Sağlıklı Beslenme Lahana kürünün faydaları nelerdir?

Lahana kürünün faydaları nelerdir?

02.01.2018 - 16:41 | Son Güncellenme:

Lahana kürü lahananın suyu çıkartılarak tüketilmesidir. Lahana kürünü tüketmek alışılmadık bir içecek gibi gelebilir. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, vücudunuz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri lahana kürü tüketmek olacaktır. Lahana kürünün faydalarını ve lahana kürü nasıl yapılır sorusunu soruyorsanız işte cevapları…

Lahana kürünün faydaları nelerdir

Lahana kürünün sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Lahan kürünün faydaları nelerdir, lahana kürü nasıl yapılır diyorsanız tüm cevapları birazdan vereceğimiz bilgilerden öğrenebilirsiniz.

Lahana kürünün faydaları nelerdir

Lahana kürünün faydaları

Lahana kürü, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, kükürt, potasyum ve iyot açısından zengin polifenollerin yanı sıra A, B1, B2, B6, C, K ve folik asit vitaminleri içeren polifenoller yüklüdür. Lahana'daki yüksek düzeyde antioksidan, kronik oksidatif stresle mücadele ederek kanseri geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olur.

Polifenoller genel sağlık ve sağlıklı yaşamın korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Antioksidanlar vücudun hücrelerini korumaya yardımcı olur. Vücut yeterince korunmazsa, hücrelerin kötü performans göstermesine neden olarak doku bozulmaları gerçekleşir. Uzmanlara göre, kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklara karşı korur.

Kalsiyum, magnezyum ve potasyum

Lahana kürü, kalsiyum, magnezyum ve potasyum da dâhil olmak üzere mükemmel bir mineral kaynağıdır. Bu önemli mineraller, kemiklerin erimesinin yanı sıra osteoporoz gibi hastalıkların başlamasını önlemeye yardımcı olan çok önemli bir unsurdur. Potasyumun varlığı, kalp krizi ve inme riskini artıran yüksek tansiyonu düşürür.

Sülfür

Lahana'da bulunan sülfür bileşikleri, bazı kanser türlerini önler. Araştırmalara göre, lahananın sıvı halde tüketilmesi en agrasif kanserlerden biri olarak kabul edilen yumurtalık kanseri konmuş kadınlar için hayatta kalma olasılığını artırabileceği öne sürüldü.

A vitamini
A vitamini, bağışıklık sistemi kadar kemiklerin gelişimi için de gereklidir. Deride ve mukoza zarlarının bakteri ve virüslerle daha etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Ayrıca göz sağlığı konusunda da oldukça önemli rol oynar.

B vitaminleri

B1 ve B2 vitaminleri, sağlıklı saç, cilt, karaciğer ve göz sağlığını korumak için önemlidir. B6 vitamini, sağlıklı bir metabolizma, sinir fonksiyonu, karaciğer fonksiyonu, cilt sağlığı, göz sağlığını korumanın yanı sıra enerji düzeylerini artırmaya yardımcı olur.

C vitamini

Lahana kürü, vücudun bulaşıcı ve zararlı etkenlere karşı direnç geliştirmesine yardımcı olur. C vitamini içerdiği kükürt ile romatizma, gut, artrit ve deri hastalıkları gibi ürik asitleri gidermeye yardımcı olur. Lahana içerisinde portakaldan daha çok C vitamini içerir. Bu nedenle enflamatuar koşullara karşı korur. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, soğuk algınlığına karşı savunmaya, depresyon riskini azaltmaya, sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
K vitamini

Lahana , K vitamini bakımından en zengin gıdalardan biridir. Yağda çözünen bu vitamin, kanı pıhtılaştıran proteini aktive eder. Kemik proteinlerinin sentezi içinde gereklidir. Vücudunuzda K vitamini eksilirse kalp hastalığı, kemik erimesi, diş çürümesi hatta kansere bile neden olabilir. Dolayısıyla lahana suyu tüketerek kalp sağlığını destekleyebilir, kemik gelişiminizi artırabilir, kanserle savaşabilir, enfeksiyonları azaltabilir ve ağız sağlığını iyileştirebilirsiniz.

