Kültür Sanat Milliyet Sanat’ta festival havası!

Milliyet Sanat’ta festival havası!

02.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisinin nisan sayısı yine dopdolu. Sinemadan edebiyata, plastik sanatlardan sahneye sanatın her kolundan bahar esintili bir sayı...

Milliyet Sanat’ta festival havası

Doğumunun 90. yılında Necatigil
Yazar Ayşe Sarısayın, babası Behçet Necatigil’i yazdı. Sarısayın, Necatigil’in şiirlerinden alıntılarla zenginleştirdiği yazısında, babasının kütüphanesinden, çalışma düzeninden babasıyla ilişkilerine ve “Baba Necatigil”e kadar pek çok ayrıntıdan söz ediyor. Milliyet Sanat okurları Necatigil ile ilgili hoş ayrıntıları kızının kaleminden okuyabilecek. 

Her yanıyla festival
Bu yıl 25. yaşını kutlayan Uluslararası İstanbul Film Festivali, Milliyet Sanat’ın nisan sayısında! Derginin kapağı festivaldeki Fransız Baharı dolayısıyla üç usta oyuncuya ayrıldı:
Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almak üzere İstanbul’a gelmesi beklenen, ancak festivale katılmaktan son anda vazgeçen Alain Delon; 10 filmlik toplu gösterisiyle “Bir Fransız Diva” bölümünün konuğu olan Isabelle Huppert ve Onur Ödülü’nü festivalin kapanış töreninde alacak olan Gerard Depardieu.

Alin Taşçıyan, festivalin “Fransız Baharı” bölümünü; Attila Dorsay, kimi filmlerden seçmelerle festivalin tarihçesini; Ali Ulvi Uyanık, “Sinemanın Çılgın Yaratıcısı” bölümünün konuğu olan Terry Gilliam’ı; Yeşim Tabak, “İnsan Hakları ve NTV Belgesel Kuşağı”nı; Esin Küçüktepepınar, “Ustalara Saygı” bölümünün konuklarından Nicolas Roeg’un sinemasını; Agâh Özgüç de Festivalin yerli yapımlarını Milliyet Sanat’a yazdı.

Mungan ve 'seyretmek’
Murathan Mungan gibi sinemaya büyülenmek için gidenlere, Mungan’ın 'seyretmek’ üzerine kaleme aldığı “Hayat Seyretme Bilgisi” başlıklı yazısı, yol gösterici olacak.  Mungan, “Bir filmi yalnızca gözlerimizle değil, aynı zamanda hayatımızla da seyrederiz. Bildiklerimizle, öğrendiklerimizle” diyor.

'51 mezunları
İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, “1951 Mezunları / Çağdaşlar” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Retrospektif yapıtlarıyla Turan Erol, Adnan Çoker, Şadan Bezeyiş, Abdurrahman Öztoprak ve Orhan Peker’in katıldığı sergiyle ilgili ayrıntılar Milliyet Sanat’ta.  

Fidan’dan şiddete dair
Milliyet Sanat’ın plastik sanatlar sayfalarında göze çarpan isimlerden bir diğeri de Mürteza Fidan. Fidan sergisinde serum fizyolojikler ve ameliyat kumaşları kullanmış. Ayşegül Sönmez, derginin okurları için Mürteza Fidan ile konuştu.  

'Antik’ görünüm   
Karanlıkların ecesi olarak bilinen Hekate’yi kutsamak için yapılan tapınakların en ünlüsü Yatağan / Muğla’da bulunuyor. Nermin Bayçın, Muğla’daki kazı çalışmalarına başkanlık eden Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan ile konuştu.

50 yaşındaki tiyatro
Tiyatro eleştirmeni Seçkin Selvi, Dormen Tiyatrosu’nun 50. yaş günü vesilesiyle Haldun Dormen’le söyleşti. Dormen Tiyatrosu’nun ilk zamanlarından Türk tiyatrosunun bugünkü seyrine; gelişen sahne teknolojisinden genç kuşak oyun yazarları ve oyunculara; çocuk tiyatrosundan değişen izleyici profiline 'sıkı’ bir tiyatro söyleşisi...  

Hasan Âli Yücel Klasikleri
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, kuruluşunun 50. yılını Hasan Âli Yücel Klasikleri ile kutluyor.
Ahmet Oktay, dergide, klasikler dizisinin edebiyat ve kültür hayatımızdaki yerini ve Hasan Âli Yücel’in diziye katkısını tekrar anımsatıyor...

Oral ve Engin buluşması
Usta gazeteci Aydın Engin, hem yakın arkadaşı hem de yılların karikatür sanatçısı Tan Oral ile söyleşirse ne olur? Cem Erciyes basının iki değerli emekçisiyle konuştu.

Alpay, Kayıran’ı yazdı
9. Altın Portakal Şiir Ödülü’nün sahibi Yücel Kayıran’ın şiiri, bu yılki Altın Portakal Şiir Sempozyumu’nda “Beni Hiç Göremezsin” kitabı özelinde tartışıldı. Necmiye Alpay, sempozyumdaki yorumları ve Kayıran’ın şiirini yazdı.