Kültür Sanat Lozan’dan 6-7 Eylül olaylarına

Lozan’dan 6-7 Eylül olaylarına

04.10.2009 - 02:41 | Son Güncellenme:

“Cumhuriyet kurulduktan sonra da bir sürü olay yaşandı; Varlık Vergisi, Türkiye’nin AB süreci, 6-7 Eylül olayları gibi” diyen İstanbul DT Müdürü Şakir Gürzumar, bu yüzden Türkiye’nin yakın tarihine odaklanan bir repertuvar hazırladıklarını söyledi

Lozan’dan 6-7 Eylül olaylarına

Devlet Tiyatroları (DT) 60. yılında yeni tiyatro sezonuna ‘açılım’larla giriyor. Diyarbakır DT 1 Ekim’de, Kürtçe anlatımın da yer aldığı Orhan Asena’nın “Ölümü Yaşamak” adlı oyunuyla sezona başlarken, İstanbul DT de yeni repertuvar programında Türkiye yakın tarihine odaklandığını açıkladı.
İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü ve Sanat Yönetmeni Şakir Gürzumar, düzenlenen basın toplantısında yakın geçmişte yaşanan olaylara odaklanan bir repertuvar hazırladıklarını belirterek şunları söyledi: “8 yerli oyunla perde açıyoruz. Repertuvarımızda Cumhuriyet’in kuruluşunu ele alan ‘Lozan’ adlı oyun sahnelenecek. Fakat Cumhuriyet kurulduktan sonra da bir sürü olay yaşandı; Varlık Vergisi, Türkiye’nin AB süreci, mübadele, 6 - 7 Eylül olayları gibi... Bizim yaşadığımız acılar ve belli tarihsel zamanlar var. Seyircinin onları da seyretmesi, öğrenmesi, bilmesi gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir repetuvar hazırladık.”

Mübadelenin farklı yüzü
- Repertuvarda Meltem Yıldırım’ın yazdığı, Kazım Akşar’ın yönettiği “Fesleğen Çıkmazı” adlı oyun Girit’ten Türkiye’ye göçmek zorunda kalan bir ailenin gözünden mübadeleyi anlatıyor. Oyun 23 Ekim’den itibaren izlenebilecek.
- 13 Ekim’de izleyiciyle buluşacak olan “Kod Adı Kongo” ise Türkiye’nin AB sürecini ele alıyor. Oyunu Mürsel Yaylalı yazdı, Erkan Taşdöğen yönetti.
- Lozan Antlaşması’nı ele alan Mahmut Gökgöz’ün yönettiği, Memet Baydur’un “Lozan” adlı oyunu da bu ay içinde sahnelenecek.
- Sonraki aylarda izleyiciyle buluşacak olan oyunlardan “Kuzguncuk Türküsü”nün konusu ise 6 - 7 Eylül olayları. Güngör Dilmen’in yazdığı oyunu Cemal Ünlü yönetti.
Gürzumar sezon boyunca aralarında Turgut Özakman, Cezmi Ersöz, Boris Vian, George Büchner, Neil Simon, William Saroyan’ın da bulunduğu yazarların 20 oyununu sahneleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İDT?sahne sayısını bu sezon 8’e çıkardı
AKM’nin 2010 kapsamında tadilatıyla birlikte, sahne sıkıntısı yaşayan İstanbul DT, bu sezon sahne sayısını 8’e çıkardı. “DT’nin bir marka değeri var. Bunun içini doldurmalı ve biraz yükseltmeliyiz” diyen Gürzumar, İstanbul’un farklı bölgelerinde önemli sahneleri aldıklarını söyledi.
İstanbul DT’nin oyunları, Cevahir Sahnesi Salon 1 ve Salon 2, Üsküdar Tekel Sahnesi, Üsküdar Stüdyo Sahne, Harbiye Kenter Tiyatrosu, Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi, Beyoğlu Küçük Sahne, Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
Oyunların bilet fiyatları ise şöyle: Salon tam 6 TL, indirimli 4 TL; balkon tam 5 TL, indirimli 3 TL. Müzikal oyunlarda salon tam 7.5 TL, indirimli 5 TL; balkon tam 6 TL, indirimli 4 TL. Çocuk oyunlarında her yer 2 TL.