Bebek Mavi bebek hastalığı (Fallot Tetralojisi) nedir?

Mavi bebek hastalığı (Fallot Tetralojisi) nedir?

08.02.2019 - 11:44 | Son Güncellenme:

Mavi Bebek Hastalığı olarak bilinen Fallot Tetralojisi, bebeklerde ciltte morarma ile belirti veren bir kalp hastalığıdır. Sık görülen bu hastalık artık günümüzde yüz güldürücü sonuçlar elde edilen kalp ameliyatları ile tedavi edilebiliyor. 1 yaşından önce cerrahi işlem yapılabilen Fallot Tetralojisi ilgili merak edilenleri Pediatrik-Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof Dr Alpay Çeliker anlattı.

Mavi bebek hastalığı (Fallot Tetralojisi) nedir

Çeliker, " Koyu ten rengi olan bebeklerde vücuttaki morarma bazen ebeveynlerin gözünden kaçabilir. O zaman diğer semptomlara dikkat etmek gerekir. Bebekte beslenme problemi, hızlı soluk alıp verme, hırıltı gibi belirtiler varsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Hastalığın teşhisinden sonra yapılan cerrahi tedavinin “tamir edici” nitelikte olduğunu söyleyen Prof Dr Alpay Çeliker, hastaların hemen hepsinin erişkin yaşa ulaştığının altını çizdi.
Cerrahi işlemden sonra erken dönemde görülebilecek problemler

Ameliyatla kapatılan kalp deliğinde kaçak olması. Bu açıklık kalpte yetmezliğe neden oluyorsa kapatılmalıdır.

Sağ karıncık çıkış yolunda ve akciğer atardamarlarında tam düzeltilemeyen darlıklar: Sağ karıncık basıncı sol karıncık basıncının 2/3’ünden fazla ise tedavi edilmelidir.

Akciğer atardamar kapağında yetersizlik: Nadiren erken dönemde sorun yaratır.
Geç dönemde görülebilecek problemler

En önemli sorun akciğer atardamar kapağında oluşan yetersizliktir. Bu sorun uzun dönemde sağ karıncıkta büyüme ve fonksiyon kaybına neden olur. Belirli bir sürenin sonunda teşhis edilemeyen veya uygun bir şekilde tedavi edilmeyen hastalarda sağ karıncıkta geri dönüşümsüz hasar oluşur. Buda kalp yetersiziliğine neden olur.

Haberin Devamı

Diğer sık görülen sorun kalp ritmindeki düzensizliktir. İzlem süresi arttıkça bu sorunun görülme oranı yükselir. Özellikle kalpte tam düzeltilmemiş veya tekrar etmiş problemler varlığında daha erken gelişir ve daha ciddi seyirli olur.

Sağ karıncık çıkış yolundaki sorunlar, aort kapağı veya çıkan aorta ile ilgili sorunlar da bazı hastalarda tedavi gerektirecek düzeyde olabilir.

Hastaların hayat boyu izlenmesi önemli

Hastaların bir uzman ya da uzman merkezler tarafından hayat boyu takibinin yapılması gerektiğinin altını çizen Prof Dr Alpay Çeliker, bu sayede oluşabilecek sorunların problemlere yol açmadan çözülebileceğini ifade etti. Çeliker, "Cerrahi işlem geçirmiş hastaların erişkin doğumsal kalp hastalıkları konusunda deneyimli, multidisipliner bir merkezde izlenmesi gerekmektedir.İzlem aralıkları hastadan hastaya değişiklik gösterir. Her muayeneden sonra kalp veya diğer sistemlerle ilgili değişik testler yapılması gerekmektedir."dedi.

Yazarlar