Kültür Sanat Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

30.06.2017 - 16:36 | Son Güncellenme:

'Her yazarın bir mekanı olmalıdır' düşüncesinden yola çıkarak edebiyat tarihi boyunca yazarlar yaşadıkları kentleri markalaştırdırlar. Hatta bazen o kadar ileriye gitti ki bu düşünce yazarın adı kentin adını geride bıraktı. Kentlerin adı yazarların adıyla anılmaya başladı.

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Walter Scott-Edinburg

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Zamanının üretken İskoçyalı tarihî roman yazarı ve şairi Scott için Edinburg doğum yeri olmasının yanı sıra önemli bir ilham kaynağıdır da. Tüm Avrupa ülkeleri, Avustralya ve Kuzey Amerika'dan okurları olan Scott, yaşamı süresince İngilizce eser veren ve gerçekten uluslararası bir kariyere sahip olan ilk yazar sayılır. Romanları ve şiirleri hâlâ okunur ve İngiliz ve İskoç edebiyatlarının klasikleri arasında yer alır. Ivanhoe, Rob Roy, The Lady of The Lake, Waverley, The Heart of Midlothian ve The Bride of Lammermoor en çok tanınan eserleri arasındadır.
Atmosferiyle göz dolduran Edinburg şehrinin ise 500 kadar romana ilham kaynağı olduğu biliniyor.

James Joyce-Dublin

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Modern edebiyatı kurucuları arasında gösterilen James Joyce neredeyse Dublin ismiyle özdeşleşmiş gibidir. Joyce'un getirdiği anlatım yenilikleri ile 20. yüzyıl edebiyatını derinden etkilemiştir. Oscar Wilde, Samuel Beckett, Bernard Shaw gibi yazarlarında evi olan İrlanda’nın başkenti Dublin’de, edebiyat şehrin her köşesine yayılmış durumda. James Joyce’un ünlü romanı Ulysses’in baş kahramanı Leopold Bloom’un Dublin’de gittiği yerleri ise hala görmek mümkün.

Ernest Hemingway- Havana

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Sade, yalın dili ve diyolog yazmaktaki ustalığı kadar hareketli yaşam tarzıyla da anılan Hemingway'in Küba Devrimi'nden sonra kendine mekan olarak seçtiği Havana yazarı anlamamız için önemli bir mekan.
Basit yazma tekniği ve sade üslubuyla 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkileyen Nobel ve Pulitzer Ödülü sahibi yazarın çoğu eseri, bugün Amerikan edebiyatının başyapıtlarından kabul edilir. Küba şüphesiz yazarlar için bulunmaz bir nimet. Amerikalı yazar Ernest Hemingway ömrünün büyük bir kısmını burada geçirirken Fidel Castro ile olan dostluğu da akıllarda yer etti.

Jorge Luis Borges - Buenos Aires

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen Borges yaşamının büyük bir bölümünde gözlerini kaybetmesine rağmen yazarlıktaki ustalığından hiçbir şey yitirmedi. Hatta gözlerinin göremyişi yazara bambaşka bir imgelem dünyası kurmasına sebebiyet verdi. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerinden ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlü oldu. Dünya edebiyatına yön veren yazar Jorge Luis Borges’in kenti Buenos Aires bugün hala müdavimi olduğu kafe olan Cafe Tortoni ve Borges’in ünlü Alef öyküsüne konu olan evi barındırıyor.

Dostoyevski - St. Petersburg

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Dünya bir yana Dostoyevski bir yana diyebileceğimiz kadar insana dair durumları tasvir etmede çok büyük bir üstat olan Dostoyevski'yi bilenler onun kenti St. Petersburg'la ilgili de bilgi sahibi olacaklardır. Romanlarında mekan olarak kendine St. Petersburg'u seçen usta bu barok ve neo-klasik tarzda inşa edilmiş Rusya’nın batısında kalan karanlık şehre gittiğinizde sokak isimleri size tanıdık gelirse büyük ihtimal Rus yazarların romanları ilginizi çektiği için olabilir. Yalnızca Dostoyevski değil Gogol, Turgenyev gibi ünlü yazarların romanlarına konu olan St. Petersburg, Puşkin ve Nabokov Müzeleriyle dikkat çekiyor.

Allan Ginsberg- San Francisco

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Üniversite öğrenciliği yıllarında Jack Kerouac, William S. Burroughs ve Neal Cassady ile tanışıp Beat Kuşağı'nı kuran Allan Ginsberg bu yönüyle edebiyat tarihine yön veren önemli isimlerden olageldi. San Francisco’yu edebiyat açısından önemli yapan özellik ise City Lights Books adlı kitapçı. Sahibi Ferlinghetti’nin Allan Ginsberg’in ‘Uluma’ adlı şiir kitabını basmış ve Beats kuşağının oluşmasında önemli bir rol oynamıştır.

Franz Kafka- Prag

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Dünyanın dört bir yanından nerdeyse Kafka turizmine yol açacak derecede bu kente gelenler, Prag'ın Kafka'nın ruhuna işleyen sokaklarını bulvarlarını görmeye geliyorlar. Kafka eşittir Prag özdeşleşmesini yaratan bu durum edebiyat tarihinin mekan-yazar unsurunun en önemli örneklerinden. Prag’ın edebiyat açısından önemini dünyaya taşıyan Franz Kafka’nın Prag’da ziyaret edilen bir müzesi bulunuyor.

Charles Dickens- Londra

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

En unutulmaz kurgusal karakterlerden bazılarını yaratmasının yanında Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilen Dickens'ın en önemli ilham aldığı kent Londra. Yaşadığı sürede eserleri benzeri görülmemiş bir üne sahip olan ve yirminci yüzyılda edebi dehası eleştirmenler ve ilgili kişiler tarafından kabul gören Dickens'in romanları ve kısa öyküleri dünya çapında tanınmaya devam ediyor.

Londra'da Bloomsbury’deki Charles Dickens Müzesini görüp Marylebone’da detektif hikayelerinin baş kahramanı Sherlock Holmes’un kurmaca evini ziyaret edebilirsiniz.

Pablo Neruda- Santiago

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Yaşamı boyunca güçlü siyasi duruşuyla tanınan Pablo Neruda, ülkesindeki ve İspanya'daki faşizme karşı duruşuyla örnek oldu. Pinochet darbesinin Şili'yi kasıp kavurduğu yıllarda Neruda'nın kenti Santiago'da dünya çapında önem kazandı.

Charles Baudelaire - Paris

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Fransız şiirinin büyük kalemlerinden Baudelaire aşadığı dönemde kurulmakta olan modern Paris'in metropol yaşantısı üzerine inşa ettiği edebiyatı ve eleştiri yazıları modernist estetiğin habercisi sayılır. Şiirlerini derlediği Kötülük Çiçekleri (Les Fleurs du Mal-1857) ve Paris Sıkıntısı (Le Spleen de Paris-1869) Paris'i anlamamızda büyük rehber.

Ahmet Hamdi Tanpınar-İstanbul

Kentlerle özdeşleşen yazarlar

Türkçe'nin en büyük ustalarından Tanpınar'ın kaleminden İstanbul'u okumak Türkçe bildiğimiz için şanslı olduğumuz hissini doğuruyor. Kullandığı metaforlar, betimlemelerdeki gücü Tanpınar'ın İstanbul'una bizleri davet ettikçe dünyanın en muazzam kentlerinden olan İstanbul'u yeniden keşfetmeye başlıyoruz.