Püf Noktası Müzik dinlemenin inanılmaz faydaları

Müzik dinlemenin inanılmaz faydaları

23.02.2017 - 11:52 | Son Güncellenme:

Müzik dinlemenin sakinleştirici bir etkisi olduğu artık herkesçe bilinen bir gerçektir. Peki diğer mucize etkilerini biliyor musunuz?

Müzik dinlemenin inanılmaz faydaları

Zaman zaman eğlenmek, zaman zaman duygularımızı ifade etmek için müzik dinlemeyi severiz. Ancak bu keyifli aktivitenin sağlığınızı da iyileştirebileceğini biliyor muydunuz? Doğru notalar sayesinde iştahınızı daha iyi kontrol edebilir, kan damarlarını rahatlatabilir ve beynin odaklanma gücünü iyileştirebilirsiniz. Müzik dinlemenin sağlığa faydaları en az müzik türleri kadar çeşitlidir.

Haberin Devamı

Sevdiğiniz Şarkılar Sakin Kalmanızı Sağlarlar
Ohio Devlet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre yoğun bakım ünitesindeki hastaların sevdikleri müzikleri veya şarkıları dinlemeleri anksiyete (kaygı) seviyelerini üçte bir oranında düşürmüştür. Ancak bu sonucun elde edilmesinde etkili olan herhangi bir şarkının dinletilmesi değil, kişinin aşina olduğu ve bu sebeple ona rahatlık veren eserlerin tercih edilmesidir.

Atmosferik Müzikler Daha Az Yemenizi Sağlayabilirler
Müzik dinlemenin sağlığa faydalarından biri de iştah kontrolüdür. Hardee’s restoran zinciri, restoranlarından birinde daha lüks yemek yerlerini andıran bir düzenleme yaptı. Daha yumuşak aydınlatma ve caz müzik de eklenen unsurların arasındaydı. Cornell tarafından yapılan araştırmaya göre bu düzenleme sonrasında restorana gelen kişiler %18 daha az yemek tüketti ve yemeklerinden daha çok keyif aldıklarını belirttiler.

Haberin Devamı

İlham Veren Enstrümantal Müzikler Beynin Odaklanmasını İyileştirirler
İngiltere’de bulunan Northumbria Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre Vivaldi’nin Dört Mevsim’inden ruh halini yükselten konçertolar zihinsel uyanıklığı güçlendirebilir. Genç yetişkinlere yoğun konsantrasyon gerektiren görevler verildiğinde iç açıcı Bahar konçertosunu dinleyen grup, daha yavaş ve daha karamsar olan Sonbahar konçertosunu dinleyen gruba göre daha iyi iş çıkarttı.

İyi Müzik Kan Damarlarını Rahatlatır ve Sakinleştirir
Hollandalı araştırmacıların 2013’te yürüttüğü bir çalışmanın sonuçlarına göre kalp hastalarının günde 30 dakika boyunca favori müziklerini dinlemeleri kan damarı sağlığını iyileştirmiştir. Egzersiz yaparken sevdiği parçaları dinleyen katılımcılar, kardiyovasküler faydaları daha etkili olarak görmüşlerdir. Müzik dinlemek nitrik oksit gazının üretimini artırır. Bu gaz kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak daha sağlıklı ve esnek olmalarını sağlar.

Bir Grupla Beraber Şarkı Söylemek Mutlu Eder
İngiliz araştırmacılar, bir koroda şarkı söyleyen, yalnız şarkı söyleyen ve bir spor takımında oynayan 375 kişi üzerinde araştırma yapmıştır. Bu aktivitelerin her biri duygusal sağlığın daha iyi olmasında etkili görülmüştür ancak koroda şarkı söyleyenlerin, yalnız şarkı söyleyenlere göre daha mutlu hissettikleri belirtilmiştir. Ayrıca koro üyelerinin grupları içinde yaşadıkları sosyal tecrübeleri, spor takımında oynayanlara göre daha değerli gördükleri ortaya çıkmıştır. Hem bir takımda beraber hareket etmek, hem de bir koroda senkronize halde şarkı söylemek, bireylerde birlik duygusunu körüklemektedir.

Haberin Devamı

Enstrüman Çalmak Hayatın İlerleyen Dönemlerinde Beynin Daha Keskin Olmasını Sağlar
Orta yaşlı veya yaşlı bireylerin, çocukken ne kadar uzun süre enstrüman çaldılarsa, beyinlerinin konuşmalara tepki verme hızının o kadar yüksek olduğu görülmüştür. Tepki hızları arasındaki milisaniyeler önemli görülmeyebilir ancak beyin zamanlama konusunda çok hassastır. Bir milisaniye milyonlarca nöron üzerinden hesaplanınca yaşlı yetişkinlerin hayatında büyük bir farklılık anlamına gelir.

Müzik Dersleri Çocukların Daha Katılımcı Olmalarını Sağlar
2013’te yapılan bir araştırmada bir grup halinde şarkı söyleyen veya enstrüman çalan anaokulu çağındaki çocuklar, sadece öykü dinleyen bir diğer grup çocukla kıyaslanmıştır. Sonuçlara göre, müzikle ilgilenen grupta başka çocuklara yardım etme isteği ve problem çözme becerilerinin diğer gruba göre 30 kat daha fazla olduğu görülmüştür.

Haberin Devamı

Sakin Bir Şarkı Listesi Trafikte Öfkeyi Azaltabilir
Müzik dinlemenin sağlığa faydaları stres kontrolünde de görülmektedir. Bir diğer sürücü yolunuza çıktığında veya bitmez bir trafiğin içinde kaldığınızda sinirlerinize hakim olamıyor musunuz? 2013’te yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yumuşak bir şarkı listesine geçiş yapmanız, daha sakin hissetmenize ve yolda daha az hata yapmanıza yardımcı olabilir.

Hemen Sağlık

Yazarlar