Editörün Seçtikleri Mirsad bombası

Mirsad bombası

08.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mirsad bombası

Mirsad bombası

       BASKETBOL Milli Takımı'nın genç yıldızı Mirsad'ın Gürcistan maçının son beş dakikasında oyundan alınarak apar topar salondan kaçırılmasının ardındaki "acı gerçeği" Milliyet ortaya çıkardı...
       NBA Ligi takımlarından Houston Rockets'a transfer olarak Türk basketbol tarihinde bir ilki gerçekleştiren, lokavtın sürmesi üzerine binlerce kilometre uzaktan milli maçları oynamak üzere Türkiye'ye gelen Mirsad, asker kaçağı olarak polise ihbar edildiğini öğrenince neye uğradığını şaşırdı ve apar topar salonu terketti. Olay, bir emniyet müdürünün Milli Takım yetkililerini maç sırasında arayarak asker kaçağı olan Mirsad'ın, yapılan ihbar üzerine karşılaşma bitiminde gözaltına alınacağını bildirmesiyle anlaşıldı. Bu ihbarın ardından oyundan çıkarılan Mirsad, apar topar salondan ayrıldı ve Bursa'dan İstanbul'a döndü. Ünlü oyuncu ertesi gün de ilk uçakla Belgrad'a, oradan da ABD'ye gitti.
       NBA'de lokavtın devam etmesi halinde Mirsad, Türkiye'ye döndüğü anda askere alınacak ve Milli Takım'da oynaması tehlikeye girecek. Ancak NBA Ocak veya Şubat ayında başlarsa bu kez de NBA'in yaz aylarına sarkmasından dolayı Mirsad Fransa'da 21 Haziran - 3 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek Avrupa Şampiyonası finallerinde de forma giyemeyecek.

       60 gündür Mamak Askeri Cezaevi'nde bulunan Serdar Ortaç, çıkarıldığı askeri mahkemede hakime, "Benim cezaevinde yatmamın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bir faydası yok. Bir an önce askerliğimi yapmak için tahliyemi istiyorum" dedi. Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki duruşmada mahkeme heyeti, Ortaç'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
       Mahkemede, askerlikten kaçmak için hileli yollara başvurup, sahtekarlık yapmadığını, tek hatasının 20 yaşına geldiğinde askere gitmemek olduğunu söyleyen Ortaç, şöyle konuştu:
       "8 yıldır gözümden rahatsızım. Gözümde göz akı iltihabı var. Bu, tutuklandıktan sonra sevk edildiğim GATA'da yapılan muayenede de ortaya çıktı. Sırf bu yüzden, askerliğe elverişli değildir raporu alabilir, hiç askere gitmezdim. Ama bu konuda basına malzeme olmak istemedim. Bu saatten sonra da muayene olup, çürük raporu almak istemiyorum. Kuzey Kıbrıs'taki Lefke Üniversitesi'ne kayıt yaptırmaktaki amacım şuydu: Bir gençlik hatası sonucunda, Kıbrıs'taki bir otele çok borçlanmıştık. Hafta arası okuyup, hafta sonları burada çalışarak, borcumu kapatacaktım. Ancak daha sonra Meksika'dan gelen kaset ve konser teklifi bana daha cazip geldi.
       Orayı tercih ettim. Meksika İçişleri ve Çalışma bakanlıklarından aldığım belgeleri bu ülkedeki Türk Konsolosluğu'na sundum. İspanyolca oldukları için belgede yazılan gün sayısının 180 gün mü, yoksa 1 yıl mı olduğunu bilmiyorum. Bir hata varsa, konsolosluğa aittir. Yurda giriş, çıkışta çifte pasaport kullanmadım. Askerlikten kaçmak için belgelerde sahtecilik yapmadım. Amacım, daha fazla para kazanmak, borçlarımı kapatmak ve bir Türk sanatçı olarak dünya çapında ün yapmaktı. Çıkardığım kaset Meksika'da 220 bin sattı. Ama bu satışı Fransa'da elde etmediğim için medyada yer almadı. Hakkımdaki suç duyurusundan günler öncesinden bilgim olduğu halde, yurtdışına kaçmadım. Çünkü, Kasım 98'de İzmir Narlıdere'deki birliğim İstihkam Okulu'na teslim olacaktım. Ama celp emrini aldıktan 15 dakika sonra tutuklandım."
       Bir saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti; Ortaç'ın Lefke Üniversitesi'nde kaydı bulunup, bulunmadığını, kaydı 1997'nin temmuz ayında yaptırıp, yaptırmadığını, kaydının silinmişse neden silindiğini, askeri savcının Meksikalı yapımcı Noel Mezo'dan temin ettiği CD ve gazete kupürlerinin Türkçeye tercüme edilmesini ve şarkıcının GATA'ya sevk edilerek, göz römortaloji ve cilt kliniklerinde muayenesi ile suç tarihi itibarıyla askerliğe elverişli olup olmadığının araştırılmasını isteyerek, duruşmayı 14 Aralık'a erteledi.
       Ortaç'ı savunan avukatlar Ümit Kardaş ile Ömer Durak, savcının, Ortaç'ın tutukluluk halinin kaldırılmasını talep etmesinin, gelecek duruşmada sanatçının tahliye edilme ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. Avukatlar, GATA'da yapılacak tetkikler sonucunda, "askerliğe elverişli değildir" raporu verilmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.



Yazarlar