Michael Bloomberg: “Önleyici tıp tedaviden daha önemli”

Newyork'a 2003 yılında sigara yasağını getiren, Newyork’un 108. Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg’in konuşmasını canlı dinledim. Türkiye’nin tütün kontrolünde dünya lideri olduğunu söyledi. Önleyici tıbbın da tedaviden daha önemli olduğunu vurguladı.

Dumansız Hava Sahası 6. yılında

Dumansız Hava Sahası 6. yılında... Bu sebeple geçtiğimiz haftasonu Türk Toraks Derneği’nin ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak Bloomberg Vakfı Başkanı Michael Bloomberg, Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, SSUK Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türk Toraks Derneği Önceki Başkanı Prof. Dr. Sedat Altın konuşmacı olarak katıldı. Ben de dinleyiciler arasındaydım.

Haberin Devamı

Bloomberg: "Türkiye tütün kontrolünde dünya lideri”

Toplantıya onur konuğu olarak katılan; Newyork'a 2003 yılında sigara yasağını getiren 108. Belediye başkanı, Bloomberg fonu başkanı Michael R. Bloomberg konuşmasında "Türkiye tütün kontrolünde dünya lideridir. Dünya Sağlık Örgütünün tütün kontrolü için önerdiği bütün yöntemleri kullanan ilk ülkedir. Sigara kullanımı 2008 den 2012 yılına kadar %13 azalmıştır. Bu dört yılda 1.2 milyon daha az sigara içicisi demektir. 2008 yılında restoranlarda pasif sigara dumanına maruz kalma oranı % 56 iken 2012 de % 13'e indi. Önleyici tıbbın tedaviden daha önemli olduğunu düşünüyorum. Kurumum 2007 yılından itibaren ülkenizdeki çalışmacılar ile işbirliği yapmaktadır. Birlikte sağladığımız gelişmeler sadece insan hayatı kurtarmadı, diğer şehirlere ve ülkelere nelerin mümkün olduğunu gösterdi." dedi.

Sigara içmeyenlerin sağlık hakkını gasp etmeyin!

Toplantıda konuşan; Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ise "Sigaranın ucundan çıkan veya içicinin üflediği duman aralarında benzopiren, aromatik hidrokarbonlar ve radyasyon olmak üzere 69 kanser yapıcı madde içermektedir. Bu dumana maruz olmadan kapalı alanda bulunmak en önemli sağlık hakkıdır.” dedi. Eğer sigara içiyorsanız bu cümle size sesleniyor. Lütfen sigara içmeyenlerin sağlık hakkını gasp etmeyin. Sağlıklı yaşamak adına yediği yiyeceğin, içtiği içeceğin içeriğini bile yüz kere kontrol eden insanların suratına o dumanınızı üflemeyin.

Haberin Devamı

Tek bir cümle ile sigaradan kurtulun: “Ben seni bırakabilirim”

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da toplantıda ABD Sağlık Bakanlığı’nın verilerini paylaştı. Son 50 yılda ABD’de toplamda 20,830,000 kişinin tütün ve tütün ürünleri sebebiyle hayatını kaybetmiş. Pasif sigara dumanına maruziyet de kanser, solunum, kalp damar hastalıkları ile doğrudan ilişkiliymiş, kadınlarda düşüğe bile sebep olabiliyormuş ve bebek, çocuk sağlığı üzerinde olumsuz etkileri varmış. Bunca zarara değer mi bir sigara diye sormadan edemiyorum. Uzun yıllar sigara içip bırakmış kişilerle konuştuğumda da anlıyorum ki; sigara ile yollarınızı ayırmak tek bir cümlenize bakıyor. O da: “Ben seni bırakabilirim”