Yaşam ‘KRALLAR’ yetim kaldı

‘KRALLAR’ yetim kaldı

20.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

‘Sürü’, ‘Kapıcılar Kralı’ ve ‘Çöpçüler Kralı’ gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni Zeki Ökten geçirdiği kalp ameliyatı sonrası hayatını kaybetti

‘KRALLAR’ yetim kaldı

Türk sineması; işsizi, yoksulu, ezileni, kimi zaman Kemal Sunal’ın suretinde güldürü olarak, kimi zaman Yılmaz Güney’in senaryolarıyla toplumsal gerçekçi bir dram olarak, milyonlara anlatabilen yönetmen Zeki Ökten’i kaybetti. “Kapıcılar Kralı”, “Çöpçüler Kralı” gibi popüler güldürülerin yanı sıra Türk sinemasının başyapıtlarından “Sürü” ve “Düşman” filmlerinin yönetmeni Zeki Ökten, iki gün önce geçirdiği kalp ameliyatı sonrası dün 18.00 sıralarında yaşamını yitirdi.

Asistan olarak başladı
1941’de İstanbul’da dünyaya gelen Ökten, Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdi. 1961’de Nişan Hançer’in yönettiği “Acı Zeytin”de asistanlık yaparak sinemaya ilk adımını attı. Sinemayı Ömer Lütfi Akad, Halit Refiğ, Memduh Ün ve Atıf Yılmaz’ın yanında öğrendi. 1963’te çektiği ilk filmi “Ölüm Pazarı” başarılı olamayınca, sessiz sedasız asistanlığa döndü, 9 yıl daha asistanlık yaptı.

Milyonları güldürdü

İlk filmi onu asistanlığa geri döndürse de, 1972’de “Kadın Yapar” ve “Kırık Hayat”la başladığı ikinci yönetmenlik dönemi başarılarla doluydu. Kemal Sunal’ın başrolünde olduğu, Ökten’in yönettiği “Kapıcılar Kralı”, “Çöpçüler Kralı” ve “Hanzo” gibi komedi filmleri, milyonlarca izleyiciyi güldürdü. Ama güldürünün altında toplumsal taşlama içeren filmlerdi.

Güney’in emaneti
Toplumsal sorunların komedinin arkasında değil, tüm gerçekliğiyle perdeye yansıdığı filmler de çekti. Yılmaz Güney, senaryosunu hapisteyken yazdığı “Sürü”yü ona emanet etti. Ortaya Türk sinemasının tartışmasız başyapıtlarından biri çıktı. Film yurtdışında 11 ödül aldı. Bunlar arasında 1979’da “Sürü” ile Locarno Film Festivali ve 1980’de 10. Uluslararası Antwep Film Festivali’nde aldığı “En İyi Film” ödülleri de vardı. 1979’da “Düşman”la tekrar Güney’in bir senaryosunu yönetti, işsiz ve yoksul bir işçinin öyküsünü başarıyla anlattı.
1999 yılında yönettiği, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Yıldız Kenter, Eşref Kolçak’ın da aralarında olduğu oyuncu kadrosuyla dikkat çeken “Güle Güle”, ona 37. Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” ödüllerini kazandırdı. Altın Portakal’da ‘Kapıcılar Kralı’yla en iyi yönetmen, ‘Faize Hücum’la ise hem yönetmen hem de en iyi film ödüllerini kazanan Ökten, son olarak 2006’da gösterime giren “Çinliler Geliyor”u yönetti.

Cenaze töreni yarın

“Yaprak Dökümü” dizisinde kaynana Cevriye Hanım’ı canlandıran Güler Ökten ile evli olan usta yönetmen için yarın 10.30’da Beyoğlu Sineması’nda tören düzenlenecek.
Ökten’in cenazesi Teşvikiye Camii’nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Ne dediler?Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Ökten’in vefatından derin üzüntü duydum. Ökten her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.
Kadir İnanır: En iyi dostumu kaybettim. Çok üzgünüm. Çok değerli ve özel bir insandı.
Rutkay Aziz: Türkiye çok önemli bir değerini kaybetti. Biz de yol arkadaşımızı kaybettik. Arkadaş grubunun yüreğinde onarılması mümkün olmayan bir yara açtı.

Yazarlar