Editörün Seçtikleri Kesilen bacağın diyetini istiyor

Kesilen bacağın diyetini istiyor

21.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kesilen bacağın diyetini istiyor

Kesilen bacağın diyetini istiyor


Kaza kurbanı genç polis devlete 100 milyarlık dava açtı


       Bağcılar Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nde bir memur Mikail Tüzün (39). Eskiden görev yeri tozlu sokaklar, gürültülü karayollarıydı. Görevi ise her gün onlarca kişinin canını alan trafik belasıyla başetmekti. Bir gün “dur" ihtarında bulunduğu kamyonun altında kaldı. O, devlete hizmet ederken devlet ona bir hastane bulamadı. Altı hastane gezdi ve bacağını kaybetti. Artık hatalı sürücülerin peşinden koşamıyor, tozlu raflar arasında kalmış evraklarla kendini avutuyor. Hem İçişleri Bakanlığı aleyhinde beş yıl önce dava açarak başlattığı hukuk mücadelesi, hem de kendisi ağır aksak yürümeye çalışıyor.
       Bursa Polis Okulu’nu bitirerek 1987 yılında trafik polisi olarak mesleğe adım attığında belli ki düşünmemişti trafik mağduru olacağını. Büyük umutlarla 1994 yılında Mardin Nusaybin Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği’nde göreve başladı. E - 90 Karayolu’nda yük taşıyan kamyonlar, alkollü sürücüleri denetliyordu. 11 Aralık 1995’te yurda uyuşturucu sokmaya çalışan bir kamyonun ihbarını alınca denetimlerini sıklaştırdı. İki kamyonu durmaları için uyardığı sırada arkadaki mazot yüklü kamyonun sürücüsü İbrahim Şen paniğe kapıldı ve Tüzün’e arkadan çarptı.

       İhmaller zinciri
       Tüzün’ün hem yaşam, hem de hukuk mücadelesi bundan sonra başladı. Vücudunun çeşitli yerleri ve sol bacağı kırıldı. Kazadan sora Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede teknik donanım olmadığı gerekçesiyle Mardin Devlet Hastanesi’ne sevkedildi, ameliyata karar verildi ama aynı gerekçeyle kazadan saatler sonra Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderildi. Saatler süren bir ameliyatın ardından sağ bacağındaki damarların bir bölümü sol bacağa aktarıldı. Tüzün, daha sonra Ankara Trafik Hastanesi’ne sevkini istedi. Hastane, tedaviye yetecek araç ve gereç olmadığını belirterek Hacettepe’ye sevkini yaptı. Tüzün’ün itirazı üzerine hastaneden “yatak yok" denilerek çıkarıldı. Son olarak Bayındır Tıp Merkezi’ne kaldırıldı. Beş gün kaldığı yokun bakımdan çıktıktan sonra bacağı kesildi.

       Hukuk mücadelesi
       Tüzün, 22 ay görevinden uzak kaldı. Önce Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki doktorlar hakkında dava açtı. Ancak “memurin muhakemat kanunu" nedeniyle doktorların yargılanamayacağına karar verildi. Tüzmen, devletin bir memuru olarak kendine yeterince ilgi gösterilmediği için İçişleri Bakanlığı aleyhine de 100 milyar liralık tazminat davası açtı. Dava hâlâ İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde sürüyor. Tüzün’e çarpan şoför İbrahim Şen Nusaybin Asliye Ceza Mahkemesi’nde “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebep vermek" suçundan üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis, bir milyon 300 bin lira para cezasına çevrildi. Devlet, Tüzün’e bir milyar 90 milyon lira tazminat verdi.
       Bağcılar Trafik Denetleme Bölge Müdürlüğü’nde idari kadroda çalışan Tüzün, başına gelenleri şu sözlerle özetliyor: “Dışarıda her türlü insanı tanımaya anlamaya çalışırken şimdi sandalyeye mahkum oldum. Yürümekte zorlanıyorum. Ben vatandaşın ayağına giderken, vatandaşın ayağıma gelmesini bekliyorum!"

Yazarlar