Yaşam Kaya ailesinden ‘temkinli’ yaklaşım

Kaya ailesinden ‘temkinli’ yaklaşım

25.02.2009 - 01:58 | Son Güncellenme:

Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, sanatçının mezarının Türkiye’ye taşınması önerisini düşüneceklerini açıklarken kesin cümleler kurmadı ama hükümetin tavrını olumlu karşıladığını söyledi

Kaya ailesinden ‘temkinli’ yaklaşım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ahmet Kaya’nın Paris’te bulunan mezarının Türkiye’ye taşınabileceğini açıklaması, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da konuyla ilgili olarak Başbakan’ın talimatıyla Kaya’nın eşi Gülten Kaya’yla görüştüğünü belirtmesinin ardından, ailenin kararı bekleniyor.

Kesin konuşmadı

Daha önce “Onun için ben böyle bir şeyi yapamam, onu huzursuz edemem” diyen Gülten Kaya, hükümetin tavrını olumlu karşıladığını açıkladı. Beyninde tümör olduğu şüphesiyle tedavi altına alınan kardeşi, ünlü şair Yusuf Hayaloğlu’yla ilgilendiği için konuya odaklanamadığını belirten Kaya, hükümetin teklifini ailece düşüneceklerini belirtti.
Kaya, “Sayın Bakan çok duyarlı, bunun farkındayım. Başbakan’a da teşekkür ederim. Kesin cümlelerle konuşmak istemiyorum. Elbette bunu ailece konuşacağız, değerlendireceğiz. Bu, Ahmet Kaya için de, hayatını haksızlıkla ve ülkesinin dışında kaybetmiş Yılmaz Güney, Nazım Hikmet, Mehmet Uzun ve aklıma gelmeyen diğer sanatçılar için de geçerli:
Bu değerli insanların mezarının orada ya da burada olmasının gerektiğine çok kilitlenmemek gerek. Onların ortak diğer özelliği gerçekten sanata, kültüre ve çağa açık insanlar olmalarıydı. Bunu Bakan’a da ifade ettim. O insanların savunduğu değerler, bu ülkenin aydınlık geleceği içindi. Bu nedenle üretimlerini halkla buluşturmak için çok şey yapılmalı. En azından ruhları belki böylece tebessüm ederek Türkiye semalarında dolaşır.”

Yazarlar