Kurtulamadığımız Ağrılar!

KRONİK AĞRIYA BÜTÜNSEL YAKLAŞIM

Eski Yunandan tıbbından bu yana uzun bir yol kat ettik ancak bazen Hipokrat’ın söylediği sözler aklıma geliyor.

“Her bireye doğru miktarda beslenme ve egzersiz verebilseydik, sağlığın en güvenli yolunu bulurduk” diyor.

Günümüzde toplumun sağlık hizmetlerini değerlendirme biçiminde ve ağrı sorunları söz konusu olduğunda hızlı çözümlerin (ilaçların) gerçek etkinliğinin sorgulandığı bir çağda yaşıyoruz.

Çoğu insan ağrı ve iltihapların önlenmesi için uzun vadeli doğal cevaplar aramaktadır. Yapılan araştırmalar, yediğimiz yiyecekler, aktivite düzeyimiz ve ruhsal durumumuzun vücudumuzdaki kronik ağrıya katkıda bulunan iltihabi durum ile arasında kesin bir bağlantının varlığını kanıtlamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Harvard's TH. Beslenme Bölümü'nde yayınlanan bir araştırmada, “Çok fazla kronik ağrı, kronik enflamasyonun bir sonucudur ve çalışmalar yanlış beslenmenin enflamasyonun artmasına katkıda bulunabileceğini ancak, antienflamatuar diyetin enflamasyonu azaltmanın en iyi yollarından biri olduğu sonucu çıkmıştır.”

Diyet gibi, düzenli egzersiz genel sağlık için çok önemlidir. Bununla birlikte, kronik ağrı etkili bir egzersiz rutini sürdürmeye çalışan hastalar için ciddi zorluklar yaratır. Kronik ağrılı hastalarda egzersiz (IL)-6 anti-inflamatuar etkilerini,genel yenileme ve kas oluşumunu destekler ayrıca Yaralanmaların önüne geçer ve İyileşmeyi hızlandırır.

Kronik hastalıklarla uğraşırken zihin ve beden arasındaki bağlantıyı atlamamak gerekiyor, Bilimsel araştırmalar kronik ağrı ile depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık problemleri arasında yüksek bir korelasyon olduğunu göstermiştir.

Dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz vücudunuza kronik ağrının üstesinden gelmek için ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamanıza yardımcı olur ancak bu bazen yetmeyebilir.

Psikolojik destek, kronik ağrılı yaşamınız için perspektifinizi korumanıza ve etkili başa çıkma stratejileri öğrenmenize yardımcı olabilir. Ayrıca Meditasyon ve rahatlama teknikleri düşüncelerinizi yeniden odaklamanıza ve depresyon ve anksiyetenin olumsuz etkilerini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişimi sürdürmenin yanı sıra, tecrübelerinizi aynı zorluklarla karşılaşan başkalarıyla paylaşmak, daha az yalnız hissetmenize yardımcı olabilir.

Kronik hastalıklar için ideal tedavi planı bazen nedenleri kadar gizemli görünebilir. Bununla birlikte,diyet, egzersiz ve zihinsel sağlığa bütüncül bir bakışla iyi bir yolculuk için sağlam bir sıçrama noktası sağlayabilirsiniz.