karabiber, obezite tedavisinde doğal bir

yöntem olarak kullanılmaya başlanabilir.

Her yemeğe yakışır

Sofranızda karabiberi kullanarak yeni tatlar yaratmak için;

* Limon, zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber karışımıyla oldukça lezzetli bir salata sosu yaratabilirsiniz.

* Tavuk veya dana etini, zeytinyağı, tane karabiber, defne yaprağı ve soya sosuyla 15-20 dakika buzdolabında marine edebilirsiniz.

* Beş dakika içinde tavuk göğüs etini yumuşatmak istiyorsanız, süt ve karabiberde bekletip yağsız tavada kurutmadan ızgara yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

* Rendelenmiş limon veya portakal kabuğuyla dövülmüş sarımsak ve taze karabiberi veya taze ya da kurutulmuş kekik, karabiber, biberiye, düvülmüş sarımsak, limon, kırmızı toz biber, limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp, et üzerine marine etmek amacıyla sürülebilecek farklı karışımlar oluşturabilirsiniz.

* Tüm yemeklere ama özellikle de pilava çok yakışan karabiberi, ister toz isterseniz tane karabiber olarak kullanabilirsiniz.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber