Kültür Sanat Korkma sayın okur!

Korkma sayın okur!

05.11.2008 - 19:42 | Son Güncellenme:

.

Korkma sayın okur

Erol Üyepazarcı’nın Oğlak Yayınları’ndan çıkan iki ciltlik referans kitabı “Korkmayınız Mister Sherlock Holmes!”, Türkiye’de polisiye romanın 125 yıllık hikâyesini telifi, tercümesiyle anlatıyor.

Erol Üyepazarcı adı karşıma ilk defa, yazdığı bir yazıda çıktı. Arkadaşım sahaf Lütfü Seymen’in çok beğendiğim dergisi Müteferrika’nın bir sayısında onun özellikle Türkiye’deki polisiye kitaplar üzerine upuzun bir incelemesini okumuştum.
On yıldan fazla olmuş. Çok beğendim, tanışmak istedim. Aynı yıl makale genişletilerek kitap halinde çıktı. Ben de Erol Bey ile tanıştım. Hatta ne kadar nazik bir zat olduğunu görünce cesaretlenerek, NTV Radyo’da yıllardır yayınlanan polisiye programım “Cinayet Masası”na davet ettim. Elleri tamamen boş olarak geldi, sorduğum her soruya ânında cevap verdi. O gün bugündür, Türkiye’de polisiye konusunun bir numaralı üstadı olduğuna inanırım.

20 yıllık çalışma
Hal böyle olunca, iki ciltlik kitabı “Korkmayınız Mister Sherlock Holmes!”u nasıl heyecanla beklediğim de kolayca anlaşılır.
1997’de yayımlanan tek ciltlik ve daha ince kitabı okumuştum, ama bende yoktu. Dolayısıyla sık sık Müteferrika’daki makaleye başvuruyordum, her fırsatta da Erol Bey’i programıma davet ediyordum.
Sonunda bu elli yıllık polisiye tutkununun, yirmi yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıkardığı geniş kapsamlı kitap bitti, matbaaya gitti. “Korkmayınız Mister Sherlock Holmes! Türkiye’de Polisiye Romanın 125 Yıllık Öyküsü (1881-2006)” iki cilt olarak hazırlandı.
Birinci cilt polisiye roman olgusu, kökenleri, ortaya çıkmasını hazırlayan nedenler, ilk polisiye roman örnekleri ve kurucu babalarla başlıyor. Yazar önsözünde, polisiyenin sadece bir ‘kaçış’ vasıtası olmadığını vurgulayarak, iyi yazılmış bir polisiyenin edebi bir eser sayılması gerektiğini de savunmuş.
Sonra sıra, bence kitabın en önemli kısmı olan “Telif Polisiye Romanlar”a geliyor. Arap harfleri (ki en zor bulunan bunlar olmuş) ve Latin harfleriyle olmak üzere, başlangıcından itibaren her türlüsü... Üyepazarcı, okuru şaşırtan birçok sürpriz isim içeren telif polisiye yazarlar ve kitapları listesini 2006’ya kadar getirip, bizim de çok beğendiğimiz Algan Sezgintüredi ile noktalıyor.

Bir referans kitap
Bu listede kimler yok ki? Gerçi kitabın ikinci cildinde yer alan Latin harfleriyle çeviri romanlar da enfes bir referans kaynağı (kitabın tümü öyle), ama polisiyeyi denemiş Türk yazarlar arasında hiç beklemediğimiz isimlere rastlıyoruz. Besbelli, hiç değilse bir kısmının kitapları da karşımıza çıkmamış.
Önce, herkesin bildiği gibi, Peyami Safa/ Server Bedi, sonra Vâlâ Nurettin, Kemal Tahir/ F.M. İkinci, Mahmut Yesari, Hikmet Feridun Es, Nazım Hikmet, Halide Edip Adıvar, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Peride Celal, Esat Mahmut Karakurt, Refik Halit Karay, Cevat Fehmi Başkut, Aziz Nesin, Erhan Bener, Yıldırım Keskin, Çetin Altan, Emre Kongar, Ümit Kıvanç, Reha Mağden, Cem Akaş, Müjdat Gezen, Baki Koşar, Ahmet Tulgar... Orhan Pamuk ile Perihan Mağden’in kitaplarındaki polisiye kurgudan da söz ediliyor.
Kitabın üçüncü bölümü, “Çeviri Polisiye Romanlar”a (1881-2006) ayrılmış. Ancak birinci ciltte bunlardan sadece 1928’e kadar yayımlanmış olanlar yer alıyor. Geri kalanı ise, “Korkmayınız Mister Sherlock Holmes!”un ikinci cildinde.
Bu cilt, dizinle de zenginleşmiş. Kitaba yayınevi, yazar ve kahraman dizinleri koyan Oğlak Yayınları’na da buradan bir selam gönderiyoruz. Çok geniş içindekiler bölümü ve bu dizinlerle, Erol Üyepazarcı’nın kitabı gerçek yerini bulacak ve bir referans kitabı da olarak, yazar gibi polisiyeye tutkun okurların sorunlarını çözecek. Onun için, korkmayınız ey okur! Kitabın kalınlığı sizi korkutmasın. Bu kalınlık, bir referans kitabı olarak büyük bir zenginliğe işaret ediyor.

Korkma sayın okur



“Korkmayınız Mister Sherlock Holmes! Türkiye’de Polisiye Romanın 125 Yıllık Öyküsü (1881-2006)”
Erol Üyepazarcı
Oğlak Yayınları
Fiyatı: 15 YTL
POLİSİYE