Kadın Sağlığı Lazer cihazlarına dikkat

Lazer cihazlarına dikkat

12.11.2008 - 14:59 | Son Güncellenme:

Mersin Güzellik Uzmanları Derneği (MEGÜDER) Başkanı Nevin Polat, güzellik merkezlerinde uzman olmayan kişiler tarafından kullanılan lazer cihazlarının son derece sakıncalı olduğuna dikkat çekti.

Lazer cihazlarına dikkat

Daha önce Sağlık Bakanlığı'nda olan güzellik salonlarının açılması ve denetlenmesi yetkisinin, yeni düzenlemeyle belediyelere bırakıldığını belirten Başkan Nevin Polat, ABD Sağlık Bakanlığı Gıda ve İlaç Dairesi’nin raporlarında ve Türkiye Klinikleri Dahili Tıp Bilimleri Kozmetik Dermatoloji Dergisi’nde epilasyon alanında kullanılan lazer yöntemlerinin henüz kalıcı bir çözüm sağlamadığının belirtildiğini kaydetti. Kılların vücuttan yok edilmesine yönelik çalışan bütün lazer cihazlarının uzman cilt doktorları tarafından kullanılabileceğini vurgulayan Polat, “Bazı güzellik merkezleri kıllanma sorunu ile müracaatta bulunan müşterilerine lazer tedavisi yaptıklarını söylüyor. Ancak lazer cihazlarını sadece ilgili uzman cilt doktorları kullanabilir. Bu konuda halk sağlığı için etkin denetim yapılması şart” dedi.

Haberin Devamı

Hanımların aşırı kullanma sorununun toplumumuz tarafından kabul görmediğini, bundan dolayı güzellik sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından, gerek yüz, gerek vücuttaki kılların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilecek kozmetik veya medikal ürünlerin piyasaya sunulduğunu vurgulayan MEGÜDER Başkanı Polat, şöyle konuştu:
“Bu cihazların kullanımı konusunda açılan bir davada Danıştay 10’nci Dairesi Lazer ve IPL (Foto Epilasyon) cihazlarının sadece ‘Uzman Tıp Doktorları’ tarafından kullanılabileceği yönünde karar vermiştir. İlgili karar, Lazer VE IPL cihazlarını kullanma yetkisini, tıp eğitimi almış pratisyen hekimlerin kullanmasını men etmiştir. Yeni düzenlemelerle bu alandaki yönetmenlik yenilenerek, güzellik salonları ve merkezlerini denetleme yetkisi belediyelere bırakılmıştır. Ancak, belediyelere bağlı çalışan zabıta memurları, söz konusu aletlerin içeriklerini bilmedikleri için, onların bu yönünden yararlanan güzellik salonları ve merkezleri yetkileri olmadığı halde, ilgili cihazları almakta ve kullanmaktadırlar. Vatandaşın ciddi olarak kandırıldığı, yanıltıldığı, mağdur bırakıldığı bir suç alanı vardır. Bu nedenle bu cihazların güzellik salonlarında kullanılmasının ve eğitiminin verilmesinin men edilmesi için, etkin denetim mekanizmanın da hayata geçirilmesi açısından İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarına, 81 ilin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bilgi verilmesi amacıyla Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na yazı yazdık.”

Yazarlar