Genel Sağlık Kışı Sağlam Geçirmek İçin Son Uyarılar!

Kışı Sağlam Geçirmek İçin Son Uyarılar!

17.01.2014 - 17:13 | Son Güncellenme:

Kış aylarının korkulu rüyası “Üst Solunum Yolu Hastalıkları” gerekli önlemler alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Kışı Sağlam Geçirmek İçin Son Uyarılar

Türkiye Hastanesi Dahiliye Bölümü doktorlarından Canan Çelebi, nezle, grip, farenjit, sinüzit, larenjit gibi hastalıkların üst solunum yolu hastalıkları kapsamına girdiğini belirtti. Çelebi bununla beraber bahsi geçen hastalıkların burun ve ağızdan başlayıp akciğerlerdeki bronşlara kadar uzanan solunum yolunda görülen rahatsızlıklar olduğunu söylüyor.

Nezleyle Gribi Birbirinden Ayıran Nokta

Soğuk algınlığı, üst solunum yolunda oluşan viral veya bakteriyel enfeksiyonlara verilen ortak isimdir. Ancak, %50-%70 kadar çoğunluğunu virüsler oluşturur. Soğuk algınlığı adı altında tanı konulan gribal enfeksiyon genellikle hemofilis influenza dediğimiz virüsle meydana gelir. Nezleyse üst solunum yollarının daha hafif seyreden yine viral enfeksiyonlarına verilen isimdir.

Vücut direnciniz az ve ya çok olması bu enfeksiyonlar için belirleyici husustur. Soğukta kalmak, aşırı yorgunluk, stres, hastalıklı kimselerle temas, düzensiz beslenme, kalabalık ortamlarda kalmak, sigara içmek gibi etmenler hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bunlarla beraber alerjik bünyeli olmak da üst solunum yolu enfeksiyonlarına kolay yakalanmanıza sebep olabilir.

Astım Hastaları Dikkat Etmeliler

Enfeksiyonlar öksürük, hapşırık gibi ağız burun akıntıları, hastaların eşyaları ile temas, öpüşme, tokalaşma gibi yollarla kolayca bulaşabilir. Şeker hastaları, yaşlı ve çocuklar, diyaliz hastaları, kronik bronşit, astım hastaları, kemoterapi ve kanser tedavisi gören hastaların özellikle korunması gerekir.

Grip aşısı her dönem olabilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için soğukta kalmaktan kaçınmak, hastalarla yakın teması önlemek, el sıkışmaktan ve öpüşmekten kaçınmak, sık sık ellerimizi yıkamak önemli yer tutar. Ayrıca korunmada aşılanmanın önemli bir yeri vardır. Sonbahar aylarında aşı uygulanması yararlı olabilir. Aşı için en uygun zamanlar eylül, ekim, kasım aylarıdır. Eğer hastalık geçirilmemişse, bu aylardan sonra da aşı olunabilir.


Bakteriyel Enfeksiyon Olduğu Düşünülürse Antibiyotik Verilir

Bu enfeksiyon tipi kendini sınırlayan bir yapıya sahiptir. Yaklaşık on gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Bu süreçte bol sıvı alımı ve dinlenme iyileşmeyi olumlu yönde destekler. Doktor kontrolünde ise Ağrı kesici, ateş düşürücüler, öksürük kesiciler, burun açıcı, antihistaminikler, grip ilaçları verilebilir. Şayet doktorunuz hastalığınıza bakteriyel bir enfeksiyon eklendiğini düşünürse antibiyotik önerebilir.

Yazarlar