Geri Dön

Kronik hastalıkları olanların Ramazan rehberi

Ramazan ayı bereketiyle, sıcağıyla ve upuzun bir açlık süresiyle geldi. Özellikle diyabet, kalp, hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olanların Ramazan ayı öncesinde hekimlerine başvurmaları ve gerekli kontrollerini yaptırmaları gerekiyor.

Kronik hastalıkları olanların Ramazan rehberi

Kronik hastalıkları olan ve oruç tutmak isteyenlerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol’a sorduk…

Haberin Devamı

Kronik hastalıkları olanlar nasıl oruç tutabilir?

Uzun süreli açlık, metabolizmanızı yavaşlatarak, vücudun kas yapısından ve yağ depolarından gerçekleşecek kayıplara karşı korur. Bu nedenle oruç süresince metabolizmanız yavaşlar; ancak iftar veya sahurda gereğinden fazla miktarda yemek yerseniz metabolizmanın da yavaşlaması nedeniyle kilo alabilirsiniz.

Ramazan ayında oruç tutmak kişinin genel sağlık durumu üzerinde mükemmel etkiler oluştursa da diyabet, böbrek, karaciğer, migren gibi kronik hastalıkları olanların bu dönemi çok daha dikkatli ve sağlıklarını ön planda tutarak geçirmeleri gerekir. Kontrollerinizi Ramazan öncesi dönemde yaptırmanız çok yerinde olur. Tiroid bezinde bazı kronik hastalıkları olanlar hekimlerinin kontrolünde, ilaçlarını sahur vaktinde aldıkları takdirde oruç tutabilirler. Uzun süreli açlık ve susuzluğun sorun oluşturmayacağı kronik hastalıklarda oruç tutulabilir.

Haberin Devamı

Ramazan ayı başlamadan en az iki hafta önce hekiminize giderek muayene olun.

Hekiminizin istediği test (metabolik kontrol, elektrolitler, böbrek fonksiyonları gibi) ve kontrollerinizi yaptırın.

Beslenme programınızı hekiminiz veya diyetisyenle birlikte düzenleyin.

Ramazan ayı boyunca tansiyon, kilo, şeker düzeyi, ilaç dozları, besin tüketimi ve kendinizi nasıl hissettiğinize dair parametreleri içeren bir kayıt defteri tutun.

Öncelikle vücut metabolizmanızı hızlandırın.

Yeşil çay tüketin.

Kafein içeren içecekleri mümkün olduğunca az tüketin.

İştahınızı baskılamak istiyorsanız şekerli besinlerden uzak durun.

Kronik hastalıklarınız varsa mutlaka hekiminize muayene olun.

Yemek düzeni, ilaç kullanımı ve günlük aktivitelerinizi nasıl uygulayacağınızı öğrenin.

Hangi hastalar oruç tutamaz?

İnsülin veya kan şekerini düşürücü özelliği olan ilaç (oral antidiyabetik) kullanan diyabet hastaları,

Ağır kalp yetmezliği olanlar,

Hamileler (Özellikle ilk 3 ya da son 3 ay döneminde),

Kan şekeri sıklıkla normalin altına düşenler,

Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar,

Kronik karaciğer ve kronik böbrek hastalıkları olanlar,

Haberin Devamı

Tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka düzenli beslenilmesi gereken hastalıkları (tüm kanserli ve önemli ameliyat geçirmiş hastalar gibi) olanlar,

Mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen hastalıkları (tüberküloz ve diğer ateşli hastalıklar gibi) olanlar kesinlikle hekimlerinin izniyle oruç tutabilirler.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber