Yaşam Moral gezisinde öldüler

Moral gezisinde öldüler

05.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Eşini mart ayında kaybeden işadamı Esat Edin, çocukları için bir ‘moral gezisi’ düzenledi. Mete Cem, Aliye Asri ve Serra Şirin babalarıyla Kaz Dağı’nda kamp kurdu Dere kenarındaki çadır, gece sel sularına kapıldı. Edin ve üç çocuğu can verirken, geride Londra’da eğitim gören Murat kaldı

Moral gezisinde öldüler

İstanbul’daki Kemer Country’nin sahibi Esat Edin ve 3 çocuğu, Kaz Dağı’nın Balıkesir Edremit’e bağlı Zeytinli beldesi eteklerinde kamp yaparken sel sularına kapılarak can verdi. 
Bayramın ilk gününü İstanbul’da geçiren Esat Edin (48), çocukları Mete Cem (12), Serra Şirin (10) ve Aliye Asri (7) ile birlikte bayramın 2’nci günü Kaz Dağı eteklerinde derin vadi içinde bulunan ve daha çok doğa tutkunlarıyla motosikletçilerin tercih ettiği Hızır Kamping’e gitti.
Edin’in 14 yaşındaki oğlu Murat ise Londra’da olduğu için onlara katılamadı.
Kampta neşe içinde 3 gün geçiren Edin ve çocukları, önceki gece 21.00 sıralarında ağaç evden çıkarak dere kenarında kurdukları çadıra yerleşti.
Ancak gece bardaktan boşanırcasına yağan şiddetli yağmurla birlikte yamaçlardan inen sularla taşan derenin azgın suları, uykudaki Edin ve üç çocuğunu çadırlarıyla birlikte alıp götürdü. Çevredeki büyükbaş hayvanlar bile sel sularına kapıldı.

Mustafa Koç da aramaya katıldı
Olayın hemen ardından Edin ve çocukları için arama-kurtarma çalışması başlatıldı. Gece boyunca süren arama çalışmalarına sabahın ilk ışıklarıyla birlikte arama-kurtarma ekipleri ve jandarma da katıldı. Edin’in yakın arkadaşı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da kendi helikopteriyle arama çalışmalarına katıldı.

Kızına sarılmış olabilir
Dün saat 09.30 sıralarında, sel sularıyla sürüklenen çadır, ağaç dallarına takılı halde bulundu. Kampinge yaklaşık 250 metre uzaklıkta Cem’in cesedi ağaçlara takılı, hemen yakınında da Serra’nın cesedi bir kayaya takılmış halde bulundu. Baba Esat ile minik kızı Aliye’nin cesetleri de kamptan yaklaşık 4 kilometre aşağıda Zeytinli yakınlarında birbirine 50 metre arayla bulundu. Edin’in kurtarmak istediği minik kızına sarılmış olabileceği belirtildi.
Kurtarma ekiplerinin battaniyelere sararak dere yatağından çıkardığı cesetler, cenaze aracıyla morga kaldırıldı. Cenazelerin Edremit Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacak incelemenin ardından ilçeye gelen yakınlarına teslim edileceği belirtildi. Cenazelerin, yakınları tarafından da İstanbul’a götürüleceği kaydedildi.

Çadırı çocuklar istedi
Edin ailesi kaldıkları ağaç eve 50 metre kadar uzaklıktaki dere kenarına da bir çadır kurdu. Kampta kalanlara göre aile çadırda hiç kalmadı ve ağaç evi kullandı. Edin de çadırı çocukların gündüz oynaması için kurduğunu söyledi. Ancak Edin çocuklarının isteği üzerine son gecelerini ağaç ev yerine çadırda geçirmeyi kabul etti. 

Yağmurdan önce sel
Kamp işletmecisi Hızır Can ve bazı görgü tanıklarının ifadesi alındı.
Adını açıklamak istemeyen bir kamp çalışanı, “Bizim kendilerinin çadırda kaldığından haberimiz yoktu. Eğer olsaydı izin vermezdik. Esat Bey annelerini kaybeden çocuklara moral olsun diye geldiklerini söylemişti. Gece çadıra girdiklerini görmedik. Yağmurdan önce sel geldi. Bu nedenle kaçamamışlar” dedi.  Edin’in kardeşi Rıfat Edin, olay için “Çok üzücü” demekle yetindi.
Acı haberi alan Edin ailesi yasa boğuldu. Edin’in kardeşleri Rıfat Edin, Leyla Edin Aktay, Belkıs Emory dün sabah Kemer Country’de toplandı. 

Murat’a söylenmedi
Esat Edin’in Londra’da öğrenim gören 14 yaşındaki oğlu Murat Edin ise dün İstanbul’a çağrıldığında babası ve kardeşlerini yitirdiğinden habersizdi.
Esat Esat Edin ile  üç çocuğunun cenazelerinin, yarın Teşvikiye Camii’nde düzenlenecek cenaze töreninin ardından, Göktürk Mezarlığı’nda Mehpare Edin’in yanına defnedilmesi planlanıyor.


Eşini 7 ay önce kaybetmişti
Esat Edin’in yardımseverliğiyle tanınan eşi Mehpare Edin, 2008 Mart’ında kanser nedeniyle hayatını kaybetmişti.
Evlendiklerinde Esat Edin 33’ünde, eşi Mehpare Edin ise 25’indeydi.
Çiftin Murat, Cem, Serra, Aliye adlı 4 çocukları oldu. Cemiyet hayatının sevilen simaları arasında yer alan çiftin mutluluğu 3 yıl önce Mehpare Edin’in kolon kanserine yakalanmasıyla gölgelendi.
Kişiliği kadar zarafetiyle de beğenilen Mehpare Edin, Türkiye ve ABD’de tedavi gördü. 2007’de kanserin gerilemesiyle moral bulan çift, İstanbul’a dönüp hayatlarına devam ederken kanser yeniden nüksetti. 

40 yaşındaydı
Doktor gözetiminde geçen 7 ayın sonunda durumu ciddileşen Mehpare Edin (40) hayata veda etti.
Mehpare Edin, Rozi ve Mete Taki’nin üç çocuğundan biriydi. Babası Mete Taki, ikinci evliliğini, Kemal Derviş’in ilk eşi Neslihan Hanım’la yapmıştı.
Dedesi Murat Taki, İran’ın bir dönem hükümdarlığını yapan Kadjar kabilesine kadar dayanan yüzlerce yıllık bir aileye mensuptu. Babaannesi Belma Çallı ise ünlü ressam İbrahim Çallı’nın kızıydı. 



‘Çılgınlık’ denilen Kemerburgaz projesiyle harikalar yaratmıştı
Kemer Country projesiyle Türkiye’nin ilk modern köyünü oluşturan ve emlak dünyasının dikkatini Kemerburgaz-Göktürk bölgesine çeken Esat Edin’in 55 milyon dolarlık borçla hayata göz yumduğu belirtiliyor.
İstanbul’da doğan Edin, 1975’te Robert College’in ardından liseyi İngiltere’de bitirdi. Yale Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1981’de mezun olan Edin, iş yaşamına denizcilik sektöründe atıldı. Çeşitli denizcilik firmalarında yöneticilik yapan Edin, 1985’te Edsan İnşaat Sanayii’ne genel müdür olarak atandı ve inşaat sektörüne ilk adımını attı.

Modern ve zengin bir köy
Bu dönemde şehir dışında modern bir köy yaratmak için proje üretmeye başlayan Edin, 1987’de aile şirketi olan Kemer Yapı ve Turizm’in yürütme kurulu başkanlığını üstlendi. 1991’de Kemerburgaz Göktürk’te Kemer Country’nin yapımına başladı.
O dönemde emlak ve iş dünyası tarafından çılgınlık olarak görülen proje büyük bir başarı gösterdi. Bu günlerde ortalama 5 milyon dolara alıcı bulan Kemer Country’deki evler hâlâ Türkiye’nin birçok ünlü simasına ev sahipliği yapıyor.  

Rüzgârın yönü değişti
2000’li yılların başında 768 villalık ikinci modern köy projesini Ömerli’de inşa etmek için kolları sıvayan ve Ömerli Yapı ve Turizm A.Ş. adıyla bir şirket kuran Edin’in mali sıkıntısı bu dönemde başladı.
Bir yandan çevreci sivil toplum örgütlerinin “Ömerli Country projesinin Ömerli Barajı’nı kirleteceği” gerekçesiyle şirkete dava üzerine dava açması, diğer yandan 2001 kriziyle şirketin girdiği mali bunalım, Ömerli Country projesinin askıya alınmasına neden oldu.
Edin, Kemer Golf&Country Club’ın başarısından yola çıkarak, 2003’den itibaren eski Doğu Bloku, Doğu Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’nde yeni ‘club zincirleri’ kurmak istedi, ancak başarılı olamadı.

Haciz üstüne haciz
Eşini Mart 2008’de yitiren ve bu süre zarfında borcu 55 milyon dolara ulaşan Edin, Kemer Golf&Country Club’a haciz üstüne haciz gelmesi nedeniyle son aylarda sıkıntılı günler yaşıyordu. Kulüp binasını satacağı konuşulan Edin, son olarak Kemer Country’deki hisselerini satışa çıkarmıştı.
EKONOMİ SERVİSİ


Moral gezisinde öldüler

Edin ve çocuklarının kaldığı çadır, kamp alanına 3 kilometre uzaklıkta bulundu Acı haberi duyan kamp sakinleri de çadırın kurulu olduğu yere taş sıraladılar.

Yazarlar