Aşk Kötü tecrübeler vajinismusu tetikleyebilir

Kötü tecrübeler vajinismusu tetikleyebilir

10.01.2011 - 10:58 | Son Güncellenme:

Geçmişte yaşanan kötü cinsel tecrübeler veya cinsellikle ilgili kulaktan duyma yanlış ve eksik bilgilendirmeler vajinismusa zemin hazırlıyor.

Kötü tecrübeler vajinismusu tetikleyebilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cinsel Terapist Op. Dr. Ebru Zülfikaroğlu, geçmişte yaşanan kötü cinsel tecrübelerin, taciz, tecavüz veya ilk cinsel birlikteliğin çok ağrılı olması veya cinsellikle ilgili kulaktan duyma yanlış ve eksik bilgilendirmelerin vajinismusa zemin hazırladığını söyledi.

Haberin Devamı

Op.Dr. Zülfikaroğlu, yaptığı açıklamada, "Vajinismus dediğimiz olay cinsel birleşme sırasında kadında vajeni çevreleyen kasların istem dışı olarak kasılması sonucunda ilişkiye izin vermemesi veya ilişkinin çok zor olmasıdır. Kadın korku, kaygı ve endişelerinden dolayı vajinal kaslarının kasılmasının önüne geçemez ve cinsel ilişkiye izin vermez. Vajinismusda yaşanan kasılmalar refleks olarak gelişir ve istem dışıdır,asla kadının kontrolünde değildir. Kadın eşini çok sevdiğini söylese ve onunla cinsel birlikteliği istese de bunu başaramaz bunda geçmişte yaşadığı tecrübelerde kendini gösterir" dedi.

Günümüzde vajinüsmusun yüzde 100 tedavisi mümkün

Op. Dr. Zülfikaroğlu, günümüzde vajinismusun tedavisinin yüzde 100 mümkün olduğunu, Vajinismusun Türk toplumunda her 10 kadından birinde görüldüğünü belirtti. Op. Dr Zülfikaroğlu, "İlk önce vajinismus nedeniyle başvuran hastalar tamamen bilimsel yöntemlerle tedavi edilir. Ayrıntılı olarak kişisel bilgileri, ailesel yapıları sorgulanır ve cinsel öyküleri alınır. Daha sonra yapılan jinekolojik muayene ile vajinismusun derecesi belirlenir ve hastaya özel tedavi planı oluşturulur. Çift konuyla ilgili detaylı olarak bilgilendirilir. Kaç seansta ve hangi uygulamalarla sonuca ulaşılacağı anlatılır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Vajinismusun nedeni

Vajinismuslu kadınların cinselliğe yönelik yoğun kaygı ve endişeleri olduğunu ifade eden Op. Dr. Zülfikaroğlu, kişiye çocukluktan itibaren cinselliğin kötü ve ona zarar verebilecek birşey olarak öğretildiğini ve bununda önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi. Ayıp, günah ve yasak düşüncesinin yerleştiği toplumlarda vajinismusun ve diğer cinsel problemlerle çok sık karşılaşıldığını belirten Op. Dr. Zülfikaroğlu, "Benzer nedenlerden dolayı, bizim toplumsal yapımızda da kızlık zarının korunulması gereken çok önemli bir yapı olarak öğretilmesi, vajinismusun alt yapısını oluşturmaktadır."

CİNSEL İSTEKSİZLİKTEN FARKI NEDİR?

AKIL ALMAZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ KİŞİYE ÖZELDİR

Yazarlar