Kültür Sanat Kristal Kayısı Ödülleri kimlere gitti?

Kristal Kayısı Ödülleri kimlere gitti?

03.12.2010 - 10:09 | Son Güncellenme:

1'inci Malatya Uluslararası Film Festivali sona erdi

Kristal Kayısı Ödülleri kimlere gitti

BU yıl ilki düzenlenen 1'inci Malatya Uluslararası Film Festivali’nde uzun metraj dalında en iyi film kristal kayısı ödülünü Fransız yapımı ‘Görünmez Kadın’ alırken, kısa metraj dalında ise en iyi film ‘Uşak Hesabı’ isimli film oldu.

Haberin Devamı

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde sunuculuğunu Kaan Girgin ve Nilüfer Açıkalın’ın yaptığı ödül töreni kırmızı halı geçişiyle başladı. Törene katılan ünlüler ve davetliler kırmızı halıdan geçerek törenin yapılacağı salona geçti. Bir hafta süren Uluslararası Film Festivali’nin ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eşi Gülten Günay ile birlikte katıldı.

Törende konuşan Bakan Günay, festivalin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Malatya Uluslararası Film Festivali'nin devamını diledi. Bakan Günay, kültürün sanatın yaşamımıza daha fazla katılmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, “Zaten gelişmelerin asıl göstergesi de ekonomik rakamların ne kadar büyüdüğü değil, ekonomik rakamların katkısı ile birlikte kültürün, sanatın yaşamımızda ne kadar fazla yer aldığıyla ölçülebilir. Örneğin 2002 yılında Türkiye sineması 9 film üretmiş 2009 yılında 70 film üretmiş. 2002 yılında Türk filmleri 2 milyonun altında seyirci elde edebilmiş, 2008 yılında Türk filmleri 23 milyon seyirci elde etmiş. Bunlar öyle zannediyorum ki Türkiye sinemasını dünya ile yarışmakta olduğunun güzel bir göstergesi. Sinemaya 2005’te çıkan yasa çerçevesinde sınırlı ama anlamlı bir katkı yapmaya çalışıyoruz. Her yıl 10 milyon TL civarında sinema sektörüne uzun metrajlı ya da belgesel filmlere katlı yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türk filmlerinin 2008 ve 2009 yıllarında ulusal ve Uluslararası alanlarda 100’den fazla ödül kazandığını hatırlatan Bakan Günay, Altın Ayı ödülünün 45 yıl aradan sonra tekrar bir Türk filmine verildiğini söyledi. Günay, “Türk sinemacıların bu devletin küçük katkısıyla kendi gayretlerini ve yeteneklerini birleştirerek sergilediği bu başarıyı ülkem adına şükranla selamlamak istiyorum” diye konuştu. Bakan Günay ayrıca hedeflerinin Türkiye’de kültür merkezi, sinema salonu ve tiyatro salonu olmayan bir yerleşim biriminin kalmaması olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Ulusal kısa metraj film yarışmasında en iyi film Yusuf Emirdar’ın yönetmenliğini yaptığı Uşak Hesabı seçildi. Yine aynı dalda Jüri özel ödülünü Şampiyon Beşiktaş adlı kısa film alırken Siyad ödülünü de Küçük Bir Hakikat filmi seçildi. İnönü Üniversitesi öğrencilerin en iyi seçimi ödülünü de yine Uşak Hesabı adlı kısa film aldı.

Haberin Devamı

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise En İyi Film Kristal Kayısı ödülünü yönetmenliğini Agathe Teyssier’in yaptığı ‘Görünmez Kadın’ filmi aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü ise ‘Baba’ filminin oyuncusu İsveçli Josef Fares alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü de ‘Görünmez Kadın’ filmiyle Julie Depardieu’ya verildi. Yine aynı dalda en iyi senaryo ödülünü ‘Optik Yanılmalar’, en iyi yönetmen ödülünü de ‘Platon’un Akademisi’ filmiyle Fillipos Tsitos, Siyad ödülünü yönetmenliğini Micha Wald’ın yaptığı Belçika yapımı ‘Simon Konianski’, Juri Özel ödülünü ise yönetmenliğini Hernán A. Golfrid’in yaptığı Arjantin yapımı ‘Bekleme Müziği’ adlı film aldı.

Gecede ayrıca Kemal Sunal Halk Ödülü, 16 Aralık’ta vizyona girecek Murat Şeker’in yönetmenliğini yaptığı ‘Çakallarla Dans’ filmine verildi. Ödülü filmin yönetmeni Murat Şeker aldı. Ünlü oyuncular Nehir Erdoğan, İzzet Günay ile çok sayıda sinema dünyasından davetlinin katıldığı ödül töreninde Malatya Musiki Cemiyeti bir konser verdi.

Haberin Devamı

Gece sonunda ödül alan konuklar ile protokol üyeleri toplu fotoğraf çektirdi.