Genel Sağlık Kızına umut oldu!

Kızına umut oldu!

10.08.2015 - 12:52 | Son Güncellenme:

Doğuştan böbrek hastası olan 3 yaşındaki kızı Nahide havale geçirene kadar kendisinin verici olabileceğini bilmeyen anne Emine Kaçmaz, böbreğiyle kızına umut oldu.

Kızına umut oldu

Doğuştan böbrek hastası olan 3 yaşındaki Nahide Kaçmaz, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’nde olduğu böbrek nakliyle sağlığına kavuştu.

“HASTALIĞI ANNE KARNINDAYKEN ÖĞRENDİK”
Anne Emine Kaçmaz, “Daha önce de ikiz çocuğumuz olacaktı ama 4 buçuk aylıkken düşük yaptım. Düşükten 3 ay sonra yeniden hamile olduğumu öğrendik. Ancak yapılan taramalar sonucunda kızımızda bir rahatsızlık daha doğmadan tespit edilmişti. Rahatsızlığının ne olduğunu ise bilmiyorduk. Kızım doğduktan sonra albümin düşüklüğü nedeniyle 13 gün yeni doğan ünitesinde kuvözde kaldı. Daha sonra da böbrek hastası olduğunu öğrendik” şeklinde konuştu.

“GEÇİRDİĞİ HAVALE HAYATIMIZDAKİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ”
Kızları Nahide’ye evde diyaliz yaptıklarını ifade eden Emine Kaçmaz, doktorların kızlarının bir yıl içinde 10 kilo alabilirse nakil olup kurtulabileceğini söylediğini belirtti. Anne Kaçmaz, “Böbrek nakli olması için kızımızın belli bir kiloya gelmesi gerekiyordu. Doktorlar 1 yıl içerisinde 10 kilo alabilirse nakil olup kurtulabileceğini söylüyorlardı. Bunu duyunca çok rahatladık. Kızım 2 yaşındayken 10 kiloya ulaştı. Ancak her şey kilo almakla çözülmüyordu. Böbrek vericisi bulmak zorundaydık. Bu zorlu süreçte ne yazık ki bulamadık. Kızım 13 kiloya ulaşmıştı. Ama geçirdiği havale hayatımızdaki her şeyi değiştirdi” diye konuştu.

“TEK ÇAREMİZ DİYALİZDİ”
Geçirdiği havale nedeniyle kızı Nahide’nin 10 gün boyunca kendine gelemediğini söyleyen Emine Kaçmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Beyninde diyalizden dolayı ödemler oluşmuştu. Ama tek çaremiz diyalizdi. Çocuk çok yıprandı. Verici bulamadığımız için hala bekliyorduk. Sonra kendimi düşündüm. ‘Kızıma böbreğimi ben vereyim’ dedim. Aklımıza bile gelmemişti. Hastalık söz konusuysa, insanın aklına hiçbir şey gelmiyor. Birilerinin aydınlatması gerekiyor. Çünkü benim kanım A RH negatifti. Çocuğumuzun kanı ise A RH pozitif.”

“İNSANLARDA ÖLÜRÜZ, YARIM KALIRIZ KORKUSU VAR”
Yaklaşık bir yıl süren verici arayışının ardından eşinin böbreğinin uyumlu olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirten 30 yaşındaki baba Yunus Kaçmaz, “8 yıldır evliyim ama 4 yıl sonra çocuk sahibi olabildik. Nahide, geç gelen bir bebek. Annesinin böbreği tutmasaydı, ben çapraz nakil için başvuracaktım. Organ bağışı konusunda toplumsal bir baskı var. Ölürüz, yarım kalırız korkusu var insanlarda. Ama eşim şuan gayet sağlıklı” ifadelerini kullandı.

“BÖBREK NAKLİNDE ‘RH’ FAKTÖRÜ BİLİNMİYOR”
Nakil operasyonunu ekibiyle gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, “Günümüzde hala çok basit bilgilerin eksikliği hastalarımız için zaman kaybına neden oluyor. Böbrek naklinde ‘Rh’ faktörünün bir önemi yoktur, pozitif-negatif fark etmez. Nahide'nin ailesi de önceden bilgilendirilseydi, hastamız bu kadar uzun süre diyalize girmek zorunda kalmayacaktı” diye konuştu.

“HER ÇOCUK BU KADAR ŞANSLI OLMUYOR”
Nahide’nin çok şanslı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirbaş konuşmasını şöyle tamamladı:
“Nahide, diyaliz süresi uzamasına rağmen vücudunda kalıcı bir sakatlık meydana gelmeden nakil olabildi. Maalesef bize gelen her çocuk, bu kadar şanslı olmuyor. Bazen dönüşümü olmayan hasarlar meydana gelebiliyor. Organ naklinde ilk kural organ yetmezliği tanısı konulan her hastanın mutlaka bir organ nakli merkezine başvurması ve öncelikle hastanın yaşına bakmadan nakil olasılıklarının değerlendirilmesidir.”

Yazarlar