Tatil 'NASA: A Human Adventure' sergisi

'NASA: A Human Adventure' sergisi

25.09.2012 - 10:06 | Son Güncellenme:

İnsanlığın uzay merakı ve uzayla ilgili çalışmalarını aktaran sergi, İstanbul’da açıldı.

NASA: A Human Adventure sergisi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), insanoğlunun uzay merakını ve araştırmalarını konu alan ”NASA: A Human Adventure” başlıklı sergisi, İstanbul Marmara Forum Expo Center’da açıldı.

Haberin Devamı

Ay üzerinde yürüyen 12 astronottan biri olan ve aya ayak basan en genç astronot unvanını taşıyan General Charlie Duke’ün de katıldığı sergi, ABD dışında yapılan en kapsamlı sergi olma özelliğini taşıyor.

Bugüne kadar 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen sergide, NASA koleksiyonuna ait uzaya gitmiş gelmiş 100’den fazla parça ve uzay araçlarının çok büyük bölümlerinin özel maketlerinin yanı sıra uzayla ilgili teknolojik gelişmeler de yer alıyor.

Sergide orijinal araçlar, motor parçaları, astronot kıyafetleri ve aksesuarları,uzayla ilgili özel film gösterimleri de izlenime sunuluyor.

"Herkesi yolculuğumuza katılmaya davet ediyorum”

Sergi açılışından önce düzenlenen basın toplantısında konuşan Charlie Duke, NASA’nın yolculuğunu dünyanın bu çok güzel şehrinde açıyor ve hikayelerini paylaşıyor olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Duke, ”Bu yıl ay yolculuğumun 40. yılını kutluyorum. Gökyüzü ve uzaya olan hayranlığım hala devam ediyor. 7’den 70’e herkesi sergiyi ziyaret ederek, yolculuğumuza katılmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Serginin amacıyla ilgili bilgi veren İstanbul Exhibitions Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gürkaynak da ilk olarak Stockholm’de açılan serginin yaklaşık bir yıllık emeğin sonucu olduğunu kaydetti.

Serginin ilk lansmanının Aralık 2011’de Madrid’de yapıldığını ifade eden Gürkaynak, ”Türkiye’nin gelişiyor olması, İstanbul’un dünya tarafından bilinir hale gelmesi nedeniyle ikinci ayağı olarak İstanbul seçildi. İstanbul’un dünyayı yöneten bir şehir olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Gürkaynak, bu zamana kadar yapılmış en kapsamlı uzay sergisi içinde 300 parçanın bulunduğunu ve bunlardan 110’unun uzaya gidip geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

”Sergide, insanoğlunun uzayla tanışmasının 50 yılı, 5 istasyonla anlatılıyor. İnsanoğlunun uzaya gitmeden önce hayalini kurduğu olayın burada gerçekleştiğini görebiliyorsunuz. Uzaya gidip gelen füzeleri görebiliyorsunuz. Bütün bu füzeler bilim adına bir araştırma, dolayısıyla buraya her gelen bir parçada bir bilgi bulunuyor. Bu sergide biz bu bilgiyi paylaşıyoruz. Uzaya gidip gelmek bir fizik kanunu ile ilgili dolayısıyla bunu bulanların nasıl bulduklarını görebiliyorsunuz. Aya ilk ayak basma anını ve bütün bu çalışmaları bu sergide görebiliyorsunuz. İçerisinde Apollo 11, 12, 13, 14, 15, 16 ve çeşitli diğer ürünler var. Uzaya giden ve okyanusa düşen çekirdeği burada sergiliyoruz. NASA’nın ileride nasıl çalışmalar yapacağını anlatan bir bölüm var. Sergide bir simülasyon bulunuyor. İsteyenler, sanki bir füzenin içinde oturuyormuş hissine kapılıyorlar. 1 dakika 40 saniye süren ve NASA’nın da onayladığı bir çalışma mevcut.”

Haberin Devamı

Eskiden bu tür sergilerin yalnızca yurt dışında görülebildiğini, şimdi ise bu sergiyi Türk halkının ayağına getirdiklerini vurgulayan Gürkaynak ”Bu serginin eğitim ve kültürümüze katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

İstanbul Exhibitions tarafından Türkiye’ye getirilen ve John Nurminen Prodüksiyon tarafından gerçekleştirilen sergi, 22 Aralık’a kadar gezilebilecek.

Haberin Devamı

Sergiye girişin yetişkinler için 25, öğrenciler için 20 TL, 0-5 yaş arası için ise ücretsiz olduğu belirtildi.