Geri Dön

Ahtapot salatası tarifi

Ahtapot herkesin aşina olduğu bir yiyecek değildir. Ancak Akdeniz ve Japon mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Ahtapot hem çok farklı tariflerin hem de faydaların yiyeceğidir.

Ahtapot salatası tarifi

Ahtapot 8 kollu bir deniz canlısıdır. Balığın özelliklerinden bazılarına sahiptir ancak tamamen farklı bir tadı ve dokusu vardır. Ahtapotun en çok tüketilen bölümü kolları ve bazen de baş kısmıdır. Küçük ahtapotlar bölünmeden de bütün olarak yenilmektedir. Ahtapot, özellikle suşi, balık çorbaları ve makarnanın malzemeleri arasındadır. Ahtapot, haşlanmış, ızgara edilmiş ve kızartılmış olanın yanı sıra bazı kültürler tarafından "canlı" olarak da tüketilir.

Ahtapotun besin değerleri

Ahtapot, düşük kalorili ve protein deposu bir deniz canlısıdır. 85 gr ahtapot içerisinde 140 kalori bulunur ve sadece 1,8 gr yağ içerir. Ahtapot ayrıca eksikliğinde kansızlık, yorgunluk ve zayıflığın sebebi olan demir açısından da zengindir.

Ahtapot içerisinde bol miktarda kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum ihtiva eder. C, B ve A vitaminleri yönünden de zengin olan ahtapot içerisinde omega-3 yağ asitlerine rastlamak mümkündür. Bu özellikleri sayesinde ahtapotun kalp ve damar rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi sorunları ve gelişim bozukluklarına karşı süper bir yiyecek olduğu bilinmektedir.

Ahtapot "taurin" adı verilen bir antioksidan içerir. Bu antioksidan vücudun stres altındayken dayanıklı bir duruş sergilemesini sağlar.

Ahtapotla ilgili dikkat edilmesi gerekenler!

Ahtapot diğer deniz canlılarına oranla daha çabuk bozulan bir besin maddesidir. Ancak çok taze olduğunda tüketilmelidir. Aksi takdirde gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Ahtapota dokunmak bazı kişilerde alerjik durumlara neden olur. Bu yüzden koruyucu eldivenler giymek gereklidir. Ahtapotun pişirilmesi oldukça önemlidir. Ancak güvenilen yerlerde veya kendi hazırladığınız şekilde tüketilmelidir.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber