Editörün Seçtikleri Kasların kış hazırlığı

Kasların kış hazırlığı

12.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kasların kış hazırlığı

Kasların kış hazırlığı


       Kışla birlikte kayak sezonu da açılıyor. Kayak yapmaya yeni başlayacak olanlar gibi senelerce kayak yapmış usta kayakçıların dikkat etmeleri gereken önemli noktalar vardır.
       Sağlıklı ve zevkli bir kayak sezonu geçirebilmek için en az 2 ay önceden başlayarak kardiyovasküler ve kas çalışmaları yapılmalıdır.
       Kas çalışmaları, yapacağınız kar sporlarına göre belirlenmeden önce bütün vücudu çalıştıracak nitelikte olmalıdır. Daha sonra branşa özgü egzersiz programları uygulanmalıdır. Kassal dayanıklılığınızı artırmanız gereken bölgeler şunlardır:
       Bacak: Bacak bölgesindeki kaslar kar sporları sırasında en fazla yük altında kalan bölgelerdir. Bacak bölgesindeki kasların kuvvetlendirilmesi bacağın ön ve arka bölümleri için ayrı ayrı yapılmalıdır. Kayak sırasında en fazla sakatlıklardan biri de diz bölgesindekilerdir. Bu riski en aza indirmek doğru teknik ve kuvvetlenmiş kaslarla mümkündür.
       Karın: Karın kasları kuvvetli olursa bel omurlarının sakatlanma riski de azalmış olur.
       Bel: Bel bölgesi kasları bel omurlarına binen yükü azaltan önemli kaslardandır. Bel sakatlanmalarını engellemede bu kasların önemli rolü vardır.
       Kol: Kol kuvveti batonlara aktarılarak vücut yükünün dağılımı sağlanır. Kollardaki itme ve çekme kasları çalıştırılarak kollardaki kuvvet kayak yaparken bizlere yardımcı olur.
       Kas çalışmaları sırasında bütün vücut kaslarına iki set 15 tekrarlı çalışmalar uygulanmalıdır. Kardiyovasküler çalışmalar iki ay boyunca yapılmalıdır. İlk 4 hafta en az haftada 3 - 4 gün bisiklet, step, yokuş yukarı yürüyüş türündeki egzersizler yapılabilir. İkinci 4 haftada ise interval çalışmalar yapılmalıdır. Bütün çalışmalardan sonra soğuma egzersizleri ve germe çalışmaları yapılmalıdır.


Yazarlar