Kültür Sanat Kitaplar ve ‘savaş’

Kitaplar ve ‘savaş’

11.04.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Savaş gerçeğini anlatan üç yeni kitap, savaşın yayın dünyasına yansımaları ve yayıncıların görüşleri...

Kitaplar ve ‘savaş’





Kitaplar ve ‘savaş’
Irak’ta savaş devam ederken savaş gerçeğini anlatan üç kitap, bu ay raflarda yerini alacak. Doğrusu hepten korkunç bir ironiye hapsolmuş durumdayız. Hayatın aktığını, görünüşe göre bir süre daha söylemeye devam edebileceğiz. Ama bu kitaplar hayatın durduğu an’a işaret ediyor; özürle.
İletişim Yayınları’ndan Işık Ergüden çevirisiyle yayımlanan "Kaos İmparatorluğu", ABD’nin dünya üzerindeki egemenliğini sorguluyor. Yazar Alain Joxe, Körfez Savaşı’ndan bu yana geçen on iki yılın hesabını çıkarmış. "Kaos İmparatorluğu", temelde Machiavelli, Hobbes ve Clausewitz’den yola çıkarak Batı’da cumhuriyetin ve imparatorluğun stratejik temellerini inceliyor.
İkinci kitap, Everest Yayınları’ndan Osman Akınhay ve Özcan Özen’in hazırladığı "Dünyanın Bütün Sokakları İsyanda", savaş karşıtı hareket üzerine bir derleme. Ömer Madra, Hasan Bülent Kahraman, Ahmet İnsel, Fuat Keyman, Tanıl Bora, Nuray Mert, Masis Kürkçügil, Özcan Yurdalan, Adil Baktıkaya, Şükrü Argın, Ece Temelkuran, Ergün Aydınoğlu ve Necmi Bayram’ın yazılarından oluşuyor. Savaş karşıtı hareketin, spekülatif düşünceleri de içeren bir tür analizi.
Metis Yayınları’nın Anti - Küreselleşme Kılavuzları dizisinin Fideon Burrows imzalı kitabı "Küresel Silah Ticareti", silah ticaretinin 11 Eylül saldırılarına bir katkısı olup olmadığını sorguluyor. Hükümetlere ve ordularına aktivistler adına sorular soruyor.

Yeni çıkan ve kısa vadede çıkacak olan Irak Savaşı eksenli kitaplardan sonra, yayın dünyasındaki genel durumu merak ettik ve yayınevlerine sorduk: "Irak Savaşı, yayın dünyasına nasıl yansıdı? Sektör, savaştan etkilendi mi?"

"Yayıncıların önü açıldı!"
Yayıncılık ekonomik açıdan savaştan tabii ki olumsuz etkileniyor, fakat bu çok doğal ve bunun üzerinde durmamak gerekir. Türkiye’nin fiilen savaş dışında kalmasını yayıncıların önünü açan bir gelişme olarak düşünüyorum. Yayıncılar Birliği’nin bir afişle de olsa "Savaşa Hayır!" demesi önemlidir. Bana göre, yayıncılığa ve kültüre tarihsel perspektiften bakmasını bilen ve böyle bir derdi olan editörlerin önündeki görev, bu kirli savaşın ve ona karşı direnişin içyüzünü ortaya koyan çalışmalara imza atmaktır. Bu doğrultuda, 1980’li ve 1990’lı yıllarda teorik, sosyolojik ve felsefi metinlere yönelik ilgi ne kadar doğalsa, şimdi de siyaset ve uluslararası ilişkiler alanındaki metinlere yönelik ilginin arttığını görmek zor değildir.
Osman Akınhay
Everest Yayınları Editörü

"Normal programa devam!"
11 Eylül’den sonra dünyanın savaşa doğru gideceği belliydi. Bu konuda oldukça fazla yayın çıkıyor; pek çoğu da kayde değer kitaplar değil; bunlar daha çok da Avrupa’da yayımlanıyor. Gündemi çok iyi aktardığına inandığımız kitapları tercih ediyoruz. Biz o dönemde yirmiye yakın kitabı inceledik ama hiçbirini yayımlamadık. Yabancı yayınevlerinden broşürler geliyor, her an uyanığız yani. Şu ana kadar savaşın etkisini hissetmedik. Normal yayın programımızı uyguluyoruz. Zaten Türkiye ekonomisi her durumda bıçak sırtında. Savaş olmasaydı da bu kriz yaşanacaktı diye düşünüyorum.
Nihat Tuna
İletişim Yayınları Genel Müdürü

"Teselli kitaplarda aranacak!"
Savaş tüm sektörleri olduğu gibi kitapçılık sektörünü de yavaş yavaş etkilemeye başladı. Geçen aya oranla üretimimizi bir miktar düşürmek durumunda kaldık. Toptancılar kitap alımında yüzde 10 civarında düşüş kaydetti. Kitapçılar da bu miktarda kitap alımını azalttı. Herkes "dur bakalım" parantezini açıp savaşın ne getireceğini görmek niyetinde; stoklarla yetiniliyor. Zaten böyle kritik durumlarda ilk vazgeçilen tüketim maddesi kitap oluyor. Okurlar şimdilik kütüphanelerindeki kitaplara döndüler. Savaş bizi etkiledi. Ama bir süre sonra savaş ya da ekonomik kriz yayınları sanıyorum vatandaşı bıktıracak. Daha başka alemlere yolculuk etmek ve günün gerçeklerinden uzaklaşmak istyenler teselliyi kitaplarda arayacak. Savaş haberlerinin bıkkınlık getirmesinin ardından satışların tekrar tırmanacağını sanıyorum. Yayınevimiz savaş ve kitap arasında bir bağlantı kurmuyor. Bir yıl önce yaptığımız programa uyuyoruz, savaşa göre kitap çıkarmıyoruz.
Mehmet Yaşin
Doğan Kitap Genel Müdürü




KÜLTÜR & SANAT