Editörün Seçtikleri Mermi dağıttı tıp topladı

Mermi dağıttı tıp topladı

01.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mermi dağıttı tıp topladı

Mermi dağıttı tıp topladı


       Kosova'da Sırpların etnik temizlik operasyonlarının en yoğun yapıldığı kent olan Mitroviça'da, Besim Kadriu'ya isabet eden kurşun yüzünü tanınmayacak hale getirmişti. Kadriu'nun yüzü, dijital kameralar ve internet aracılığıyla yürütülen bir tedavi sürecinin ardından yapılan 15 saatlik bir ameliyatla yeniden yaratıldı.
       Hamile eşiyle birlikte Zaza kasabasında yaşayan 21 yaşındaki Arnavut Kadriu'nun Kosova'dan İngiltere'ye uzanan öyküsü geçtiğimiz yıl nisan ayında Sırp paramiliterlerin kasabaya saldırmasıyla başladı.
       Kadriu bir kaç Arnavutla birlikte saklandığı ormanda kıstırılarak kurşun yağmuruna tutuldu. Öldü sanılarak bırakılan Kadriu, kendine geldiğinde yüzünden kan geldiğini farketti. Yüzüne dokunduğunda ise şok geçirdi. Çünkü yüzü paramparçaydı ve burnu ile sağ gözü neredeyse yok olmuştu.
       Yaralı olarak 48 saat daha ormanda kalan genç Arnavut, kasabaya döndüğünde kimse onu tanımadı. Ancak eşi Valbona'yla çektirdikleri resmi gösterek kendini tanıtmayı başardı.
       Üç ay boyunca eşi ve akrabalarının pansuman yaparak hayatta kalmasını sağladıkları Besim'e ilk ciddi yardım, kasabaya giren barış gücü KFOR askerleri tarafından ulaştırıldı.

Yardım çağrısı

       ABD'li ve İngiliz doktorlar internet aracılığıyla desteklenen bir tedavi yöntemi uyguladılar Besim Kadriu'ya. İngiliz doktor David Vassallo, Besim'in yüzünü dijital kamerayla görüntüleyip, elde ettiği fotoğrafları elektronik postayla İngiltere'nin Manchester kentindeki tıp merkezine gönderdi. Fotoğraflar internet aracılığıyla İngiltere'deki birkaç tıp merkezindeki uzmana daha iletildi.
       Daha sonra İngiliz Tıp Dergisi, Kadriu'nun fotoğraflarını yayınlanarak Ulusal Sağlık Dairesi'nden tedavi için yardım istedi. Bir grup gönüllü doktor çağrıya yanıt vererek mucizeyi yaratacak ekibi oluşturdu. Ancak Besim'i İngiltere'ye getirmek için bürokratik engellerinde aşılması da gerekiyordu. Yugoslav vatandaşı olan Besim, Kosova'nın İngiliz kontrolündeki bölgesinde bulunduğu için İngiliz vatandaşı sayılarak ülkeye getirildi ve 15 saat süren yorucu bir operasyonla yeni bir yüze kavuşturuldu.

Operasyon

       Dört doktor'un 15 saat boyunca yürüttükleri operasyonda şu işlemler uygulandı:
       Göz: Besim'in sağ gözünden geriye kalanlar çıkarıldı ve kalan boşluk kaba etten alınan yağ ile dolduruldu. Kulağından alınan kıkırdakla yeni bir göz kapağı yapıldı. Daha sonra yapılacak bir ameliyatla yapay göz takılacak.
       Yüz: Titanyum plakaları yüz kemiğine monte edildi. Deri ve dokular, koldan alınan parçalarla yerlerine yerleştirildi.
       Burun: Yeni bir burun titanyumdan yapılan burunkemiğine oturtuldu. Besim'in genzi zarar görmediği için operasyondan sonra yeni burun işlevini görmeye başladı.



Yazarlar