Çocuk Sağlığı Lösemili Çocuklar Köyü hizmete açıldı

Lösemili Çocuklar Köyü hizmete açıldı

14.06.2010 - 10:01 | Son Güncellenme:

Ankara’ya tedavi için gelen lösemili çocukların ailelerinin kalacağı 'Lösemili Çocuklar Köyü', düzenlenen törenle hizmete girdi.

Lösemili Çocuklar Köyü hizmete açıldı

Tören sırasında lösemi tedavisini tamamlamış gençlerden 3’ü ile çocuklarının tedavileri devam eden iki aileye, barınma ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılan Lösemili Aileler Konuk Evi’nin anahtarı teslim edildi.

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, açılış töreninde yaptığı konuşmada, löseminin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ve bu sürecin yaklaşık üç seneyi bulduğu söyledi. Her yıl 16 yaşın altında bin 500’ü aşkın çocuğun lösemi hastalığına yakalandığını belirten Ezer, hasta ailelerinin yüzde 80-90’ının gelir seviyelerinin oldukça düşük olduğunu, bu nedenle çok sıkıntı çektiklerini anlattı. Ezer, üç yıl boyunca tedavi merkezlerinde insani şartlar içinde yaşama olanaklarının yeterli olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Hastaların büyük bir çoğunluğu Ankara’ya geldiklerinde gecekondularda kalmaktadır, hatta buraların kömürlüklerinde yatmaktadırlar. Bir yandan milyarlık ilaç tedavileri uygulanırken, diğer yandan bu sosyal eksiklikler yaşanıyordu.

Biz, artık hastalarımıza insanca bir yaşam eli uzatıyoruz. Dünyada ilk defa böyle bir köy yapıldı, bunun yurt dışında örneği yok. Bugün açarak, hizmete geçiriyoruz. Bundan sonra artık bu köy yaşam kazanacak. Veliler, çocuklar burada yaşayacaklar."

Köyde 25 tane dayalı döşeli aile konutu yapıldığını, konutların içinde çamaşır makinesinden çay kaşığına kadar her şeyin mevcut olduğunu belirten Ezer, ailelerin tedavi süresince bu evlerde ücretsiz olarak kalacaklarını bildirdi. Ezer, evlerin tamamen bağışlarla yapıldığını ifade ederek, bunun dışında köy içinde bir de otelin hizmete girdiğini söyledi. Burada da beş yıldızlı otel kalitesinde hizmet verileceğini dile getiren Ezer, otelden de bir hafta-10 gün için kısa süreli tedaviye gelenler ile ayakta tedavisi yapılacak olanların yararlanabileceklerini belirtti. Ezer, tamamen ücretsiz hizmet verilecek olan otelde, toplantı, yemek ve spor salonu bulunduğunu söyledi.

Köy içinde, modern laboratuvarların, klinik araştırmalar ve yeni buluşların yapılacağı merkezlerin de bulunduğunu belirten Ezer, klinik
araştırmalar yapılacak olan Kanser Araştırma Merkezi’nde genetik araştırmaları, kemik iliği, kök hücre faaliyetleri, gıda analizleri ve kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi ajanının vücutta ne kadar kaldığına ilişkin araştırmaların yürütüleceğini kaydetti. Ezer, hastalara evde bakım ve ayakta tedavi de yapılacağını belirterek, köyün çevresinde yer tahsis edildiği takdirde, burada da bir hastane açmayı arzu ettiklerini söyledi.

Köy içinde özellikle anneler için de bir atölye bulunduğunu anlatan Ezer, üretilen ürünlerin de kermeslerde çocukların yararına kullanılmak üzere satıldığını bildirdi. Ezer, köye geliş gidişi için de belli aralıklarla Gaziosmanpaşa’daki hastaneden buraya servis konulacağını belirtti.

-KONUKEVLERİNİN İLK SAHİPLERİ ANAHTARLARINI ALDI-

Törende açılış konuşmasının ve müzik dinletisinin ardından, Lösemili Aileler Konukevi’nin ilk sahipleri, anahtarlarını LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Ezer’in elinden teslim aldı.

Anahtar teslim töreninde de kısa bir konuşma yapan Ezer, lösemili hastalar ve aileleri için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi. Ailelerin ve hasta yakınlarının barınma ihtiyaçlarına cevap verecekleri için çok mutlu olduklarını ifade eden Ezer, ilk anahtarları lösemi tedavisini tamamlamış ve LÖSEV’de çalışmaya başlayan ve burada aynı evi paylaşacak olan üç gence verdi. Ezer, bir diğer anahtarı da tedavi sonrası lösemiyi yenerek burada işe başlayan ve kardeşi lösemi hastası ve LÖSEV çalışanı olan ve bura tanışarak yakında evlenecek olan Sabri Kılıç ve Jale Yurtbaşı çiftine verdi. Ezer, üçüncü anahtarı ise çocuklarının tedavileri devam eden bir aileye teslim etti.

-"BU ÇOCUĞUN HAYATINI 50 BİN TANE KURBANA DEĞİŞMEM"-

Ezer, anahtarları teslim ettikten sonra kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk iddialarını kastederek, "Birileri varsın suçlasın. Beni suçlayan suçlasın. Ama bu çocuğun hayatını 50 bin tane kurbana değişmem. Allah’a bir can borcum var, onu da veririm. Ben, bu çocuklar için yaşıyorum" diye konuştu.

-LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR KÖYÜ-

Köyde, çocuklarının lösemi tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerle, tedavisi süren veya tamamlanmış olup, yaşam koşulları uygun olmayan konutlarda oturan lösemili aileler için konutlar bulunuyor.

Kısa süreli tedaviler veya tahliller için gelen ailelerin yararlanacağı Lösemili Aileler Konukevi’nde ise restoran, toplantı ve spor salonlarıyla ikişer ve üçer kişilik 20 oda yer alıyor.

Lösemili çocukların anne ve babaları için örgü, biçki-dikiş ve diğer el sanatları ile pastacılık, çiçekçilik, çocuk bakıcılığı gibi uğraş atölyeleri de bulunan köyde, ailelere sosyal güvence ve gelir sağlanacak.

Köyde, lösemili ve kanserli çocukların günlük tedavilerinin yapılacağı ünitelerle birlikte, modern laboratuvarlar da hizmet verecek.

Çocukların eğitim ve spor faaliyetlerine de önem verilen köyde, anaokulu, ilköğretim ve lise ile konferans salonları, kapalı açık spor sahaları yer alacak.

2

Yazarlar