Tatil Klasik müziğe doyma vakti geldi

Klasik müziğe doyma vakti geldi

21.09.2010 - 10:53 | Son Güncellenme:

Klasik müzik denilince akla ilk gelen organizasyonlardan biri olan İstanbul Resitalleri sezona iddialı başlıyor.

Klasik müziğe doyma vakti geldi

6 Ekim 2010 - 9 Haziran 2011 tarihleri arasında Mustafa Kemal Merkezi’nde (MKM) gerçekleşecek İstanbul Resitalleri, sanatseverleri müziğe davet ediyor.

Haberin Devamı

2009-2010 sezonunun, Chopin’in 200. doğum yıldönümü nedeniyle Chopin Sezonu olarak adlandırıldığı resitaller çerçevesinde Amerika’nın en önemli piyano virtüözlerinden Ian Hobson’dan, bir pop star kadar hayranı olan Peter Jablonski’ye, Paul Galbraith’ten Iddo Bar-Shai’a kadar pek çok önemli sanatçı sahne aldı.

Yeni sezon da ise açılış konseri, “Günümüzün en büyük Rachmaninoff¹ hocası” olarak bilinen Rustem Hayroudinoff’la başlayacak. Hayroudinoff‘un Rachmaninov albümü BBC Music dergisi tarafından yılın albümü ünvanına aday gösterilirken, BBC Radio 3 tarafından da “Bulunabilecek en başarılı Rachmaninov kaydı” olarak tanıtılıyor.

Hayroudinoff‘un ardından ödüllü çellist Ophelie Gaillard 10 Kasım’da MKM’de sahne alacak. Fransa’nın en büyük bankalarından CIC tarafından kendisine emanet edilen Francesco Goffriller (1737) yapımı bir çello çalan sanatçının programında Johann Sebastian Bach eserleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Adına besteler ithaf edilen dahi piyanist Claire-Marie Le Guay ise ilk kez İstanbul’da seyirciyle buluşacak. 2000 yılında Daniel Barenboim² tarafından Chicago Orkestrası ile Carnegie Hall ve Chicago Symphony Center konserleri için bizzat davet edilmesiyle dikkatleri toplayan Fransız virtüöz günümüzün klasik müzik dünyasının en büyük solistlerinden biri olarak anılıyor. Sanatçı 16 Aralık 2010 tarihinde izlenebilecek.

Piyanosundan Argerich³ ve Zimerman4 sentezi olarak bahsedilen 2009 Diapason d’Or5 ödüllü Edna Stern 13 Ocak 2011’de, romantik piyanonun İtalyan ustası olarak bilinen Paolo Restani ise 17 Mart 2011 tarihinde sahne alacak.

Sezonun son konserlerinden biri 14 Nisan 2011’de gerçekleşecek olan İngiliz Kraliyet Müzik Akademisi üyesi Xuefei Yang. Henüz 14 yaşındayken Rodrigo’nun önünde çalan ve gitaristliği büyük besteci tarafından onaylanan sanatçı, 2005 yılında Royal Academy of Music üyeliğine kabul edildi.

2001 yılında Carnegie Hall’de çalan ve New York Times tarafından olağanüstü övgülerle dolu eleştiriler alan Laure-Favre Kahn 12 Mayıs 2011’de izlenebilecek. Devasa piyanonun başına geçince “kelebek gibi hafifleyip uçtuğu” benzetmesi yapılan sanatçı, geçtiğimiz yılki konseriyle de oldukça ses getirmişti.

Haberin Devamı

İstanbul Resitalleri’nin son konseri sanatçılar arasındaki en genç yetenek olan Teo Gheorghiu tarafından verilecek. Gheorghiu 2010 yılında, Bürger for Beethoven Society tarafından Beethoven’ı en iyi yorumlayan solist veye orkestra şeflerine verilen ‘Beethoven Ring’ ödülünün de sahibi oldu. 1992 Zürih doğumlu sanatçı programında Bach, Mozart, Liszt ve Debussy’den eserler sunacak. Piyanist, 2008 yılında da yine İstanbul Resitalleri kapsamında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda bir konser vermişti.

İstanbul Resitalleri ayrıca sezon paketleri ile resitalleri indirimli dinleme fırsatı da sunuyor. 24 Eylül Cuma akşamına kadar yüzde 30 indirim fırsatından yararlanmak için istanbulrecitals.com’a bakabilirsiniz.