Sağlıklı Beslenme Kilo verememenin altında yatan nedenler

Kilo verememenin altında yatan nedenler

26.02.2018 - 10:32 | Son Güncellenme:

Aylarca süren diyetlere, yorucu egzersizlere ve sert detoks programlarına rağmen fazla kilolarınızdan kurtulamıyor musunuz? Neden kilo veremiyorsunuz? İşte nedenleri…

Kilo verememenin altında yatan nedenler

Yüksek kan şekeri

Akşamüstleri yani kan şekerinin iyice düştüğü saatlerde; çikolata, bisküvi, tatlı gibi hızla kana karışarak kan şekerini yükselten besinler kilo almanıza sebep olur.

Aşırı şekilde acıkmadan ve abartmadan yemek yemeyi öğrenmelisiniz. Öğle yemeğinden üç saat sonra, tok hissetseniz bile bir ara öğün yapmak kan şekerinizin çok fazla düşmesini önleyerek bir sonraki öğününüzü dengeler. Böylece akşam yemeğinde çok acıkmamış ve ihtiyacınızdan fazla yemekten kaçınmış olursunuz.

Azalmayan iştah

Yemek için her zaman yeriniz var ve iştahınızı kontrol edemiyorsanız, bunun altında hormonal sorunlar yatıyor olabilir.

Dengesiz beslenme, kan şekerinde dalgalanmalara sebep olacağından sürekli bir şeyler atıştırmanıza sebep olur. Ara ara atıştırdığınız besinler de gün içinde ihtiyacınızdan fazla kalori almanıza ve böylece kilo almanıza neden olur. Beslenme planınızı üç ana öğün ve bunu destekleyen üç ara öğün üzerine kurun. Mutlaka bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.

Geç saatlerde yemek yemek

Bütün gün yediklerinize dikkat etmenize rağmen akşamları kendinizi kontrol edemiyorsanız, enerji ve kan şekeri dengenizi iyi kuramıyorsunuz demektir. Gün boyunca yediklerinizi gözden geçirmelisiniz.

Kana hızlı karışıp kan şekerini yükselten ve kısa süreli enerji veren poğaça, bisküvi, şeker ve çikolata gibi glikoz içeren besinler tüketmeniz, geç saatlerde açlık krizi geçirmenize neden olur.

Dengeli bir kahvaltı ile güne başlayıp öğün atlamamalısınız. Akşam öğününüzü, sindirime yeterli zaman kalması için yatmadan en az dört saat önce yemelisiniz. Yemekten iki saat sonra kan şekerinizi düzenlemek için bir porsiyon meyve yiyebilir ya da bir bardak süt içebilirsiniz.

Ara öğünü abartmak

Sık aralıklarla beslenerek kan şekerinizi dengede tutup aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırarak bir sonraki öğünde daha az besin tüketmenizi sağlayabilirsiniz. Ama “Sık sık besleneyim” derken ara öğünleri abartıp kilo almanıza sebep olmamalısınız.

Bu nedenle ara öğünlerdeki porsiyonlarınızı oldukça küçük tutun. Karışık bir meyve tabağı yerine bir tane mevsim meyvesi ya da biraz çiğ kuruyemiş yiyebilirsiniz.

Kalsiyum eksikliği

Araştırmalar, kalsiyumlu gıdalarla beslenmenin yağ yakımını hızlandırdığını ve kilo vermeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Yoğurt, peynir ve koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından oldukça zengindir. Süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih etmeniz daha hızlı kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Protein eksikliği

Proteinleri sindirirken, karbonhidratlara kıyasla daha fazla enerji harcanır. Süt, yumurta, peynir, balık, et gibi protein bakımından zengin gıdalar, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Günlük ihtiyacınız olan enerjinin yüzde 20’sini proteinlerden karşılamak, kas yapınızı bozmamanız ve kilo vermeniz için oldukça önemlidir.

Yazarlar