Yaşam Metan çıkınca arama durdu!

Metan çıkınca arama durdu!

14.02.2011 - 01:20 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş’taki göçükte 50 milyon metreküp toprağın altında kalan 9 kişiyi arama çalışmaları dün de sonuçsuz kaldı. Göçük alanında metan gazı sızan çatlakların oluştuğu belirlenince, kurtarma ekipleri hızla bölgeden çıkarıldı

Metan çıkınca arama durdu

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür sağlanan Çöllolar Kömür Sahası’nda meydana gelen göçükte 50 milyon metreküp toprak altında kalan 9 kişiye ulaşmak için yapılan çalışmalara, yeni göçük tehlikesi nedeniyle dün ara verildi.
Çöllolar Kömür Sahası’nda 4 gün arayla meydana gelen ikinci göçükte dozer operatörü Ruşen Demir (25) hayatını kaybetmiş, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı kaybolmuştu.
Genelkurmay Başkanlığı’na ait 2 helikopter, Ankara Maden Teknik Arama’dan (MTA) gelen 7 kişilik ekip ile Ankara, Adana, Malatya, Gaziantep ve Diyarbakır’dan gelen 100 kişilik ekibin yürüttüğü, 2’si mühendis 9 kişiyi arama kurtarma çalışmaları dün de sonuçsuz kaldı.

Büyük çatlaklar oluştu
Göçük yaşanan alanın altında büyük su birikintisi, bitişiğindeki alanda yer yer büyük çatlaklar oluştuğu ve çatlaklardan metan gazı çıktığı belirlendi. Bu bölgede de göçük yaşanması ihtimali dikkate alınarak arama kurtarma çalışmalarına ara verildi. Alanda çalışma yapan ekipler, hızla göçük alanının dışına çıkarıldı. Önceki gece de açık kömür üretim sahasında küçük çaplı bir toprak kaymasının yaşandığı bildirildi.
MTA’dan gelen teknik ekip, metan gazı çıkan bölgede helikopterle havadan teknik çalışma yürütüyor. Arama kurtarma ekipleri ise bu çalışmanın sonuçlanmasını bekliyor. Bölgeye arama çalışmalarına katılmak üzere iş makinelerinin girip giremeyeceği konusunda sismik araştırma yapması için görevlendirilen MTA ekibi ise çalışmasını tamamladı.

Kayıp yakınları bekliyor
Teknik ekibin hazırlayacağı rapora göre alana iş makinesinin girip girmeyeceğinin belirleneceği kaydedildi. Çalışmalara 2 GSM şirketinin mobil araçları ve personeli de destek veriyor. GSM şirketlerinin teknik ekipleri, cep telefonlarına sinyal göndererek kayıp kişilerin yerini belirlemeye çalışıyor. Kayıp yakınları ise bölgede beklemeye devam ediyor.

Yazarlar