Editörün Seçtikleri Kayahan'dan rekor tarife

Kayahan'dan rekor tarife

15.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kayahan'dan rekor tarife

Kayahandan rekor tarife


Ünlü müzik adamı besteleri için yeni fiyat belirledi: 50 bin dolar


Ali Eyüboğlu


Yıllık telif kazancı 150 milyarı bulan Kayahan, bestelerinin yeni taban fiyatını 50 bin dolar, yaklaşık 19 milyar lira olarak belirledi.
Bu fiyatı, yaptığı uzun araştırmalardan sonra belirlediğini ifade eden Kayahan, Türkiye'de bestecilerin yıllarca aç öldüğünü belirtti. Bestelecilerin haklarını yıllarca plakçılara yedirdiğini vurgulayan Kayahan, "Bugün, beste parasından söz ediliyorsa sebebi benim" dedi.
Hesaplamaları yaparken bilimsel metodlar kullandığını söyleyen Kayahan, kaset başına bir, CD başına üç dolar kazanan yapımcılar için istediği paranın çok küçük bir tutar olduğunu belirtti: "Bir milyon satan kaset yapımcıya bir milyon dolar kazandırır. CD'nin de yaklaşık 100 bin sattığı öngörülecek olunursa bu kazanç 1.3 milyon dolara çıkar. Benim yazdığım şarkı albümü taşır ve daha fazla satmasını sağlar. Ayrıca ben kimseye zorla beste satmıyorum."

Hatalı fiyatlar

Kayahan, bestecilerin haklarını almaya başladığı bir ülkede, en önemli haksızlıklardan birinin de kaset fiyatları politikası olduğunu söylerken, iyi ve kötü kasetin, pahalı ve ucuz prodüksiyonların aynı fiyata satılmasından duyduğu sıkıntıyı dile getirdi: "Beni Azad Et isimli albümüm 11 aylık bir emeğin ürünü. Bir arkadaşın, bilgisayarda yaptığı, oradan, buradan çalıp, çırptığı şarkılarla aynı fiyata satılacak. Geçen yıl plak yapmak için sadece beş gün sahneye çıkabildim. Çünkü hem nitelikli bir kaset yapıp hem de sahneye çıkamıyorum. Bir yandan eski şarkıları söylerken, diğer yandan yenilerini yapamıyorum. Şimdi kaseti bitirdim. Sahneye çıkacağım, onu bağırmaya başlayacağım."
Kayahan yeni albümüne koyduğu söz ve müziği kendine ait eserlerden çok umutlu: "Onların hepsi benim çocuklarım. Sokağa koyduk, çıktılar parkta oynuyor, kendi aralarında yarışıyorlar. Üstünde büyük, altında küçük çilekler yok... Hepsi aynı boyda, aynı kalitede. Yine normal bir çilek sepeti yaptık, müzikseverler için..."

Hayatındaki kadın

Her albümünde, hayatındaki kadınlar için yazdığı şarkılara yer veren Kayahan, 4.5 yıldır İpek Tüter'le birlikte. Kayahan, albümünde Tüter için yazılmış birebir şarkı olmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Ama bazı şarkıların satır aralarında var. Geçtiğimiz günlerde Londra'ya gitmiştim. Günde 18 saat gitar çalmaktan boynumdaki kireçlenme, kollarımda da başladı. Onu da bir doktora göstereyim dedim.
Pek gezen bir insan olmadığım için, Londra'ya gidince deryaları dolaşmış gibi oldum. Nilüfer'le Kedi (İpek Tüter), mağazalara alışverişe gitmişti. Ben de yanımda bir İngiliz arkadaşla Hyde Park'ta dolaşmaya çıktım. Biraz yürüdükten sonra, kireçlenmeler yüzünden fena halde yoruldum. Parkta oturup, şu sözleri yazdım: Londra'nın Hyde Parkında / Hayır yok ayaklarımda / Senin aklın dükkanlarda... Otele dönünce de bestesini yaptım."

Yazarlar