Genel Sağlık Kışa hazırlık reçetesi

Kışa hazırlık reçetesi

09.10.2009 - 09:34 | Son Güncellenme:

Özellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan çocuklar, gebeler ve yaşlılar için beslenme bu mevsimde daha da önem taşır.

Kışa hazırlık reçetesi

Yeterli ve dengeli beslenme gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. Bunun için süt-yoğurt, et, balık veya tavuktan biri, tahıl ve ekmek grubu ile sebze ve meyvelerin her gün yenilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Dirençli bir vücut için vitamin
Vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için özellikle antioksidan olarak da görev yapan A, C ve E vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekir. Bu vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Bu aylarda bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, nar, maydanoz, roka, tere ve diğer meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabiliriz. Probiyotikler de bağışıklık sistemine destek olan besinler içinde yer alır. Günlük besin düzeninize probiyotik yoğurt veya kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sonbahar depresyonuna karşı omega – 3
Kışa girerken hüzün ve depresyon eğilimi artabilir, yazın geç kararan hava sürekli ışık, güneş, dışarıda daha fazla vakit geçirmenin ardından kış aylarıda güneş ışığının azalmaya başlaması tatilin ardından yoğun iş temposuna dönüş bunu tetikler. Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın (Dokosohekzanoikasit) eksik olması sizi depresyona karşı korumasız hale getirebilir. Antidepresan etkili bir beslenme planı bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitlerinden zengin diğer besinleri (ceviz, keten tohumu, semiz otu) içermelidir.

Cilt sağlığı için günde 1-2 şişe maden suyu
Ayrıca soğuk kış günlerinde bitki çayları ve maden suyu tercih edilebilir. Yemeklerde veya öğün aralarında yenen bol miktardaki salata da bize bu vitaminleri sağlayacaktır. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi yenmeden hemen önce hazırlanmalıdır.
Maden suyu cilt sağlığı ve elektrolit dengesi için kış aylarında her gün 1 - 2 şişe içilebilir. Özellikle spor yapanlarda iyi bir sıvı desteğidir. Taze sıkılmış nar, mandalina veya portakal suyu ile maden suyu karıştırılarak hem lezzetli hem doğal hem de C vitamini takviyeli farklı bir içecek hazırlanabilir.

İlle de egzersiz
Kış aylarında soğuk hava egzersiz için caydırıcı olabilir. Yaz ayları yüzme, yürüyüş ve doğa gezintilerine daha elverişlidir. Kış aylarında ise hava şartları egzersizi kapalı mekâna taşıma gereği doğurabilir. İyi havalarda yine açık havada yürüyüş yapılabileceği gibi eğer imkân varsa bir spor salonuna üyelik yapıp tüm aktivitelerden faydalanmak en iyisidir. Ancak günlük yaşam aktiviteleri de faydalı olur. Asansör yerine merdiven kullanmak, günlük kısa yürüyüşler yapmak gibi.

Haberin Devamı

Mutfağınız hazır mı?
Kış aylarında mutfaklarınızdan şu sebze ve meyveleri eksik etmeyin
Karnabahar: Potasyumdan zengindir. C vitamini içerir. Kalp hastalıklarında faydalıdır.
Pırasa: Demir, kalsiyum ve potasyum içerir. Sindirimi kolaylaştırır.
Nar: C vitamini, demir ve potasyum deposudur. Çok güçlü antioksidandır. Kansere karşı koruyucudur.
Kereviz: A ve E vitamini ile folik asit ve potasyum içerir. İdrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır.
Ispanak: B ve C vitaminiyle magnezyum ve çinkodan zengindir. Cilt sağlığına, sinir sistemine, sindirime, göz sağlığına, büyümeye ve gelişmeye faydalıdır.
Lahana: Folik asit, A, B ve E vitamini yönünden zengindir. Güçlü antioksidandır. Toksin ve su atıcıdır.
Armut: Fosfor, kalsiyum ve potasyumdan zengindir. Kalp kaslarının düzenli çalışmasına fayda sağlar. Posadan zengin olması nedeniyle bağırsakları çalıştırır.
Mandalina: C ve A vitamini ile potasyumdan zengindir. Güçlü bir antioksidandır.
Ayva: A, B ve C vitamini içerir. Mideyi rahatlatır. İshale karşı koruyucudur. Cilde faydalıdır.
Elma: C ve E vitamini, folik asit, pektin ve flovonoid içerir. Bağırsak sisteminin korunmasında faydalı ve posadan zengindir. Kolesterol düşürücü etkisi vardır.
Greyfurt: Folik asit, potasyum ve C vitamini kaynağıdır. Hücre yenilenmesinde ve büyümesinde etkilidir. Güçlü antioksidandır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Damar sertliğine faydası vardır.
Muz: B6 vitamini ve potasyumdan zengindir. Hücre yenilenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalıdır.
Hangi besin ne içerir?
A Vitamini: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, balkabağı, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka.
C Vitamini: Maydanoz, yeşil sivri biber, roka, turunçgiller, kuşburnu, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi.
E Vitamini: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un.
Selenyum: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp.
Çinko: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.
Omega - 3: Yağlı balıklar, ceviz, keten tohumu, semizotu.

Yazarlar