Geri Dön

Aşure Tarifi

Sevginin, bereketin ve paylaşmanın sembolü olan aşure, Türk Mutfağı’nın her zaman keyifle tüketilen tatlılarından biri. Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun Pastane Eğitmen Şefi Mert Eker, aşurenin bereketini evlerine taşıyarak sevdiklerini mutlu etmek isteyen yürekten şefler için lezzetli aşure tarifini püf noktaları ile birlikte paylaşıyor. Peki, aşure yapmanın püf noktaları neler? Aşure nasıl yapılır? İşte aşure tarifi...

Aşure Tarifi
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 30 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

 

Buğday 500 gr
3 litre su
Nohut 100 gr
Kuru fasulye 100 gr
Kuru incir 100 gr
Kuru kayısı 100 gr
Şeker 800 gr
Karanfil 3 adet

Süslemek için:

Fındık 150 gr
Ceviz 150 gr
Kuş üzümü 100 gr
Nar tanesi 100 gr
Tarçın toz 10 gr

 

Aşure Nasıl Yapılır?

Eğitmen Şef Mert Eker, Aşure Günü için hazırladığı özel tarifini, aşurenin lezzetini ve kıvamını artıracak öneriler ile birlikte paylaştı.

İşte aşure yapmanın püf noktaları: 

-Bakliyatları bir gece önceden suda ıslatın. Ertesi gün nişastadan arındırmak için ayrı ayrı haşlayın, sularını kullanmayın.

-Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. 

-Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.

-Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın.

Yapılışı: 

1. adım: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.

2. adım: Buğday 3 litre suya eklenerek boza kıvamı alacak şekilde ve iyice yumuşayıp dağılana kadar haşlanır. Gerekirse su eklenerek kıvamı tutturulur.

3. adım: Nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır ve iyice pişirilir. Kabukları çıkarsa ayrılır ve atılır.

4. adım: Kuru kayısı ve kuru incir kare şeklinde kesilir. Ayrı ayrı 5’er dakika haşlanıp süzülür.

5. adım: Bu kısma kadar olan malzemeler birleştirilip pişirilir. Karanfil eklenir. Koyuluğu boza kıvamına gelene kadar su eklenir.

6. adım: Son olarak, şeker eklenir ve karıştırılarak pişirilir. Bu aşamada uzun süre pişirilmemesi gerekir.

Son adım: Kaselere konur, soğuduğunda üzeri süslenir.

Not: Şeker eklendikten sonra uzun süre pişirmek nohut ve kuru fasulye gibi malzemelerin sertleşmesine neden olur.

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber