Sağlıklı Beslenme Masa Başı Şişmanlık

Masa Başı Şişmanlık

30.12.2013 - 15:45 | Son Güncellenme:

Ofis çalışanlarında obezite, hareketsizlik ve düzensiz beslenme nedeniyle sıklıkla görülmektedir.

Masa Başı Şişmanlık

Çalışan bireylerin çabucak kilo almalarına yol açan nedenlerden biri, yoğun iş temposu sırasında öğün atlamalarıdır. Genellikle en çok atlanan ve önemsenmeyen kahvaltı, aslında günün en önemli öğününü oluşturur. Günün erken saatleri, metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi olduğundan, bu saatlerde metabolizma ihtiyaç duyduğu yakıtı kahvaltıdan alınan enerji ile karşılar. Kahvaltıyı atlamak, iş yerinde poğaça, simit, bisküvi, çikolata gibi kan şekerini hızla yükseltip düşüren besinlere yönelmeye neden olur. Bu besinler, içerdiği yüksek kalori ile kısa zamanda kilo alımına yol açar.

Haberin Devamı


Obeziteye yol açan ihmallerden biri de, ara öğün atlamak veya yanlış ara öğün seçimi yapmaktır. Öğün aralarında tüketilen çikolata, bisküvi, poğaça, cips gibi besinler, bir anda aşırı kalori alımına neden olurlar. Ayrıca yüksek miktarda alınan karbonhidrat da, dikkat dağınıklığına ve uyku hâline yol açar. Sonuç olarak, iş verimi büyük oranda düşer. Uzun süreli toplantılarda da benzer durumlar gözlenebilir.
Bu durumun önüne geçmek, bireylerin tamamen kendi ellerindedir. Kahvaltıyı evde yapmak ya da evde hazırlanan bir sandviçi iş yerine götürmek; ara öğünlerde de taze meyve, kuru meyve, badem, fındık ve ceviz gibi doğal ve uzun süre tok tutan besinler seçmek, sağlıklı bir beslenme programı izlenmiş olunacağından, iş verimini artıracaktır.

Yazarlar