Editörün Seçtikleri Koleksiyonumu göstereyim mi?

Koleksiyonumu göstereyim mi?

04.02.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Koleksiyonumu göstereyim mi?

Koleksiyonumu göstereyim mi



Koleksiyonumu göstereyim mi


Biriktirmeyi seviyorlar... Kimi işiyle ilgili bir şeyin, kimiyse sadece meraktan, pek çok insanın bile aklına gelmeyecek objelerin koleksiyonunu yapıyor. Peki ünlüler? İşte ilginç koleksiyonların ünlü sahipleri:

60 maskı var
Müjdat Gezen: 40 yıllık sanat hayatı boyunca her gezisinde, kimi dinsel amaçlı, kimi gösteride kullanılan çeşitli maskları satın almış. Gezen, "Mask tiyatronun sembolü.Peru, Londra, Afrika, Avusturya gezilerimden dönüşte hoşuma giden bir mask olursa alırım. Yaklaşık 60 civarı maskım var" diyor.

Sinema pulları...
Şerif Antepli: 15 yıldır sinema pulları biriktiren Antepli de "2 bin civarında sinema pulum var. Türkiye’de biriktiren çok, ama araştırarak koleksiyon yapanların sayısı az. Çok ilginç koleksiyonlar da var" diye konuştu.

Koleksiyon oburu
Hamdi Alkan: Şöhret olmadan önce Ortaköy’de eski kitap sattığını belirten Alkan, "Ortaköy entel pazarını biz yarattık, yıl 1991’di... Sonra Ergun Hiçyılmaz’ın yanında çalıştığımda ilgim daha da büyüdü" dedi. Alkan, koleksiyonlarını şöyle sıraladı:
• 1935-1968 eski Türk filmleri afişleri, 350 adet.
• 1850-1960 ve sonrası, aralarında Mustafa Kemal, İsmet İnönü, II. Abdülhamit, Nâzım Hikmet gibi isimlerin de var olduğu 600 adet imzalı fotoğraf.
• 1970 ve öncesi el boyamalı, mekanik 75 adet oyuncak koleksiyonu.

Yüksüklerin efendisi!
Cengiz Abazoğlu: Bir müşterisinin hediye ettiğini yüksüğü çok beğenen modacı, o günden beri, sekiz yıldır "yüksük" topluyor. 600 yüksük sahibi olan Abazoğlu, "Tüm gezilerimde yüksük satın alıyorum. Londra’da sadece yüksük satışı yapılan ilginç bir müzayede var. Ben de internetten bu müzayedeye katılıyorum" diyor. Abazoğlu, kristal, lüle, ahşap, seramik, bakır gibi birçok farklı malzemelerden üretilmiş yüksüklerini ofis ve evinde sergiliyor.

Bıçak sırtı birikim
Sinan Çetin: Çeşitli büyüklük, işlev ve modelde 100 dolayında çakı ile avcı bıçağı bulunan Çetin, şunları söylüyor: "Ya kamera arkasında ya da montaj masasında geçti ömrüm. Sette her dakika ya bir vida sıkılacaktır ya da bir elma soyulacaktır. Set teknisyenlerini çakı bulması için bekleyemem. Bu yüzden bir de baktım çakı hep belimde. Sonra teknisyenlere de hediye etmeye başladım. Sanırım 100 kadar çakı da dağıttım, set teknisyenlerine..."

Bay Pusula
Mithat Bereket: 1900’lere ait, orijinal güneş saatli veya tam tersi çok modern; yaklaşık 500 pusulası olan Bereket, şöyle konuştu: "1995’te 32. Gün’den ayrılıp kendi programımı yapmaya başladım. Programın ismi ‘Pusula’ olunca, ister istemez merak oluştu. Dünyanın her köşesinden inanılmaz, antika, enterasan pusulalar toplamaya başladım." Bereket, kibrit, sabun ve kalem de biriktiriyor.






























Yazarlar