Editörün Seçtikleri Kosova mezarımız oldu

Kosova mezarımız oldu

31.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kosova mezarımız oldu

Kosova mezarımız oldu


Zafer Tokuş - Sakarya


Sırp zulmünden kurtulmak için dört çocuğuyla birlikte kaçıp Türkiye'ye gelen Kosovalı Gülten Plana (42), Sakarya'nın Şeker Mahallesi'de oturan akrabaları Recep ve Hanefi Girişta'nın yanına sığındı. Yüzlerinde savaşın dehşeti hissedilen, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına boğulan aile fertleri, barışın bir an önce sağlanması için dua ettiklerini söyledi.
Kocası Abidin Plana'nın halen Kosova'da bulunduğunu ve yaşamından endişe duyduğunu söyleyen Gülten Plana, çocukları Wora (16), Mildinda (15), Besnik (12) ve Frenik'le (11) canlarını zor kurtardıklarını söyledi. Sırpların, kadın - çocuk, genç - ihtiyar demeden herkesi öldürdüklerini anlatan Gülten Plana (42), NATO müdahalesini gecikmiş bir müdahale olarak yorumladı.
Bölgede yıllardır baskı ve soykırım politikası uygulandığını, Sırp katliamlarının NATO müdahalesi gündeme geldikten sonra kat kat arttığını ağlayarak anlatan Gülten Plana, "Sırplar, genç kızlara tecavüz edip, öldürüyor. Kosova bizler için ölüm yeri oldu" dedi.

`Dram' notları: Sırplar yakıyor, yıkıyor

* Arnavutluk, Makedonya ve Montenegro'ya saatte dört bin mülteci sığınıyor.
* Sırplar evleri yakıyor, her yer ateş ve karmaşa altında.
* AB İnsan İlişkileri Komisyonu üyesi Emma Bonino, NATO harekatından sonra Arnavutluk'a sığınan Kosovalı sayısının 100 bine ulaştığını söyledi.
* BM Mülteciler Yüksek Komisyonu, onbinlerce mültecinin yollarda olduğunu açıkladı.
* Avrupa'nın en fakir uluslarından olan Arnavutluk'un, göç dalgası karşısında uluslararası topluma yardım için başvurduğu bildirildi.
* UNHCR yetkilisi Jacques Franquin, altı günlük yiyecek stokları bulunduğunu, belirterek alarm verdi.
* Tiran, mültecileri sınırdan almak üzere yüzlerce otobüs ve özel arabayı Kukes şehrine gönderdi.
* Kukes'e sığınan 10 bin mültecinin yarısı evlerde, diğerleri depolarda barındırıldı.



Yazarlar