Yaşam ‘Kırım Kongo biyoterörizm ajanı olabilir’

‘Kırım Kongo biyoterörizm ajanı olabilir’

28.06.2008 - 00:31 | Son Güncellenme:

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Önder Ergönül, Türkiye’de son 7 ayda 30 kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünün (KKKA) biyoterörizm ajanı olabileceğini, ancak bunun şu an için kanıtlanamadığını söyledi.

‘Kırım Kongo biyoterörizm ajanı olabilir’

ESCMID ile Türk Klinik Biyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ev sahipliğinde viral kanamalı ateşi hastalıklara ilişkin son gelişmelerin masaya yatırıldığı konferans, The Marmara Otel’de yapıldı. Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ergönül, dünyada 800 cins kene türü olup 30’unun insanlarda hastalığa yol açan mikroorganizma taşıdığına dikkat çekerek, tüm kene türlerinde etkili tek bir aşının şu an bulunmadığına dikkat çekti.
Ergönül, Türkiye’de KKKA’ya neden olan virüsün dünyada Senegal, Kongo, Slovenya, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Irak, İran, Pakistan, Bangladeş, Türkmenistan’ın da içinde olduğu 30 ülkede görüldüğünü belirtti.
Türkiye’de 2008’de 450 vaka görülüp 30’unun ölümle sonuçlandığını hatırlatan Ergönül, yıl sonuna dek 700 vaka beklendiğini, ölüm oranın da 50’ye çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Palu da doğruladı
KKKA’nın biyolojik silah olduğu iddialarına ilişkin bir soruya da Ergönül, “KKKA biyoterörizm ajanıdır doğru ama bunu kanıtlayamayız. Bence bir ihtimal değil” dedi.
ESCMID Başkanı Prof. Dr. Giorgio Palu da, Ergönül’ü destekleyerek, “KKKA tehlikeli bir biyoterörizm ajanıdır, ancak böyle bir niyet için daha iyi seçenekler var. İnsandan insana bulaşan daha iyi örnekler tercih edilirdi” dedi.
Konferansı takip edenler arasında, KKKA virüslü bir hastaya müdahale ederken öldürücü vürüsün bulaştığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan asistan doktor Tarık Işık da vardı. Işık, erken teşhis sayesinde sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

Yazarlar