Prof. Dr. Rasim Küçükusta: “Fazla Kilolu Olanlar Daha Uzun Yaşıyor”

Aykırı Profesörlerden olan Prof. Dr. Rasim Küçükusta’nın iki ay önce çıkan son kitabını (“Hasta Etmeyin Adamı”) okudum. Kitap beş bölümden oluşuyor. Fazla kiloluların daha uzun yaşadığının, Akdeniz diyetinin ve kahvaltının hayati öneminin anlatıldığı bölümler kitabın en ilgi çekici kısımları arasında. Kitaptaki sağlıklı beslenme tüyolarını da sizin için yazdım.

***

Balıketlilere sesleniyorum, birazcık fazla kilolu olmak daha sağlıklı olmak demektir”

2 milyon 880 bin kişi üzerinde yapılan ve JAMA dergisinde yayınlanan araştırmada 270 bin ölüm olayı incelenmiş. Sonuçta; 2. ve 3. derece obez olanların tüm sebeplere bağlı ölüm oranlarının normal kilolulardan fazla olduğu ama 1. derece obezlerde ölüm oranlarının yüksek olmadığı ve fazla kilolularda ölüm oranlarının normal kilolulara göre istatiksel olarak anlamlı oranda düşük olduğu belirtilmiş. Kitapta bu iddiayı destekleyecek başka araştırma sonuçlarına da yer verilmiş.

Haberin Devamı

Çıtırlara sesleniyorum, zayıf olmak sağlıklı olmak demek değildir. Adam gibi beslenin”

- Bu araştırmaları paylaştıktan sonra Prof. Küçükusta okuyuculara şöyle sesleniyor:

BİR: Balıketli olanlara sesleniyorum. Sağlıklı beslenmek ve hareketli olmak kaydıyla biraz fazla kilolu olmak daha sağlıklı olmak demektir. Kilonuzu muhafaza edin.

İKİ: Şişmanlara ve göbeklilere sesleniyorum. Orta ve ileri derecede obez olmak, yağın da özellikle göbek çevresinde olması ise tam aksine ölüm riskinin arttırır. Obeziteden ve göbekten kurtulmaya bakın.

ÜÇ: Çıtırlara sesleniyorum, zayıf olmak sağlıklı olmak demek değildir. Adam gibi beslenin.

DÖRT: Herkese sesleniyorum. Herkesin kilosu kendine özeldir; ideal kilo diye herkese uyan bir kilo yoktur.

***

- Herkese uyan ‘ideal kilo’ anlayışına karşı çıkan Küçükusta önemli olanın sağlıklı beslenmek olduğunu vurguluyor ve nasıl sağlıklı besleneceğimizi de açıklıyor.

Nasıl Sağlıklı Besleneceğiz?

1. Rafine şeker ve undan yapılan hiçbir şeyi yememek

2. Her gün meyve yemek ama aşırıya kaçmamak

3. Her gün mevsimin organik sebze salatalarından yemek

Haberin Devamı

4. Haftada bir veya iki gün taze balık yemek

5. Özgür hayvanların ürünlerini (süt, yoğurt, yağ, yumurta, et) tüketmek

6. Yeteri kadar sıvı almak (ölçü: idrarın açık sarı renk olması)

7. Tereyağı ve zeytinyağından şaşmamak; margarin ve sıvı bitkisel yağları mutfağa sokmamak

8. Yenebilenleri çiğ yemek, yenmeyenleri haşlama veya buğulama ile pişirmek

9. Yağda kızartma, mangal, tütsülemeden uzak durmak

10. Günde sadece iki öğün yemek; aralarda sadece bazen bir avucu geçmeyen badem, ceviz, fındık karışımı veya meyve kurusu-pestil yemek

Uyarı: Sağlıklı beslenirken günde 10 bin adım atın veya bir saat süreyle yorulmayacak derecede düz yolda yürüyün veya yüzün.

***

Kilonun altında başka hastalık yatıyorsa...

- Ancak; Küçükusta kilonun altında başka hastalık varsa ona dikkat edilmesi ve öncelikle o sorunun tedavi edilmesi gerektiği konusunda da şöyle uyarıyor:

· 45 kilo olan birine 15 kilo aldırarak veya 130 kilo olan birine 70 kilo verdirerek onları daha sağlıklı yapamazsınız; aksine sağlıklarını allak bullak edersiniz. Ancak; bu kişiler hormonal veya metabolik bir rahatsızlıktan dolayı bu kiloda iseler elbette o zaman rahatsızlığın giderilmesi gerekir. Zaten o bozukluğun ortadan kaldırılması kişileri ‘olması gereken kilolarına’ getirecektir.

Haberin Devamı

· Depresyon tüm yaşlarda kilo kaybı için engel teşkil eder; çünkü bu kişilerin hem egzersiz motivasyonları yoktur. Hem de yemeye düşkündürler. Ayrıca; kronik veya akut ağrıları olduğu için egzersizden kaçan, adeta ‘yerinden kımıldamadan’ yaşayan kişileri bir fizyoterapist yardımıyla harekete geçirmek de çok kıymetlidir.

***

Kitapta ilgimi çeken iki araştırma sonucunu da paylaşıyorum:

Kahvaltı Kalp Krizinden Koruyor”

Harvard’lı uzmanlar tarafından yapılan yeni bir araştırma, sabah kahvaltısı yapmayanlarda kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin düzenli olarak kahvaltı yapanlara göre yüzde 27 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Sağlıklı bir kahvaltıda neler yenmeli?

Tam tahıldan iki dilim ekmek. Fabrikasyon olmayan her türlü peynir ve tereyağı, yoğurt, yeşil ve siyah zeytin, yumurta, mevsim yeşillikleri ve sebzeleri (maydanoz, yeşil biber, salatalık, domates, tere, turp …), 5-10 tane fındık, badem veya ceviz, şekersiz çay veya ıhlamur. Makul miktarda suni katkı maddesi içermeyen sucuk ve pastırma da yiyebilir.

Kahvaltıda asla yenmemesi gerekenler neler?

Her türlü fabrikasyon, ambalajlanmış kahvaltılıklar ile salam, sosis, jambon, reçel, poğaça, bisküvi, kek, sahte bal, rafine un ve şeker ürünleri.

***

Akdeniz Diyeti Kalp Krizi, Felç ve Ölüm Oranını Azaltıyor”

İspanya’da yaşları 55-80 arasında değişen 7 bin 447 kişinin 5 sene süreyle takip edilmesiyle yapılan araştırmada ‘Akdeniz diyeti uygulayanlarda kalp krizi, felç ve ölüm riskinin yüzde 30 daha az olduğu’ tespit edildi.

Akdeniz Diyeti Nedir?

Araştırmacılar Akdeniz diyetini ‘bol zeytinyağı, meyve, sebze, kabuklu kuruyemiş, tahıl; bundan daha az balık ve kümes hayvanları; çok az da mandıra ürünleri, kırmızı et, işlenmiş et, tatlı ve yemeklerde bir miktar şarap’ şeklinde tarif ediyor.

Twitter: @metinuyar

Mail: metinuyar@yandex.com.tr