Sağlık için lahana kürü
Lahana suyundan yararlanmanın çeşitli yolları vardır. İşte bu yollardan bazıları…

Alkol detoksu olarak lahana kürü

Çok fazla alkol tüketimi sindirim sistemini etkiler. Lahana suyu, besleyici zenginliği sayesinde sindirim sistemini temizlemeye ve vücudun arınmasına yardımcı olur.

Mide ülserini tedavi eder

Lahana suyu mide ülserini tedavi edilebilir. Lahana suyu midesinde ülser bulunan hastaları üçte bir oranında iyileştirdi. Uzmanlar, lahana suyunun karın astarını asit saldırılarına karşı direncini arttırarak yardımcı olduğunu söylüyor.

Cildinizi geliştirir

Lahana kürü, sivilce ve siyah nokta gibi başlıca yaşanan cilt problemlerinin oluşmasına neden olan zararlı etkenleri giderir. Ayrıca cilt kuruluğunun azalmasına ve cildin erken yaşlanmasını da önler. Günde 1 bardak lahana suyu içerek cildinize katkı sağlayabilirsiniz.
Cilt rengini eşitlemek ve koyu renk lekelerin görünümünü azaltmak istiyorsanız, lahana suyunu kullanarak kendi etkili yüz maskesini oluşturabilirsiniz.

1çorba kaşığı bal ve yarım fincan lahana suyuna bir parça zerdeçal ekleyin. Daha sonra bir hamur elde etmek için pirinç unu ekleyip karıştırın. 10 dakika bekletin ve daha sonra cildin koyu renk alanlarına uygulayın. Kurumasını bekleyip su ile durulayın. Kuruladıktan sonra nemlendirici kullanın.

Daha güçlü, daha sağlıklı saçlar
Lahana kürü, yüksek kükürt içeriği ile zayıf saçları daha güçlü hale getirir ve saç dökülmesini önler. Ciltte olduğu gibi, her sabah bir bardak lahana suyu için

Lahana kürünün diğer faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlar.

2- Hastalıklardan korur.

3- Vücutta bulunan ağır metallerin atılmasını sağlar.

4- Toksik maddeleri vücuttan atar.

5- Cildin pürüzsüz ve güzel görünmesini sağlar.

6- Akciğer, mide ve kolon kanserini yavaşlatır.

7- Kolesterolü düşürür.

8- Yara halindeki ülseri iyileştirir, reflünün yarattığı sorunları hafifletir.

9- Baş ağrısı, astım, bronşit ve sindirim problemlerini tedavi eder.

10- Yorgunluğu giderir.

11- Romatizma sorunlarını geçirir.

12- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

13- Sindirim sistemini rahatlatır.

14- Dolaşım sistemi hastalıklarına iyi gelir.

15- Kan şekerini düzenler.

16- Selülitlerin giderilmesini sağlar.

Lahana kürü nasıl yapılır?

1 litre suyu bir kabın içerisine alıp ocağın üzerine yerleştirin. Su kaynayınca lahana yapraklarını suyun içerisine ilave edilip kaynatın. 6-7 dakika kadar haşlanan yaprakları suyun içerisinden alın ve suyu bir içme kabına boşaltın. Ağzı yakamayacak sıcaklıkta tüketilmelidir.

Lahana kürü günde ne kadar içilmelidir?
Lahana kürü, 5 gün boyunca tüketilmeli, 4 gün ara verilmeli ve 5 gün tekrar tüketilmelidir. Bu şekilde kolaylıkla toksinlerden arınıp zayıflamak mümkündür. Yemeklerden 1 saat önce veya yemeklerden 2 saat sonra içilmelidir.

Lahananın İçindeki Vitaminler
•A vitamini
•C vitamini
•E vitamini
•K vitamini
•B6 vitamini
•Pantotenik asit
•Riboflavin
•Folat
•Tiamin
Lahananın İçindeki Mineraller
•Kalsiyum
•Magnezyum
•Manganez
•Potasyum
•Sodyum
•Fosfor
•Demir
•Çinko
•Demir

Yazarlar